Emekliler arasında farklı zam uygulaması ile SSK ve BAĞKUR emeklilerine ocak ayında yapılan yüzde 37,57’lik zam sonrası beklenti karşılanmadı ve ek zam beklentisi ortaya çıktı.
Gözler yapılacak olan ilk Kabine toplantısına çevrildi. Enflasyon nedeniyle, kira artışları ve gıda fiyatlarına gelen zamların ardından emeklilerin zam beklentisi tavan yaptı. Yapılacak yeni Kabine toplantısı ve Meclis’in açılmasıyla birlikte emekliye ek zam gündeme geleceği iddia edilirken, emekliye ek zam yapılacak mı sorusu gündemde.
Emekli maaş zamlarının netleşmesi için yasal düzenleme gerektiğini belirten konuya yakın kaynaklar, “Meclis 16 Ocak’a kadar kapalı ancak düzenlemenin yasalaşması sonrası emeklilere maaş farkı ödenebilir” diyorlar
Aynı uzmanlar “Düzenlemenin önce TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda daha sonra TBMM Genel Kurulu’nda ele alınması gerekiyor. Meclis’ten geçtikten sonra ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın masasına gidecek. Son olarak ise Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla resmen uygulamaya girecek. Süreç göz önüne alındığında emekli maaş düzenlemesinin şubat ayına kalabileceği belirtiliyor. Bu durumda emekliler ocak ayında sadece enflasyon zammını alacak. Refah payı ya da diğer seçenekler şubat maaşlarına yansıyacak.” görüşlerine yer veriyorlar
Öte yandan , başka bir formülün ise işçi ve Bağ-Kur emeklisine 5 puan ilave zam yapılarak 7 bin 500 lira altındaki maaşlara iyileştirme yapılması olabileceği, böylece 7 bin 500 lira altında maaşı olan 5 milyona yakın emekli için zam oranının yüzde 49,25’e eşitlenebileceği de ifade ediliyor.