FABRİKALAR KURAN FABRİKA 40. BÖLÜM

-TANIYANLARIN GÖZÜYLE PENDİK ŞANTİYESİ ve KARABÜK DEMİR ÇELİK FABRİKASI- PENDİK TERSANESİ KURULUŞUNDA KARABÜK DEMİR ÇELİK FABRİKASI MÜESSESE MÜDÜRLÜĞÜNÜN HİZMETLERİ Pendik Tersanesinin kuruluşuna 1937 yılında karar verilmiş ve bunun için yer tespiti yapılarak istimlaklar gerçekleştirilmiştir. Almanya ve İngiltere’ye öğrenciler gönderilmiş ve gemi inşaatı konusunda yetiştirilmiştir. Ancak araya giren ikinci dünya harbi nedeniyle yatırım durdurulmuştur. Uzun aradan […]

-TANIYANLARIN GÖZÜYLE PENDİK ŞANTİYESİ ve KARABÜK DEMİR ÇELİK FABRİKASI-

PENDİK TERSANESİ KURULUŞUNDA KARABÜK DEMİR ÇELİK FABRİKASI

MÜESSESE MÜDÜRLÜĞÜNÜN HİZMETLERİ

Pendik Tersanesinin kuruluşuna 1937 yılında karar verilmiş ve bunun için yer tespiti yapılarak istimlaklar gerçekleştirilmiştir. Almanya ve İngiltere’ye öğrenciler gönderilmiş ve gemi inşaatı konusunda yetiştirilmiştir. Ancak araya giren ikinci dünya harbi nedeniyle yatırım durdurulmuştur.

Uzun aradan sonra 1969 yılında tekrar yatırıma başlanmıştır. Bu defa yabancı ortaklıklar yapılması gündeme gelmiş ve 1974 yılına kadar duran yatırım, bu yılın ilk aylarında inşaat ve tezgah teçhizatın ihaleleri yapılarak yeniden başlamıştır.

Zaman içinde inşaat işlerinde sorunlar çıkmış ve büyük bir ihale olan kuru havuz inşaatı, havuz kreynleri , atelye tavan kreynleri ile rıhtım jip kreynleri imalatı durmuştur. 24 ocak 1980 ekonomi kararları sonunda inşaat işlerine yeniden başlanmıştır.

Önemli bir yatırım olan ve yarıda kalan 14 adet atelye kreyni ile 80 ton kaldırma kapasiteli havuz kreyni ve 16 ton kaldırma kapasiteli havuz ve rıhtım kreynlerinin tamamlanması konusunda yapılan araştırmada KREYN  imalatını uzman kuruluş olan aynı zamanda bir devlet kuruluşu olan Karabük Demir Çelik Fabrikalarına yaptırmanın uygun olacağı kanaatine varılmıştır.

Karabük Demir Çelik Fabrikaları kıymetli bir yaklaşım göstererek anlaşma sağlanmıştır. Sözleşme çerçevesinde tersanede şantiye kurmaları sağlanmış ve zaman içinde de çok önemli işler üstlenerek tersanenin yapımında büyük katkılarda bulunmuşlardır.

Tersane için yapmış oldukları önemli hizmetleri şöyle sıralayabiliriz:

-14 adet atelye tavan kreyninin proje, imalat ve  montajı,

-2 adet 15 tonluk 1 adet 30 tonluk jip kreynin montajı,

-Motor Fabrikasının yapımı, tavan köprü kreynler ve konsol kreynler  dahil,

-Oksijen Üretim Tesisinin Montajı,

-Asetilen Üretim Tesisinin montajı,

-300 tonluk kızak Gantry Kreyninin imal ve montajı,

-450 tonluk havuz Gantry Kreyninin ,imal ve montajı,

-3 adet 80 tonluk havuz kreyninin imal ve montajı,

-3 adet 26.300 DWT Polonya için inşa edilen geminin hidrolik ambar kapağı,

-2 adet 75.000 DWT geminin hidrolik ambar kapakları

-Alaybey Tersanesi için Sencrolift imalatı,

Görüleceği gibi, güzide Karabük Demir Çelik Müessesesi’nin gemi sanayiine yaptığı katkılar çoktur. Uzun süre beraber çalışa bilmemizin sırrı karşılıklı iyi ilişkiler kurulması ile sorunların kısa sürede çözülmesidir. Ayrıca Karabük Demir Çeliğin görevlendirdiği şantiye sorumlusu Sayın Mustafa Hatinoğlu’nun iş bilgisi, planlaması, koordinasyonu ve Tersane bölümleri ile sağladığı iyi ilişkiler bu başarıyı sağlamıştır.

