Güneş’ten, KARDEMİR Açıklaması

AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Güneş, açıklamasında Akşam Gazetesi’nin 1934 yılına ait nüshasından Karabük Demir-çelik fabrikalarının kurulmasının nasıl geliştiğini kendi okuyarak açıkladı Bu nüshayla Fabrikanın kuruluşunun başlangıç noktasını hatırlatmak istediğini vurgulayan Güneş, fabrikanın 1995 yılında özelleştirilmesine rağmen Devletin her zaman fabrikayı himaye ettiğini söyledi. Niyazi Güneş Karabük halkının isteğinin […]

AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Güneş, açıklamasında Akşam Gazetesi’nin 1934 yılına ait nüshasından Karabük Demir-çelik fabrikalarının kurulmasının nasıl geliştiğini kendi okuyarak açıkladı

Bu nüshayla Fabrikanın kuruluşunun başlangıç noktasını hatırlatmak istediğini vurgulayan Güneş, fabrikanın 1995 yılında özelleştirilmesine rağmen Devletin her zaman fabrikayı himaye ettiğini söyledi.

Niyazi Güneş Karabük halkının isteğinin Kardemir Fabrikalarının iyi yönetilmesi olduğunu ifade etti.

 Personel alımında belirli kriterlerin oluşturularak noter huzurunda kura ile alınmasını istediklerini söyleyen Güneş, istihdam konusunda da Kardemir yönetimine çağrı yaptı.

Güneş açıklamalarında,n “Kardemir konusunu zaman zaman getirenler oluyor. Bizde Kardemir Demir-çelik Fabrikaları Türkiye’nin ilk demir çeliğinin üretildiği yerdir. Bana birkaç gün önce bir büyüğümüz bir ağabeyimiz. Bana bir eski gazetelerden bir kupür gönderdi. Bunu bir okuyum. Bunu hemşerilermize hatırlamış olayım. 2 Kanun-i Sani 1934 ( 2 Ocak 1934) tarihli Akşam Gazetesi yeni sanayi planı demir fabrikası Safranbolu civarında yapılacak.” dedi

Güneş 1934 tarihli Akşam Gazetesi’nin nüshasını okudu.

Güneş, Bunu okuyayım ki hemşerilerimiz de başlangıcı hatırlamış olsunlar diyerek gazete den köpür okudu.

“Bir heyet bu hususta etraflı tetkikat yaptı. Vilayetimiz dahilinde, Filyos- Karabük hattı güzergahında bir demir fabrikası kurulması bir seneden beri iktisat vekaletince düşünülmekte idi. Bu defa, bu fabrikanın yerini tayin etmek üzere Ankara’dan bir alman mütehassıs ile bir Türk mühendisi Filyos’a gelmiş ve Filyos’tan itibaren Karabük istasyonuna kadar olan demiryolu güzergahını tetkik ederek. Fabrikanın yapılacağı yeri tayin ve tespit etmişlerdir. Alınan malumata göre mühendisler, yaptıkları tetkikat neticesinde Karabük istasyonu civarında ve Safranbolu’ya bir saat mesafedeki bir yeri fabrika için en münasip görmüşler ve raporlarını vekalete vermek üzere Ankara’ya gitmişlerdir. Demir fabrikasının inşasına ilkbaharda başlanacaktır”
Akşam Gazetesi 2 Ocak 1934

İŞTE GÜNEŞ’İN AÇIKLAMALARI

– Bunu şunun için hatırlatıyorum. Mecliste işte soru önergesi verenler, daha sonraki yıllarda fabrika ile ilgili şöyle böyle konuşanlara başlangıç noktasını hatırlatmak istedim. Türkiye Cumhuriyeti Devleti savaştan çıkmış kurtuluş mücadelesi vermiş milli mücadeleden sonra düşünce planı bir seneden sonra  yani 1934-1933 da daha evveli vardır. Düşünce planında Demirçelik fabrikası kurmak istiyorlar. Bunun yeri olarak da bir Alman mütahassıs ve bir Türk mühendisi burayı tespit ediyorlar. Devlet o günkü kıt kaynakları ile imkânsızlıklardan doğan bir kaynakla Demir-çelik fabrikalarının temelini Karabük’te atıyorlar. Demirçelik fabrikaları devletin Kurtuluş Savaşı vermiş kurtuluş mücadelesi vermiş devletin takdiridir tespitidir Karabük. Bu havali bu demir ve çelikle hayat bulmuştur.

