TÜRKİYEDE GÜNEŞ ENERJİSİ – 2
Geçen yıl kurulan güneş santrali kapasitesi rekor seviyeye ulaşırken çatıların elektrik üretimine açılması için önemli adımlar atıldı. Ama hala atılması gereken adımlar var.
Türkiye, yaklaşık 190 TWh/yıllık potansiyeli ile Avrupa da güneş enerjisinde en büyük potansiyele sahip ülkelerin başında geliyor. Hem şebeke ölçekli güneş kurumları açısından hem de çatı potansiyeli bakımından önemli fırsatlar barındıran bir ülkeyiz.
2014 yılında sadece 93 MW güneş kurulu gücüne sahip Türkiye,2017 yılı sonunda 3.421 MW Kurulu güce ulaştı. Böylelikle, sadece üç yılda güneş kurulu gücü yaklaşık 37 kat arttı. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de hayata geçen santrallerin yüzde 38’ini güneş santralleri oluşturdu.
Yani tarih de ilk defa bir yıl içinde en fazla kurumu yapılan santral güneş santrali oldu.
Ancak bu heyecan verici gelişmelere rağmen, Türkiye’nin halen yolun başında olduğu söylenebilir. Ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 75’ini karşılama potansiyeli olan güneş enerjisi, şu anda kurulu gücün sadece yüzde 4’ünü oluşturuyor.
Özellikle çatı üstü güneş potansiyelinin değerlendirilmesi konusunda önemli adımlara ihtiyaç var. 2017 yılındaki “ Planlı Alanlar İmar Yönetmenliğinde” yapılan değişiklikle birlikte 18 OCAK 2018 ‘de yayınlanan 10 kW altı çatı kurulumlarını konu alan yönetmenlik, bu konuda atılmış önemli adımlar sayılsa da binalarda güneş sistemlerinin önü tamamen açılmış değil.
Türkiye için sürdürülebilir enerjiye erişimin yolu, Çatı sistemlerinden geçiyor. Özellikle çatılar konusunda atılacak olan adımlar, temiz yerli ve ucuz enerji anlamına gelecek.