Netice itibariyle bu müessesenin birikimlerini değerlendirmek gerekir. Ülke sanayiinin yatırımlarında görev alması sağlanmalıdır.

Emrettin Atik                                                                                                                                          Pendik Tersanesi Müdürü (Emekli)

Sayın Mustafa Hatinoğlu,

Sizin gibi çalışkan, bilgili ve dürüst bir insanla tanışmama Pendik Tersanesinin tavan kreynleri sebep olmuştur; önce bunun bilinmesini isterim.

Hikayesine gelince: 1979 yılının başlarında Pendik Tersanesinde göreve başladığımda atölyeler içinde ve sahada hizmet verecek 14 adet tavan kreynleri’nin çalışmaları sürdürülmekteydi. Bu kreynler ihale sureti ile MŞM (Mansur Şahin Müesesesi) Firmasına verilmişti. Mansur Şahin mevcut mukavelenin açık yerlerini bulup devamlı sorun çıkarıyor ve sık sık işi durduruyordu. Yönetim Kurulu bir gün firmanın bu işi bitiremeyeceğine karar veriyor, mukaveleyi fesih ediyor.

Derhal işe başladım eksik olan malzemeleri hangi tersanelerde yaptıracağımı hangi parçaların Pendik Tersanesinde yapacağımızın ayrımını yaptım. Diğer tersanelere yaptıracağım işlerin resimlerini çizdirip iş emirlerini çıkarttım. Bu arada kreynler konusunda uzman bir kuruluş olduğunu bildiğimiz için   Karabük Demir Çelik’e  gidip üst yöneticilerle temas kurdum ve  geri kalan tüm eksik işlerin Proje-İmalat -Montaj olarak KARABÜK D.Ç. Fabrikaları Müesese Müdürlüğü tarafından yürütülmesi konusunda mutabık kaldık .

1981 yılının Ocak ayında Karabük ekibi başlarında Sn. Mustafa Hatinoğlu olmak üzere Pendik Tersanesine geldiler ve böylece Hatinoğlu ile tanışmış olduk. O günden sonra Karabük Tesislerinin bir çok bölümünün ve işçilerinin Pendik Tersanesinin tavan kreynleri için çalıştığını yakından izledim.(Ayda bir tam günüm Karabük fabrikalarının içinde geçiyordu.)

Pendik Tersanesinde de Hatinoğlu ile haftada en az bir kere toplantı yapıp işlerin nasıl ilerlediğini takip ediyorduk. Ayrıca Karabük ekibi ile Tersane işçileri çok iyi anlaşarak 14 tavan kreynini çalışır hale getirdik. Bundan sonrada 01 Temmuz 1982 de tersanenin açılışını yaptık.

Bu çalışmalar yapılırken tersanemiz Alaybey Tersanesi için Japon kredisi ile verilen 2 adet 15 tonluk ve 1 adet 30 tonluk jip kreynlerinin imalatını yürütüyordu. İmalatlardan sonra montajları yapıldı ve İzmir Alaybey Tersanesine deniz yolu ile gönderirken Mustafa Hatinoğlu ekibini de onları orada montaj yapmak üzere gönderdik. İlk seferde gönderilen 2 adet 15m tonluk olanlardı ve 30 tonluk olan gönderilmek üzere hazır  değildi üzerinde ki işler devam ediyordu. Ben de çok yorulmuştum eşim ile bir Avrupa seyahatı yapmayı düşündüm dönüşte İtalya’dan feribota binecek İzmir limanında gemi dururken ben Alaybey Tersanesi’nde yapılan işleri kontrol edecektim. Oraya iyi ki gitmişim .

