GAZETE DERNEKLERİNDEN TEPKİLER YÜKSELDİ

Karabük’te son yıllarda yaşanan medya dünyasında ki keşmekeş bir internet sitesinden yapılan yayın sonrası STSO nın sert bir açıklaması sonrası tekrar gündeme geldi. Gazetecilerin ekonomik anlamda zor günler geçirdiği bu günlerde birde kimlik tartışması yapılırken özellikle resmi dairelerde çalışan yada iş adamlarının kendi siyasi/mali çıkarları doğrultusunda web haber siteleri kurdurma, açma teşebbüsleri tepki aldı Karabük’te […]

Karabük’te son yıllarda yaşanan medya dünyasında ki keşmekeş bir internet sitesinden yapılan yayın sonrası STSO nın sert bir açıklaması sonrası tekrar gündeme geldi.

Gazetecilerin ekonomik anlamda zor günler geçirdiği bu günlerde birde kimlik tartışması yapılırken özellikle resmi dairelerde çalışan yada iş adamlarının kendi siyasi/mali çıkarları doğrultusunda web haber siteleri kurdurma, açma teşebbüsleri tepki aldı

Karabük’te örgütlü  AGYD (Anadolu Gazetecileri ve Yazarları Derneği), KGİD ( Karabük Gazetecileri ve İletişim Derneği), KGC ( Karabük Gazetecileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanları kendi köşelerinden konu hakkında önemli açıklamalarda bulundular

Karabük AGYD  Başkanı  Osman Semih Gülen;  “ Gazeteci, sadece gazetecilik mesleğini icra eden; işi gazetede çalışan,  görev alan,  güncel olaylar, akımlar, konular ve kişiler hakkında veri toplayıp, araştırıp, arşivleyip olabildiğince tarafsız bir şekilde yayımlamaya gayret gösteren kişidir. Öncelikle bunun resmi tanımını yapalım” diyerek başladığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi;  “Son günlerde özellikle Karabük’e özel ‘Gazeteci Kimlik’ tartışması yaşanıyor bunun altında son dönemde yasal boşluğu halen doldurulamayan internet haberciliği yatmaktadır ki, aslen sosyal medya dahi olsa açık adresi, kimliği, künyesi olmayan bu tür sitelerde yasa dışı sayılmaktadır. Bunların haricinde vergi levhası alan, kurumsal kimlik edinen ancak temel alt yapısında sadece tetikçilik yapmak olan bazı haber siteleri de maalesef bulunmaktadır . İşte bu tür sitelerin kişi hak ve hürriyetine yönelik, kimlik karalamaya yönelik hukuki olmayan haber içeriği taşıyan yorumlarda olayı zapt-ı rapt altına alacak kurum ise Karabük Valiliği ve Cumhuriyet Baş Savcılığıdır. Unutmamak gerek bugün ona yarın sana gelecekte bana, gelebilecek karalama ve kişi hak mağduriyeti yaratacak yorumların gazetecilikle hiçbir ilişkisi yoktur, olamaz. Ayrıca Derneğimiz de bu tür kişiler üye değildir, olamaz.. Son yaşanan olaylar sonrası Karabük Valiliği ve siyaset Kurumu olayın ciddiyetini kavrayarak tedbir alacaktır. Buna Karabük protokolünün yukarıdan aşağıya uyması kentin duruşu ile de ilgili olacaktır.

Bilinmesini isteriz ki, “ Kalemini art niyetli kullanan basın ahlak ve ilkeleri nedir bilmeyen kişiliği  oturmamış, kendine bir yer edinmeye  çalışan, mesleğin itibarını zedeleyen kişilere hiçbir zaman değer vermedik, vermeyeceğiz, Verip birgün zarar görecek olanları da uyarıyoruz…”

Karabük Gazeteciler Derneği  Başkanı Metin Kaya ;  “Bu kentin siyasileri, özellikle iktidar partisi yetkilileri bu tür kalemşörlere prim vermeyin lütfen.”  Diyerek şu açıklamada bulundu;

“Son günlerde Karabük basını hakkında ne olduğu belirsiz ithamlarda bulunan gayri ciddi yazılar kaleme alınmaktadır. Bu yazıyı kaleme alan ve şuursuzca insanları karalayan bu kişiyi ahlaklı olmaya ve elinde belge bilgi ne varsa açıklamaya davet ediyorum. İsim vermeden kaleme alınan yazılar sadece insanlara çamur atmaktan ibaret olmakla birlikte,bu satırları yazan kişiler  kime çamur atıyorsanız bilgi, belge hatta isim verin ki kimse zan altında kalmasın. Aksi taktirde insanlara karşı hiçbir samimiyetiniz ve itibarınız kalmaz.

