“Haziran ayında en az 188 işçi yaşamını yitirdi”

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin hazırladığı ve yayınladığı rapora göre, haziran ayı içinde 188 İşçi iş kazası ile hayatını kaybetti. En son Sakarya’nın Hendek ilçesinde kurulu Havai Fişek fabrikasında 3 Temmuz günü meydana gelen patlamalar sonucu 7 işçi hayatını kaybetti, 128 işçi yaralandı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin raporun da, Coşkunlar bir aile […]

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin hazırladığı ve yayınladığı rapora göre, haziran ayı içinde 188 İşçi iş kazası ile hayatını kaybetti.

En son Sakarya’nın Hendek ilçesinde kurulu Havai Fişek fabrikasında 3 Temmuz günü meydana gelen patlamalar sonucu 7 işçi hayatını kaybetti, 128 işçi yaralandı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin raporun da, Coşkunlar bir aile şirketi ve birden fazla benzer isimli şirket bulunuyor. Bu şirketlerde tespit edebildiği kadarıyla son 13 yılda 8 patlama yaşandığı, 5 işçi hayatını kaybettiğive yaklaşık 100 işçi de yaralandığı ifade edildi

SAKARYA MÜSİAD DESTEĞİ İDDİASI

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporunda ayrıca “Fabrikanın geçen yıllarda incelendiğini incelemeye giden uzmanların aktarımlarına göre de , işletme binaları patlayıcı bir maddenin üretildiği bir fabrikadan çok tavuk çiftliğini andıran binalardan oluşmaktadır”. Hemen hemen her yönden ciddi eksiklikler barındırdığı ifade edildi


Raporda dikkat çeken ayrı bir bölüm ise ; ‘patlama sonrası MÜSİAD Başkanları, fabrikanın sahibi ve aynı zamanda MÜSİAD Sakarya İl Başkanı olan Yaşar Coşkun’a desteğe geldiler, hem de hala arama kurtarma çalışmaları devam ederken ve onca gözyaşı-acı varken yemekli bir görüntü ile karşılaştık. Diğer yandan Yaşar Coşkun’un devletin yerel ve merkezi erkanıyla fotoğrafları ve görüşmeleri de basına yansıdığı’ belirtildi

İŞTE RAPORDAN BAZI BÖLÜMLER

• İş cinayetlerinin aylara göre dağılımına baktığımızda Ocak ayında en az 114 işçi, Şubat ayında en az 133 işçi, Mart ayında en az 113 işçi, Nisan ayında en az 221 işçi, Mayıs ayında en az 165 işçi ve Haziran ayında en az 188 işçi yaşamını yitirdi. 2020 yılının ilk yarısında iş cinayetlerinde en az 934 işçi arkadaşımızı kaybettik…

• 188 emekçinin 147’si ücretli (işçi ve memur), 41’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor..
.
• Ölenlerin 4’ü kadın işçi, 184’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım ve sağlık işkollarında gerçekleşti…
• Sekiz çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım işkolunda gerçekleşti…

• Ölenlerin yaş ortalamasına baktığımızda: Kendi nam ve hesabına çalışanlar (çiftçi ve esnaf) 53 yaş, ücretliler (işçi ve memur) 39 yaş…

• 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 57 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, tekstil, ağaç, büro, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işçileri…

• 8 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi: 6’sı Afganistanlı, 1’i Suriyeli, 1’i Türkmenistanlı…
• Ölen işçilerin 3’ü sendikalı. Sendikalı işçiler güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu.

• Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, sağlık, güvenlik, gıda, tekstil, ağaç ve enerji işkollarında gerçekleşti.

• En fazla ölüm nedenleri sırasıyla trafik/servis kazası, ezilme/göçük, kalp krizi, yüksekten düşme, şiddet, Covid-19 ve elektrik çarpması.


İş cinayetlerinin şehirlere göre dağılımı ise şöyle verildi;

“15 ölüm İstanbul’da; 11 ölüm Konya’da; 8 ölüm Sivas’ta; 7’şer ölüm Aydın, Gaziantep ve Kocaeli’de; 6’şar ölüm İzmir, Şırnak ve Zonguldak’ta; 5’er ölüm Bursa, Samsun ve Uşak’ta; 4’er ölüm Ankara,”

Exit mobile version