İlaçlama Çalışmaları Devam Ediyor

    Karabük Belediyesi, halkın yaz aylarını daha rahat bir şekilde geçirmesi için larva ilaçlaması çalışmalarını yoğunlaştırdı. Karabük Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından Kılavuzlar Mahallesinden başlayarak, Kordon parka kadar dere yataklarında yapılan saha ve bilimsel çalışmalar sonucunda probleme neden olan türün Similium türü sinekler olduğu tespit edildi. Yapılan çalışmalarda dere yataklarında akış hızının yüksek olduğu […]

 

 

Karabük Belediyesi, halkın yaz aylarını daha rahat bir şekilde geçirmesi için larva ilaçlaması çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Karabük Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından Kılavuzlar Mahallesinden başlayarak, Kordon parka kadar dere yataklarında yapılan saha ve bilimsel çalışmalar sonucunda probleme neden olan türün Similium türü sinekler olduğu tespit edildi. Yapılan çalışmalarda dere yataklarında akış hızının yüksek olduğu noktalarda Similium larvalarının 3. ve 4. evrelerine rastlanıldığı, havaların ısınmasıyla birlikte üremeye başlayan larva ve yumurtaların canlanmasını önlemek amacıyla Bacillus Thuringiensis Israelensis (BTİ) aktif maddeli 1200 ITG/MG olan larvasitle, il merkezinden geçen dere yataklarında biyolojik mücadele yapılmıştır.

Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada kullanılan maddenin dünya üzerinde Similium mücadele programlarında kullanılan tek ürün olan ve balıklar, kuşlar, kurbağalar, arılar, insanlar ve memeli hayvanlar için güvenli, çevreye herhangi bir zararı olmayan, sadece hedef canlı Similium türü üzerinde etkili, aktif maddesi Avrupa Birliği Biyosidal direktifinde (98/8EC) onaylı bir ilaç olduğu belirtildi.

Halkın daha sağlıklı ve huzurlu bir yaz dönemi geçirmesi için larva ilaçlaması çalışmasına başladıklarını belirten Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, çalışmanın yaz boyunca süreceğini, böylece vatandaşların rahat bir yaz ayı geçireceklerini söyledi.

Black Fly (Similium Spp) Özellikleri, Yaşam Döngüsü, Biyolojisi ve Davranış Biçimi

1-5 mm. uzunluğunda, çoğunlukla siyah renkte, 9-12 segmentli antenlere sahip bir türdür. Yumurta, larva ve pupa dönemlerini nehir ve akarsularda geçirirler. Yumurtaları, larvaları akışkan suyun içerisindeki kayalara ve sucul bitkilere bağlanırlar. Larvalar, sudaki gıda maddelerini filtre ederek beslenirler ve 6-10 mm. kadar büyürler. Oğullar halinde uçarak insanların kulaklarına, gözlerine ve ağızlarına girerler. Su kaynağından 6-15 km. uçarak uzaklara gidebilirler.

Exit mobile version