Karabük ekibi çok iyi bir iş çıkarmış hemen hemen işler bitmek üzere fakat kreynler bittikten sonra uzun bir zaman çalışacak durumları yoktu. Çünkü kuruldukları yer tarla gibi civarında bir atölye bile yoktu. Ben Pendik Tersanesinde gemi yapıyorum kızağımda kreyn yoktu. O dakika karar verdim yapmakta olduğum 30 Tonluk Jip kreyni Alaybey Tersanesine göndermeyecektim. İstanbul’a geldiğimin ertesi sabahı Tersaneye gitmedim ve  durumu arz etmek üzere Genel Md Muavini Ali Can’a gittim. Biraz zor da olsa onu ikna ettim ve 30 tonluk jip kreyn kızağın yanına kuruldu . Gantry kreynler yapılana kadar hizmet verdi.

Ben bu arada Haliç Tersanesine Müdür olarak atandığım için Pendik Tersanesinden ayrıldım. Dolayısı ile Karabük ekibinin Pendik Tersanesi için yapmış oldukları kıymetli diğer  hizmetleri göremedim ama duydum ve çok takdir ettim.

Çok değerli ve kıymetli elemanları var.

Tecrübe ve bilgi birikimleri gözle görülecek kadar güçlü. Tesislerinin bir kısmı 1981 yılındaki gözlemlerime göre biraz eski ama iş görüyordu bazı makinaları da yeniliyorlardı. Böyle tesislerin daha çok geliştirilmesi hatta yenilerini kurulmasının Türkiye için gerekli olduğuna inanıyorum.

AYKUT ALTAY

Gemi İnşa Mühendisi

Pendik Tersanesi İşletme Şube Müdürü ( Emekli)

Haliç Tersanesi Müdürü( Emekli)

Sayın Mustafa HATİNOĞLU,

Karabük Demir Çelik Fabrikaları hepimizin gönlünde yer etmiş olan müstesna bir kuruluşumuzdur.Türkiyenin her yerinden ve memleketim olan Karadeniz Bölgesinden çok kişinin , çok ailelerin istihdamını sağlamış, geçim kaynağı olmuştur.

Yurdumuzun her yerinde üretimlerini görmek mümkün.Sadece inşaat demiri üretimi olarak değil   ama yurdumuzun temel değerlerini  oluşturan -kendisi gibi- bir çok fabrikalarımızın kurulumunu sağlamış “Fabrikalar Kuran Fabrika” olmuştur.

Görev yaptığımız Tersanelerimizde vinçler, kreynler, sanayi tesisleri, gemi ambar kapakları v.b. gibi imalatları, montajları zor eserleri üretmiştir.Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları( KDÇF) ekipleriyle zaman zaman bereber çalışmaktan keyif ve onur duydum.Yurdumuzun büyük projelerinde (uluslararası) hizmetler vermeye devam ediyor.

Ekiplerinin imalat ve montajlarını üstlendiği tüm projelerde bana büyük bir güven veriyor.

Biliyor ve inaniyorumki Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları ekipleri (KARÇEL olarak da) dünyanın her yerinde tüm büyük ve prestijli projelerde büyük bir başarıyla üretebilen ve başarılarını devam ettirebilen hepimizin göğsünü kabartma kabiliyetini sonsuza kadar sürdürecektir.

1915 Çanakkale Köprüsü inşaatında görev alan bazı mühendislerimizin Norveç’te yapılacak köprü inşaatında  (Projeyi üstlenen uluslararası inşaat  şirketinde ) görev aldıklarını biliyorum.

KARÇEL (uluslar arası şirketlerle beraber) dünyanın her yerinde bu tür ve benzeri projeler gerçekleştirebilir.

Pruvası neta olsun ALLAH selamet versin.”

          Hasan NAİBOĞLU(Ulaştırma Bakanliği Denizcilik Müsteşari-Emekli)

KARABÜK DEMİR ÇELİK FABRİKALARI MÜESSESE MÜDÜRLÜĞÜ’nün

AKLAYBEY TERSANESİ  MÜDÜRLÜĞÜ’nün  kuruluşunda yatığı hizmetler

Sayın Mustafa Hatinoğlu,

ALAYBEY  Tersanesi Gemi Sanayiinin 5 tersanesinden biri olup EGE ve AKDENİZ’deki tek devlet kuruluşudur. İZMİR Körfezinde konumlanmış çekek, onarım, bakım ve yeni inşa tersanesidir.

Genellikle Alaybey Tersanesinde yeni inşa olarak Körfez yolcu gemileri, arabalı vapur, su gemileri, romörkörler,  pilot botları ve irili ufaklı teknelerin imalatı ile onların bakım, tamir ve onarımları  yapılıyordu. Tersanemiz 74.000 metre kare üzerine kurulmuştur.