“Özelleştirmenin Emsali Yok”

“ İlk demir-çelik, fabrikalar yapan fabrika kurulmuş o günden 95 li yıllara kadar geldi.  O yılları hep hatırlıyoruz. Özelleşme yıllarını hatırlıyoruz. İstisnai özelleştirme. Karabük demir çelik fabrikasının özelleştirilmesinin emsali yok. Bunun bir örneği filan yerde yapıldı derse birisi doğru söylemez.  Burası farklı özel bir durumdur. Her ne kadar 95 yılında demir-çelik fabrikaları özelleşmiş olsa da Devlet 95 ten itibaren de hep demir-çelik fabrikalarının yanında oldu kredi temin etti ünitelerinin yenilenmesine yardımcı oldu. Yani devletimiz demir-çelik fabrikalarını hep himaye etti. Buna sebep olan çok arkadaşlarımız var.  Bu işler için mücadele veren var isimleri belli olan olmayan çok insanımız var. Allah hepsinden razı olsun. Karabük için en küçük bir gayreti olan mesaisi olan herkesten Cenab-ı Hak razı olsun. Burası bizim memleketimiz. Biz buralarda doğduk büyüdük tahsilimizi buralarda aldık. Yani memleketimize herkesin yani bir katkı vermesi görevidir diye düşünüyorum. Şimdi tabi demir-çelik fabrikaları biraz zor günlerden geçtiği zamanları ben de iyi hatırlıyorum. 2000 li yılların başında yani şimdi AK Parti iktidarından kurulmasından sonra Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Meclis Başkanımız Mehmet Ali Şahin Ağabeyimizin, Mehmet Ceylan Beyin, Ali Öğüten, Osman Kahveci ağabeyin şimdi ismini hatırlayamadığım Mustafa bey hepsinin ayrı ayrı gayretleri emekleri oldu. Bu işler kolay olmuyor. Mücadele vermezseniz olmuyor. Yani bunları takip etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla Fabrika yeniden yenilendi üniteleri yenilendi ve tekrar hayat buldu. Üretimini 500 ton dan 1 Milyon tona 1.5’ a,  2.5 a yani bu sene sıvı çelik yıl sonuna doğru 2,5 milyon ton sıvı çelik üretiminde bulundu. Teknolojisini yeniliyor. Nitelikli çelik üretimine başladı ve savunma sanayi paydaşı oldu. Dolayısıyla o günden bu güne çok katkılar oldu. Çok emekler oldu. Şimdi Hacı Mutullah Yolbulan onun yanında Kamil Abi  Allah kendilerinden razı olsun çok gayretleri oldu ailelerin. Ama son birkaç yıldır iyi bir tablo sergilemediler. Birlik beraberlik sağlanamadı.

“Yönetimin Yanında Olacağız”

Kardemir demir-çelik fabrikaları bizim yine halkımızın çoluk çocuğunun geleceği için ümit bağladığı bir yerdir. Buranın iyi yönetilmesini istiyorlar. Karabük halkı Kardemir’in iyi yönetilmesini istiyor. Önce kendileri değil etrafı düşünecekler. İşçimizi düşünecekler. Mühendislerimizi düşünecekler, Buradaki üretimi düşünecekler, ekonomiyi düşünecekler. Yani önce Kardemir ayakta kalması gerekiyor. Kendimizden önce onu düşünmemiz gerekiyor. Dolayısıyla son olarak bir tercihte bulunuldu. Şimdi yeni bir yönetim oluştu. Bakalım görelim bu yönetimin icraatlarını bi bakalım Kardemirle ilgili iyi işler yapıyorlarsa yanlarında olacağız. Biz kendilerinden talebimiz işlerini iyi yönetmeleridir. Ehil olan insanlara iş vermeleri görev vermeleridir.”

“ İşçi Alımı Noter Huzurunda Olmalı”

Güeş, açıklamalarına şöyle devam etti “Fabrikaya istihdam edilmek üzere yani yöremizin çocuklarının alınmasıdır. Bunu kendilerinden her görüştüğümüzde rica ediyoruz. İşsizlik bizim seçildiğimiz günden bu tarafa karşılaştığımız en önemli sorun budur. Oğlumuz kızımız gençlerimiz var bunlara iş bulunmasıdır. Bizim Kardemir yöneticilerinden yönetiminden talebimiz burası bir istihdam alanıdır, belirleyeceğiniz kriterler içerisinde ölçüler içerisinde Karabük’teki gençlerin işinize yarayan gençlerin seçimini yapmanızdır. El altından değil el altından diye bir şey yok. Noter huzurunda kura ile kriterleri belirlenmiş, efendim yaşıdır, mesleğidir, endüstri meslek mezunudur, yani ne gerekiyorsa Kardemir de hangi iş kolunda ne vasıfta eleman gerekiyorsa onların böyle kriterlerle seçilip alınması biz bunu talep ediyoruz. ”

Exit mobile version