AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş TBMM Genel Kurulun’da kabul edilen Paris İklim Anlaşması hakkında basın toplantısı düzenledi. Güneş konuşmasında küresel ısınmaya dikkat çekerek Türkiye’nin 2053 yılında karbon salınımını sıfır düzeyine indirmeyi amaçladığını ifade etti. Geçtiğimiz yaz aylarında küresel ısınmanın etkilerini Akdeniz bölgesinde şiddetli bir şekilde hissedildiğinin altını çizen Güneş “ eğer dikkat etmezsek doğaya ödettiğimiz bedelin fazlasını kendimiz öderiz” dedi.
Güneş Paris Anlaşmasının getirdiği sanayi taahhütlerine de dikkat çekerek Karabüklü sanayicilerin anlaşmayı iyi değerlendirmeleri gerektiğini söyleyerek ; “Bildiğimiz üzere dünyamız son yüzyılda ciddi bir iklim değişikliği ile karşı karşıya kalmıştır. Bu değişikliğin etkilerini dünyamızın her bölgesinde ciddi düzeyde hissetmekteyiz. Normalin çok üzerinde doğa olaylarının acı boyutlarıyla gün geçmiyor ki karşılaşmayalım Sanayi devrimi atmosferdeki karbon yoğunluğunu 1850 den itibaren yüzde 50 artırmış, Yoğunluğun artmasıyla birlikte dünyamız aşırı ısınmaya başlamış buna bağlı olarak da doğa olayları şiddetlenmiştir. Bu yıl Akdeniz coğrafyasının yaşadığı yangınlar ve 10 Ağustostaki Kastamonu, Sinop ve Bartın sel felaketleri ne yazık ki bu değişimin çok açık bir göstergesi durumundadır. Yayımlanan akademik çalışmalar gösteriyor ki 2050 yılına kadar dünya genelinde 140 milyon insan iklim değişikliği yüzünden göç etmek durumunda kalacaktır. Yaşanan bu olumsuz süreçleri tersine çevirebilmek için Dünya ülkeleri ortak bir bakış açışı getirmiş ülkemizin de dahil olduğu 196 Devlet , “ Paris İklim Anlaşmasının” etrafından birleşmiştir. Paris iklim anlaşmasının ana amacı 2050 yılına kadar küresel çapta sıfır emisyon salınımı gerçekleştirmektir. Yine eşzamanlı olarak orman alanlarını, göllerimizi, denizlerimizi ve biyolojik çeşitlilikleri korumak istiyoruz Bu doğrultuda nesillerimize daha sağlıklı bir gelecek hazırlamak anlaşma kapsamında insanlığın temel görevi haline dönüşmüştür. Yenilenebilir enerji kaynaklarının alanlarını genişletmek ve buna yönelik faaliyetleri desteklemek ülkeler için önemli politikalar haline gelmiştir. Anlaşma hükmüne tüm ülkeler sıfır emisyon hedefi koymuşlardır.” ifadelerinde bulundu
“Türkiye olarak biz de 2053 yılına kadar sıfır emisyon hedefine ulaşmak istediğimizi açıklamış bulunuyoruz.” diyen Güneş konuşmasının son bölümünde ise şöyle dedi; “Ülkemizin Akdeniz coğrafyasında olmasından dolayı da iklim değişikliğinden etkilenmemiz yüksek düzeyde olacaktır. Türkiye anlaşmaya taraf olduğu 2015 yılından itibaren ulusal çapta önemli adımlar atmıştır. Türkiye yenilenebilir enerji kaynaklarıyla elektrik enerjisi üretiminin payını yüzde 53’e yükseltmiştir. Bu kapasiteyle Avrupa’nın beşinci, dünyanın ise on ikinci ülkesi konumundadır.
Ülkemiz her geçen gün artan yerli teknolojik hamleleriyle ve kurduğu teknolojik altyapıyla yenilikçi ve doğaya saygılı bir gelecek hazırlamaya devam edecektir. Meclis çatısı altında attığımız bu adım iklim değişikliğinin önüne geçme çabamızı açık bir biçimde ortaya koymaktadır. Artık doğayı kirleterek kalkınmayız, beşeriyetin dışındaki varlıkları görmezden gelerek hareket edemeyiz. İnsanlığın menfaati bunu gerektiriyor diye asla sorumsuz davranamayız.
Dikkat etmezsek doğaya ödettiğimiz bedelin daha fazlasını kendimiz öderiz. İklim değişikliği sorunu gelişmiş-gelişmemiş, zengin veya fakir ülkelerin sorunu değil top yekûn insanlığın sorunudur. Eğer küresel ısınma süreci azalma eğilimi göstermezse suya duyduğumuz ihtiyaç her geçen gün artacak, tarımsal ürünlerin ekimlerini ve verimini etkileyecektir, hayvan dengesini de bozarak sayının azalmasına yol açacaktır. Bu olumsuz durumlara karşın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulunda ilan ettiği “Paris İklim Anlaşması” 6 Ekim 2021 tarihinde Meclisimizin takdirine sunulmuş ve Genel Kurulda kabul edilerek yasalaşmıştır. Ve böylelikle ülkemizde yeşil kalkınma devriminin ilk adımı da atılmıştır. Bu anlaşma hem kamu hem de özel sektörü yeşil dönüşüme dahil edecektir.
Özellikle sanayicilerimizin anlaşmanın kapsamına ve taahhütlerine yönelik adımlarını yakından takip etmeleri gerektiğini iyi anlamamız gerekiyor Bir sanayi şehri olan Karabük’te de sanayicilerimizin süreci iyi değerlendirerek altyapılarını, enerji kaynaklarını devletimizin koordinesinde dönüştüreceklerine inanıyoruz. Bugünü yarına daha güzel taşımak için elele vererek hep birlikte başaracağız Kabul olan “Paris İklim Anlaşmasının” başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyamıza hayırlı olmasını diliyor, hepinize teşekkürlerimi sunuyorum.”