Tersanemiz 1980 öncesi Genel Müdürlüğümüzün almış olduğu kararla buranın daha modern bir tersane olması istemiyle proje hazırlanmış ve işlemlere başlanmıştır. Bu projede 1 adet gemi asansörü (senkrolift) yapılması ve 2 adet 15 tonluk ve 1 adet 30 tonluk toplam 3 adet  Jib kreyn yapılması kararı alınarak Tersane Tevsii işleri başlatılmıştır.

Bir müddet sonra Tersane zemininin bozuk olması nedeniyle Senkrolift  kurulumu durdurulmuş sadece ayak ve rayları hazırlanan 3 adet JİB kreyn montajina karar verilmiştir.

Tersanemiz için imalatı yapılan 3 kreynden sadece 2 adet 15 tonluk olanlar Pendik Tersanesinden demonte olarak gemilerle Tersane sahasına kurulmak üzere getirilmiştir.

Tersane sahasına indirilen bu 2 adet jib kreynin hangi şirket tarafından kurulacağını bilmiyorduk. Sonradan öğrendik ülkemizin güzide kuruluşlarından KARABÜK DEMİR ÇELİK FABRİKALARININ teknik elemanları tarafından montajinin yapılarak çalıştırılıp tersaneye teslim edileceğini.

JİB Kreyn montaj işleri başladığında Tersanemize gelen Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları elemanlarından sayın Mustafa Hatinoğlu ve ekip çalışanlarıyla tanışma fırsatım oldu. Çalışmalar başladı iki vinç düzenli, becerikli, bilgili ellerde hatasız ve kazasız ,verilen sürede montaji yapılarak çalışır halde testleri yapılarak Tersanemize teslim edilmiştir.

Bu çalışmalarda sayın Mustafa Hatinoğlu ve ekibi bilgiye, beceriye ve koordinasyona dayalı çalışmalar yapmakta ve çalıştıkları tesislerin elemanlarıyla iyi bir uyum içerisinde işleri ilerletmektedirler.

Müstesna bir kuruluş olan  KARABÜK DEMİR ÇELİK FABRİKALARI iyi ki böyle bilgili,  cabbar ve kendinden önce devletini düşünen  elemanlar yetiştirip ülkemize kazandırmışlardır.

Mehmet ACARDOĞAN

ALAYBEY TERSANESİ (Makine Atölyesi Mühendisi -Emekli)

Kıyı Emniyeti Genel Müdür Yardımcısı-Emekli

KARABÜK DEMİR ÇELİK FABRİKALARI MÜESSESE MÜDÜRLÜĞÜ’nün

 PENDİK TERSANESİ ve AĞIR SANAYİ TESİSLERİ MÜDÜRLÜĞÜ’nün  kuruluşunda yatığı hizmetler

Ülkemiz gemi inşa sanayinin geleceğine yönelik ve gelişmesi amacıyla kurulan ve o tarihte yatırımı devam eden zamanın modern ekipman, atölyeler ve vinçlerle donatılmış Türkiye Gemi Sanayi Pendik Tersanesinde 1986 yılı şubat ayında göreve başladım.

Karabük Demir Çelik  Fabrikaları Müessesesi Müdürlüğü Pendik Şantiyesi ile tanışmam bu tarihe denk gelmektedir.1000 dönüm üzerine kurulu Tersaneyi tanımak ve adaptasyon  sürecimi hızlandırmak amacıyla yapmış olduğum Tersane içi gezilerimde pek çok atölye, tesis ve vinçlerin Karabük D.Ç Pendik Şantiyesi tarafından gerçekleştirildiğini gördüm, özellikle belirtmek isterim ki Oksijen Üretim Tesisi , 450Ton/129 m GANTRY KREYNİN  PENDİK SULZER MOTOR FABRİKASI  gibi tesislerin bir eşi ülkemizde yoktu.

Pendik Tersanesindeki çalışma hayatımın ileri süreçlerinde Karabük D.Ç Pendik Şantiyesi yetkilileri ve işçileri ile olan ilişkilerimizde ne kadar kalifiye ve tecrübeli kişiler olduklarını gördüm. Yöneticiler ve işçiler işin zamanında ve kaliteli olarak tamamlanması için çok  disiplinli ve koordinasyon içinde çalışıyorlardı.