Ayrıca bu kentin siyasileri, özellikle iktidar partisi yetkilileri bu tür kalemşörlere prim vermeyin lütfen.

Zamanında bir dizi siyasiler tarafından korunan, kollanan bu tür kalemşörler bugün maalesef bu haldeler. Şu çok iyi bilinmelidir ki biz bu tür kişileri bünyemizde görmekten zul duyuyoruz ve bağlı bulunduğumuz Karabük Gazeteciler Cemiyetine üye bile yapmıyoruz. Saygılarımızla…”

KGİD Başkanı Karaoğlu ise ; “ Vasıfsız  ve kalemini silah gibi kullanan basın ahlak ve ilkeleri nedir bilmeyen kişiliği  oturmamış kendine bir yer edinmeye  çalışan bumaalesef mesleğin itibarını zedeleyen kişiler peydah oldu.” Diyerek şöyle dedi;

“Teknoloji çağındayız. Artık gazetecilik mesleği de dijital çağda yön değiştirdi internet haber sitesi açıp ben gazeteyim diye ortaya çıkan

Vasıfsız  ve kalemini silah gibi kullanan basın ahlak ve ilkeleri nedir bilmeyen kişiliği  oturmamış kendine bir yer edinmeye  çalışan bu maalesef mesleğin itibarını zedeleyen kişiler peydah oldu.

Yerel basın bir ülkenin kalbidir. Demokrasi ve özgürlük ler yerel medyanın yaşaması ile ancak ayakta kalabilir. 21 yılı doldurduğum meslek hayatımda alaylı olarak öğrendiğim gazetexilik mesleğini şu anda iletişim fakültesi son sınıf öğrencisi olarak devam ediyorum.

Bu meslek kimsenin başka mesleğin yanında yapılmaya çalışılan mezesi değil, herkes işini baksın, biraz erdem diyorum. Kalemi ile sağa sola saldıran sosyal medyadan gazetecilik yapan, esnaf odasına nace kodu ekleyip yandan Internet haber sitesi açan kendini gazete ci sanan basın meslek kodu ile bir iki bile istihdam edemeyen haber sitelerini Karabük gazeteciler ve iletişim derneği başkanı ve Küresel Gazeteciler Konseyi Karabük temsilcisi olarak asla kabul etmiyorum.bu kişileri bu mesleğin içinde istemiyorum

Başta Vali, Kaymakam, Rektör, Belediye Başkanları olmak üzere tüm siyasi partiler ve STK temsilcilerinin bu kişileri basın mensubu olmadığını hatırlatırım…” Bu kişileri basın diye kabul edenler bu mesleği gereği gibi yapanlar olarak bizlerin karşısında olur

Kamuoyuna duyurulur.”

 Kısa Adı KİGMED olan ve İnternet Medyasının örgütlü derneği “Karabük İnternet Gazetecileri ve Medya Derneği” ise internet mecrasındaki sahte gazeteciler ile ilgili uyarıda bulundu..

Karabük İnternet Gazetecileri ve Medya Derneği Başkanı Ergün Başkaya’nın kamuoyu açıklamasıdır.

Tüm yurt genelinde olduğu gibi Karabük İl genelinde de ‘Dijital Medya’ olarak tanımlanan İnternet haberciliği önü alınamaz bir şekilde çoğaldı.

Tabir yerinde ise önüne gelen, çok ucuza mal olan bir haber sitesi kuruyor, ya da sosyal medyalardan bir haber adı altında sayfa açarak, oluyor gazeteci. Ardından da bazı siyasiler ‘gazeteciyim’ diye ortaya çıkanlardan kendilerine uyarlayabildiklerini, yanlarına çekerek, akılları sıra kendi medyalarını oluşturmaya çalışıyorlar.

Bir kişinin gazeteci olarak tanımlanabilmesi için ya İletişim Fakültesini bitirmiş olması gerekir ya da meslek içinde uzun yıllar geçmişi olması gerekir.

