FABRİKALAR KURAN FABRİKA 33. VE 34. BÖLÜMLER

 BÖLÜM-1455 YILINDA KURULAN HALİÇ TERSANESİNDEN 2003 YILINDA EMEKLİ OLDUM PENDİK’TEN AYRILIŞ ve SONRASI  Pendik  Tersanesinde son işimiz olan  ve ALMANYA için inşa edilen RO-RO Gemisi ambar  kapaklarının teslimi ve  ölçüm kontrolu  sonrası  Alman Loydu surveyoru tüm ölçülerde sıfıra yakın hata ile yapılmış mükemmel imalat dolayısıyla tüm ekibimize hitaben      “ İsviçre saatleri kadar hassas bir imalat […]

 BÖLÜM-1455 YILINDA KURULAN HALİÇ TERSANESİNDEN 2003 YILINDA EMEKLİ OLDUM

PENDİK’TEN AYRILIŞ ve SONRASI

 Pendik  Tersanesinde son işimiz olan  ve ALMANYA için inşa edilen RO-RO Gemisi ambar  kapaklarının teslimi ve  ölçüm kontrolu  sonrası  Alman Loydu surveyoru tüm ölçülerde sıfıra yakın hata ile yapılmış mükemmel imalat dolayısıyla tüm ekibimize hitaben      “ İsviçre saatleri kadar hassas bir imalat olmuş.Tebrik ederim” diyerek iltifat etmişti. RO-RO Gemisi Ambar Kapakları işi şantiyemizin ambar kapakları konusunda USTALIK eseri olmuştu.

Yine taahhüdümüz altında olan jib  kreynlerin imalat montaj ve test işlerini de 1999 sonuna kadar tamalamış olduk.

 

1999 senesi sonuna kadar KARABÜK DEMİR ÇELİK tarafından başlanılan fakat şantiyenin kapatılması nedeniyle eksik kalan tüm işleri yeni ekibimizle tamamlamış olduk. Böylece ben de  şantiyeciliğimin ilk yılında almış olduğum ilke kararını  eksiksiz olarak yerine getirmiş oldum.

 

Pendik Tersanesinden ayrıldıktan sonra bir süre için Teknik Hizmetler Daire Başkanlığında çalıştım. Türkiye Gemi sanayi kapatılıp personel T.D.İ.(Türkiye Denizcilik İşletmeleri) bünyesine aktarılınca ben de Haliç Tersanesi Ahşabiye Başmühendisliği görevine getirildim.

2003 yılında yönetim kurulu kararıyla Tekne İnşa Başmühendisliği kadrosuna atandığımı öğrendim. Tekne İnşa Başmühendisliği Tersanede önemli bir görev olup genelde gemi İnşa Mühendislerine uygun bir uzmanlık kadrosudur.

Ben İ.T.Ü.Makine Mühendisliğinde lisans, Endüstri Mühendisliğinde Lisans Üstü ve İngiltere Sussex Üniversitesinde Yöneylem Araştırması alanında master yapmıştım. Böyle bir görevlendirmeyi çok yadırgadığım için o dönemin genel müdür yardımcısı sayın Hasan ERDOĞAN’la görüştüm ve şu düşüncelerimi arz ettim:

Çok sayıda tecrübeli Gemi İnşa Mühendisinin çalışmakta olduğu bir tersanede Tekne İnşa başmühendisliğine bir Makine-Endüstri mühendisinin atanması etik değildir. Halen  Tersane veya Genel Müdürlük bünyesinde muhtelif şube müdürlüklerinde çalışmakta olup eğitim ve tecrübeleri nedeniyle haklı olarak bu göreve gelmeyi bekleyen tecrübeli, liyakatli ve bu görevde Tersanemize benden daha fazla katkı sağlayacak  Gemi İnşa Mühendislerine saygısızlık olacaktır. Ben bu kararın gözden geçirilmesini talep ediyorum”  dedim.