Kuru havuz üzerinde kurulu, projeleri Finlandiya- KONE  firmasına ait, imalat ve montajı ve Karabük D.Ç Fabrikaları  Müessesesi Müdürlüğü  Pendik Şantiyesi tarafından yapılan  450 ton/129 metre  Gantry Kreyn, 3 adet 80 tonluk ve 1 adet 16 tonluk JİB kreynlerin inşa ve montaj aşamasında ben de Pendik Tersanesi adına kontrol heyeti üyesi olarak Karabük D.Ç Pendik Şantiyesi ile yakın çalışma fırsatı buldum. Bu projenin yapılış sürecinde gerek Finlandiya gerekse Pendik Tersanesi’nde yapılan imalat ve montaja yönelik teknik toplantılarda KONE  firması bizlerin önerileri doğrultusunda değişiklikler yapmıştır. Bu toplantılarda da Karabük D.Ç Pendik Şantiyesi teknik elemanlarının bilgi ve tecrübelerine yakinen şahit oldum.

İnşaat aşamalarındaki unutamadığım anılardan biri, 129 metre boyunda ve  1200 ton ağırlığındaki kreyn üst kirişinin 76 metre yüksekliğindeki yerine kaldırılması idi. FİNLANDİYA-KONE  firması, 450 tonluk Gantry Kreynin imalat ve montajındaki başarısını görünce, Pendik Tersanesi ve Karabük Demir Çelik Müesseseleri ile iş birliği yaparak diğer ülkelerde GANTRY, JİB ve KONTEYNER  KREYNLERİNİN  imalat ve montajında iş birliği teklif etmiştir.

Pendik Tersanesinde Karabük D.Ç Pendik Şantiyesi tarafından gerçekleştirilen ve  dikkat çeken imalatlardan biri de inşaatı üst düzey tecrübe ve teknik bilgi gerektiren Motor Fabrikası Atölyesidir. Motor Fabrikası yatırımı gemi ana ve yardımcı makinalar üretimi hedeflenerek yapılmıştır, bu sayede ülkemizin gemi inşa sanayinde dışa bağımlılığı azaltılacak ve döviz tasarrufu sağlanacaktı ve aynı zamanda ihracat yapılacaktı. Bu hedefler doğrultusunda Polonya için inşa edilen 26000 DWT’ luk gemiler için 7328 Bhp gücünde 3 adet, Deniz Nakliyat için inşa edilen 75000 DWT’luk gemiler için 14000 Bhp gücünde 2 adet ana makine üretilmiştir.

Atölye içinde ana makine test istasyonu da bulunmakta idi. 1999 Gölcük depremi sonucu Pendik Tersanesinin Taşkızak tersanesi komutanlığına devredilmesi sonrasında bu atölyenin kapatıldığını öğrendim. Bu kararın gemi inşa sanayinin geleceğine yönelik doğru bir karar olmadığı düşüncesindeyim.

Türkiye’nin ilk ağır sanayi fabrikası olan Karabük D.Ç. İşletmeleri kuruluşundan bu yana deneyimli elemanları ile ülkemizde çok sayıdaki endüstriyel tesisin proje, imalat ve montajini  gerçekleştirmiştir ve  bunun içindir ki “fabrikalar yapan fabrika” olarak tanınır.

Özelleştirme sonucu KARÇEL AŞ. adını alan Karabük Demir Çelik Müesseseleri Çelik Konstrüksiyon fabrikaları tecrübeli teknik kadroları ve kalifiye işçileriyle gerek yurt içi gerekse yurt dışında çelik konstrüksiyon imalat ve montajını yapacak bilgi ve tecrübeye sahiptir.

Salim ÖZPAK

Pendik Tersanesi Dizayn Şube Müdürü    (Emekli)

Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü(Emekli)

KARABÜK DEMİR VE ÇELİK (KDÇ)  FABRİKALARI MÜESSESE MÜDÜRLÜĞÜ

KDÇ deyince akla ilk gelen , demir çelik üretimi (kangallar, demir yolu rayları, demiryolu  tekeri, Profiller, Köşebentler, direkler,n ervürlü çelikler,kütükler,….)

KDÇ, üretimin yanında ; cumhuriyetimizin kurucusu M.K.Atatürk’un ulusal sanayi hamlelerinden birisi olarak           dönemin başbakanı İsmet İnönü tarafından 3 Nisan 1937 yılında KARDEMİR’in temeli atıldı.