Son yıllarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünde şoför pozisyonunda, kamu personeli olan Talat Atay isminde bir şahıs, kurduğu internet haber siteleri ve sosyal medya sayfaları üzerinden gazetecilik mesleğini icra etmeye çalışıyor.

Kendine göre basın mensubu ama Karabük yerel Basınına göre gazeteci olmayan bu şahsın, bu faaliyetleri göstermesine yıllarca göz yumuldu.

Sadece gazetecilik mesleğini icra edenlerin geçmişte yaptıkları itirazlara karşı bazı siyasiler hep bu şahsı korumaya çalıştı.

Yeri geldi devletin valisini karalamaya çalıştı, yeri geldi seçilmiş belediye başkanlarına, milletvekillerine hakaretler etti, yeri geldi siyasileri aşağıladı, yeri geldi STK Yöneticilerini karalamaya çalıştı ve hep ama hep itibar suikastlığı yaptı.

Ama her nedense Talat Atay ismindeki bu şahıs hep korundu ve çalıştığı il müdürlüğünde mesai saatleri içinde şoförlük görevini yapması gerekirken, haberler yapmaya, fitne fesat yaymaya devam ediyor.

Maaşını devletten alan, sigorta pirimi devlet tarafından ödenen bu şahıs, abonelik ve reklam ücretleri olarak sağa sola faturalar keserek, yerel basın içinde sadece gazetecilikten geçimini sağlayanların payına da ortak oluyor.Hatta bu şahsın bir şirkete iki ayrı fatura kestiği ve şirket yetkilileri de itiraz edince “Ben Karabük Milletvekili Cem Şahin’in danışmanıyım” dediği, Sayın Milletvekili Şahin tarafından da bilinmektedir. Çünkü o şirket yetkilileri sayın vekili bu konuyla ilgili bilgilendirmişlerdir.

Karabük Yerel Basın Camiası içinde bulunan bütün basın yayın dernekleri “Artık yeter” diyor.

Buradan kısa adı KİGMED olan Karabük İnternet Gazetecileri ve Medya Derneği olarak, başta Karabük Valisi Sayın Mustafa Yavuz olmak üzere, AK Parti Karabük Milletvekilleri Cem Şahin ile Ali Keskinkılıç’a, AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt’a bir kere daha çağrıda bulunuyoruz.

Kamuda çalışanlar gazetecilik faaliyeti yürütemez, hele hele gazeteciliği saldırı, karalama ve itibar suikastlığı gibi asla kullanamaz. Ya bu şahıs, tüm gazetecilik faaliyetlerine son vermeli ve kamuda kendisine verilen işi yapmalıdır. Ya da Kamudan ayrılıp, Basın sektörü içinde faaliyet göstermelidir. Bu şahıs her dönem bazı siyasilerin koltuğu altına girerek, adeta kendini korumaya alma yöntemiyle bu zamana kadar gelmiştir. Bundan sonra Talat Atay denen bu şahsa bu konular ile ilgili sahip çıkan ve korumaya çalışan, her kim olursa olsun Karabük Yerel Basınını karşısında olacaktır.

Öte yandan İnternet haber sitesi açarak, gazeteciyim diye yaklaşım sergileyen şahıs ve yayın kuruluşları ile ilgili aşağıdaki kriterlerin aranması artık kaçınılmaz olmuştur.

1-) Künye olma şartı; Ana sayfada görülebilecek bir yerde olması gereken ve tıklandığında Künye içeriğinde; İmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Editör, Genel Yayın Yönetmeni, Editör/Editörler, Yazılım Sistem Yönetimi Bilgileri, Servis Sağlayıcı Bilgileri, İrtibat Büro Adresi, Telefon Numaraları ve E-mail adresleri

2-) Vergi mükellefi olma şartı; İnternet Haber sitesinin adı veya imtiyaz sahibi ile fatura bilgilerinin örtüşmesi gerekir.

3-) İrtibat Bürosu olma şartı; Kurumsal bir yapıda yayın hayatını sürdürebilmesi için bir internet haber sitesinin irtibat bürosu olması gerekir.

4-) Güncel olma şartı; En son yayınlanan haberin yayınlanma tarihi en geç bir gün öncesi olması gerekmektedir.

5-) Basın iş kolundan sigortalı olması şart; Çalışanlarının ve sahibinin aktif olarak 2642 Nolu Basın Meslek kodundan sigorta primi olması lazım.

 

Exit mobile version