Bana “sen bu göreve gelmeyi kendin istemiş ve yönetim kurulu üyelerine söylemişsin “ dedi. Ben kesinlikle böyle bir talebimin olmadığını ve kimseye bir şey söylemediğimi ifade ettim. Genel Müdürle konuyu görüşeceğini söyledi.

Ertesi gün Tersane içinde iş için bir gemide bulunduğum sırada anonsla acele personel müdürlüğüne çağrıldım. Ya Tekne İnşa Başmühendisliği Görevini kabul etmem veya emeklilik sürem henüz dolmadığı halde aylar öncesinden emeklilik dilekçesini imzalamam istendi.

Meslek ilkelerime ters düşmemek ve gemi inşa mühendisi arkadaşlara saygısızlık etmemek için çok yadırgadığım bu atama kararını kabul etmeyerek dilekçeyi imzaladım.

Uzun yıllar bazı üst düzey görev tekliflerinden bile feragat ederek fedakarca ve zevkle çalıştığım kamu hizmetinden onur kırıcı bir şekilde( 2003 EKİM ) ayrılmak zorunda kaldım.

Ali CAN bey ,Bir Tersane Bir Hayat isimli kitabinda emekli oluşunu anlatırken “yıllar sonra sarf ettiğim gayretlerin, verdiğim emeklerin sonu böyle bitmemeliydi …” diye yazmıştı. Ben de bir süre için böyle bir hisse kapıldım fakat olanları unutup önüme bakmaya çalıştım. Ama şunu bütün açık yürekliliğimle söylemek isterim ki kamu hizmetinde bulunmaktan, ülkemizin önemli projelerinde  görev alarak şantiyelerde çalışmaktan her zaman zevk aldım ve onur duydum.

Haliç Tersanesi Türk Denizciliğinin Türk tersaneciliğinin en önemli bir tesisidir. Tersanesi bir kapısından öbürüne doğru yürürseniz her tarafından tarih fışkırdığını görürsünüz.Her taşı, her köşesi size asırlarca geriye götürür.”  Ali CAN

1974 te Mezun olduğum İstanbul Teknik Üniversitesinin  ilk kuruluş yeri olan TARİHİ HALİÇ TERSANESİ’nden (İSTANBUL TERSANESİ-TERSANE-İ AMİRE ) Ekim 2003  emekli olarak  ayrıldım.

FABRİKALAR KURAN FABRİKA 34. BÖLÜM EMEKLİLİK SONRASI GÖREV ALDIĞIM PROJELER UM TERSANESİ 510 TONLUK GANTRY KREYN

EMEKLİLİK SONRASI GÖREV ALDIĞIM PROJELER

Emeklilik sonrası UM Tersanesinde 500 Ton/65 m Gantry Kreyn montaji ve MARMARAY projesi kapsamında TÜP GEÇİT’lerin çelik imalatlarını yapan bir firmada Şantiye Müdürü olarak görev yaptım.

2013-2016 yılları arasında  İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Müteahhidi JAPON IHI firmasında teknik danışman olarak çalıştım ve 23 Şubat 2016 tarihinde ayrıldıktan sonra İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü İnşaatı süresince geçici montaj ve depolama alanı olarak kiralanan YAŞARASAN TERSANESİ’inde çalışmaya başladım.

2018-2022 yılları arasında 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ projesinde İmalat Müdürü olarak görev yaptım.

Japon IHI firmasında 3 yıla yakın çalıştıktan ve  firmayı iyice tanıdıktan sonra ,Ali CAN beyin gayretleri ve IHI’nin olumlu yaklaşımına rağmen bir ortaklık kurulamamış olmasına bir kere daha üzüldüm.

Eğer o zaman bir ortaklık anlaşması hayata geçirilip Japon IHI’nin düşündüğü gibi gemi inşaatı yanında vinç, köprü gibi çelik yapı işlerinin de yapılabileceği bir Tersane olarak planlanabilseydi  belki  İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü imalatlarının tamamını Pendik Tersanesinde yapmak mümkün olabilirdi.