10 Eylül 1939’da ilk TÜRK DEMİRİ üretildi.

Endüstriyel atılımlara öncülük ettiği , büyük endüstriyel tesislerin proje imalat ve montajlarını gerçekleştirdiği nedenleriyle….

Türkiye’de “FABRİKALAR KURAN FABRİKA” olarak tanınan bir unvan sahibi.

Süleyman FİLİZ  (Emekli Makine Mühendisi/İşletmeci) olarak olarak

KDÇ yi, KDÇ Fabrikaları Müesseses Müdürlüğü-Pendik Şantiyesi ile bilgi birikimi yetkinliklerini çalışanların sn Mustafa Hatinoğlu’nun kooridnasyonundaki (Şantiye Şefliği) … kaliteli üretim/disiplinli/saygılı/çevresine yardımcı (bilgi beceri) beşeri ve iş ilişkilerini tanıdım.

Görevim ,Planlama-İkmal olduğu için …Şantiye Şefliğini… daha iyi gözlemliyor .. Tersane yönetimi toplantılarında  KARDEMİR’I  planlama-disiplin-kaliteli iş-beşeri ilişkiler-iş takibi konularında örnek gösterirdim.

Tersanedeki üretimlerinde/montajlarında boş işçilik yaşamamak …sözleşmedeki sürelerden önce bitirip .. teslim etmek için ,

Malzeme geliş takibi için, hemen hemen iki günde bir , öğle yemeği sonrası bana merhaba demek için uğrar ..sohbet sırasında konuyu şu malzememiz ne zaman geliyor /satin alınacak diye… dokunduruyordu.

Çok iyi bir planlamacı -iş takipçısıydı.

Tersanemizde üretimlerin en büyük yardımcılar olan KREYNLERİN (Jib kreynler-Tavan Kreynler -Gantry Kreynler….) imalati, montajları devreye alınmasında katkıları olmuştur.

TGS Genel Müdürlüğümüz,

Pendik Tersanesi ve Ağır Sanayi Tesisleri Müdürlüğümüz yetkilileri…

Doğru bir seçim yaptılar ve KDÇyi seçtiler. KARDEMİR’in ülke sanayisine katkıları ,öncülükleri, başarılı çalışkan Türk Mühendisleri -işçileri -diğer çalışanları ile olmuştur.

1939 dan 2023 e…94 yıldır sanayimize hizmet veren KARDEMİR’in 3 Nisan 1937 tarihinde temelinin atıldığı günü ”SANAYİ GÜNÜ” olarak Kabul edilmesi yönündeki girişimlerin sonuç vereceği ve 3 NİSAN SANAYİ GÜNÜ olacağı -kutlanacağını ümid ediyorum.

“3 NİSAN SANAYİ GÜNÜ” olması için KSO (Karabük Sanayi Odası)

KARDEMİR, SANAYİ KURULUŞLARI/ÇALIŞANLARI, KARABÜK HALKI, YEREL- ULUSAL BASIN/TV LER 

ÜNİVERSİTELER,

Birlikte, sanayi günü / 3Nisan için ilgililere ,yetkililere ulaşacaklar /gerçekleştireceklerine inancım sonsuzdur.

Katkı verecek herkese teşekkür ederim.

Türk sanayii için önemli olacağına inanıyorum.

Süleyman FİLİZ (Mak. Müh/İşletme)-Emekli

-Pendik Tersanesi Planlama ve İkal Şube Müdürü

Haliç-Camialtı Tersaneleri Müdürü 

KARABÜK DEMİR ÇELİK FABRİKALARI MÜESSESE MÜDÜRLÜĞÜ’nün

 PENDİK TERSANESİ ve AĞIR SANAYİ TESİSLERİ MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN kuruluşunda yaptığı hizmetler

Karabük D.Ç Fabrikalarının Tevsiat Montaj Müdürlüğü ile tanışmam 1983 yılında Pendik Tersanesinde göreve başlamamla  oldu.Ve o göreve başlama sırasında bana verilen görevlerden bir tanesi de K.D.Ç Fabrikalarının Tevsiat ve Montaj Müdürlüğü Pendik   Şantiyesi tarafından Pendik Tersanesi ve Ağır Sanayi Tesisleri müdürlüğünde  proje imalat ve montaji yapılmakta olan kreylerin kontrol  heyeti  olarak ek görev üstlenmemdi.Ve burada çok iyi  yetişmiş ,tecrübeli bir ekip vardı. Bu ekiple ilave olarak Oksisen tesisleri ve Asetilen tesislerinin kurulmasında birlikte görev yaptık.Ve burada özellikle belirtmek isterimki  şantiyede görev yapan  başta baş mühendisleri ve  diğer tüm çalışan usta ve işçilerin  büyük bir gayreti ile Tersanemize büyük hizmetlerde bulunmuşlardı.