Haliç, Camialtı, İstinye , Pendik Tersanelerinde ve  Karabük Demir Çelik Şantiyelerinde yetişen çok sayıda  tecrübeli mühendis, usta, işçi arkadaşlarımız bu tecrübe ve birikimleriyle değişik alanlarda çalışmaya devam ediyorlar.

Pendik Tersanesi’nde iki  Gantry Kreyn montajinda edindiğimiz tecrübeyle UM Tersanesine ait 510 ton /65 m gantry kreynin çelik,makina ve elektrik  montajini 3 usta ve bir mühendisle   yaptık.(Rafet DEMİRBAŞ, İbrahim ÖZCAN, Hatem DİKENOVA,Faruk ZAMBAK )

Benim 15 yıl çalıştığım Karabük Demir Çelik özelleştikten sonra belirli dönemlerde yaşanan sıkıntılara rağmen büyük yatırımlar yaptı.        Üretim kapasitesini ve ürün çeşitliliğini arttırdı. Hızlı tren rayları, ağır profil, tekerlek ve kalın kangal gibi katma değeri yüksek ürünlerin  üretimi yapılıyor ve dışarıya da ihraç ediliyor.

Çelik konstruksiyon imalatı yapan ünite KARÇEL adı altında tekrar canlandırıldı ve aylık 2000 Ton imalat yapabiliyor. Yurt dışına da çelik imalat ve montaj işleri yapıyorlar.KARÇEL otomotiv firması BMW’nin  MACARİSTAN’daki fabrika yatırımında  10 .000 ton yapısal çelik imalat ve montaj işini üstlendi ve proje başarılı bir şekilde devam ediyor.Avrupa’da yapısal çelik faaliyetlerini sürdüren KARÇEL , ŞİŞECAM’ın Macaristan’ın KAPOSVAR şehrinde kuracağı cam ambalaj tesisinin yapısal çelik  imalat  ve montaj işlerini kapsayan projede DOĞUŞ İnşaat’in çözüm ortağı oldu.Bu projelerle birlikte KARÇEL  marka değerini artırarak uluslararası pazarlarda tüm faaliyetlerini genişletmeye devam ediyor.

AR-GE faaliyetlerine de hız veren KARÇEL üretkenlik ve üretim kalitesini artırarak katma değerli yeni ürün ve hizmetler vizyonu hedefiyle, kaliteli ürün, zamanında teslimat ve müşteri memnuniyeti odaklı çözümleri ile sektörün ihtiyaçlarını karşılama ve yeni yatırımlarla ülkemize  katacağı ek istihdam çalışmalarına da  tüm hızıyla devam etme gayreti içindedir.

KARÇEL’e Osmangazi Köprü Projesi inşaatında çalıştığım dönemde Japon IHI olarak İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü işine ait 8000 tonluk imalat işi verdik. IHI firması ile çok iyi bir işbirliği yaptılar ve tüm siparişlerimizi istenen kalitede ve zamanında teslim ettiler.

Daha sonra 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ projesinde Kedi Yolu çalışma platformu dahil 2000 tonluk çelik yapı imalatı ile katkıda bulundular.          Başta , KARÇEL  önceki dönem Müdürü Kenan SUNGUR, Ahmet ÇOŞKUN, Yeter KAYA AKGÜN  ve halen görevde olan Uygar SEZİŞER, Pelin GÜRKAN ÖZDEMİR, Mutlu UZUN, Ergin DEMİRSOY olmak üzere  Detay Büro ve tüm atölye çalışanlarına Osmangazi Köprüsü ve 1915 Çanakkale Köprüsüne çok  değerli katkıları için teşekkür ediyor ve başarılarının devamını diliyorum.

 

TÜM HAKLARI MUSTAFA HATİNOĞLU’NA AİTTİR  DEVAM EDECEK ./.

Exit mobile version