D.Ç. Fabrikasının bu özelliğinin yanı sıra bildiğimiz “fabrikalar kuran fabrika”  olarak bir çok sanayi tesisi  kurmakla görevlendirilmişlerdi ve ülkemizin bir çok yerinde şantiyeleri vardı.  Bunlar şeker fabrikaları,çimento fabrikaları,köprüler, vinçler gibi bir çok fabrika devrin hükümeti tarafından verilmiş olan görevlerdi ve KARABÜK Demir Çelik ekipleri ülkemizin sanayileşme çabalarına Teknik bilgi birikimi ve tecrübeleri ile  büyük katkıları olmuştur.

Benim görevim sırasında ilave olarak Kalite Kontrol Sistemlerini birimimiz olarak ve  bizatihi kendim üstlendim.Bunlar hem Jib Kreynler,Köprü kreynler hem motor fabrikasındaki tavan kreynleri bunların hepsinde kalite sistemini Teknik olarak üstlendik ve bunları yaparak  sanayide bir hizmeti ifa etmeye çalıştık.Ayrıca Oksijen ve asetilen tesislerinde bu hizmeti birimimiz  olarak üstlenerek  sürdürdük.

K.D.Ç.Fabrikalarının TMM ne bağlı şantiyenin Tersanemizin dışında  da Kale guruba ait bir fabrikanın kurulmasında da hizmetlerin sürdürüldüğünü bilmekteyiz.Bu hizmetleri yapan kamu kesiminin  diğer kamu kesimine yaptıkları hizmetler unutulacak gibi değildir.Bu hizmetler başarı ile sürdürülmüş ve ülke sanayisine büyük katkıları olmuştur.

Yine  Gemi sektöründe kendi Tersanemizde ambar kapakları gibi bir takım imalatları da üstlenmişlerdir ve bu imalatları da başarı ile yürütmüşlerdir. Ben tüm  bu ekibi başarılarından dolayı kutluyorum ve şunu da belirtmek isterim ki benim mesleki gelişmemde  benim katkıları sunmanın yanı sıra bu ekipten de bir çok şeyler öğrendim ve tecrübeler kazandım.Ve bu tecrübelerim sayesinde de mesleğimizin ileri noktalarında da uygulama imkanı bulabildik.Bunlardan bir tanesi ve çok önemli olan şudur ki  içlerinde     mesleki olarak Karabük’ten yetişmiş Kalite Sistemlerinden Tahribatsız muayeneyi bilen arkadaşlarımızı yanımıza alarak  hem kendi ekibimizi yetiştirmek ve hem de onun bilgileriyle birlikte tahribatsız muayene sistemlerini kullanmak için  yaptığımız çalışmalar büyük bir fayda sağlamıştır.

Karabük D.Ç. te yetişmiş elemanlardan edindiğimiz Bu tecrübeleri hem kendi ekiplerimizi eğitip yetiştirmede ve hem de Karabük Demir Çelik  şantiyesinin yaptığı imalatların kontrolun da  kullandık.

PENDİK TERSANESİ’nin bir çok ağır sanayi tesisinin kurulmasında  emekleri geçen   şantiye ekibini kutluyorum ve ülkemize sanayinin gelişmesindeki  büyük katkıları  ve hizmetlerinden dolayı  da Karabük Demir Çeliğin  tüm geçmişte hizmet eden tüm mensuplarına da teşekkürlerimi sunuyorum.

Yaşar Duran Aytaş 

19/03/2023

Pendik Tersanesi Kalite Kontrol Baş Mühendisi (Emekli)

Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü (Emekli)

Türkiye Denizcilik İşletmeleri Yönetim Kurulu Üyesi(Emekli)

Exit mobile version