İNTERNET MEDYASI ÇOK İYİ YOL ALDI

TAYFUN ÇETİN 18 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe giren 7418 sayılı Kanun, internet haber sitelerinin hukuki özelliğinde çok önemli düzenlemeler getirdi ve yasadan önce Basın Kanunu’na göre sadece günlük-haftalık gazeteler, dergiler  gibi süreli yayın yapan medya dahildi. Basılı yayın organları aynı statü içinde devam ederken şimdi bu sürece İNTERNET MEDYASI da dahil oldu… Artık RESMİ-ÖZEL kurumlar […]

TAYFUN ÇETİN

18 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe giren 7418 sayılı Kanun, internet haber sitelerinin hukuki özelliğinde çok önemli düzenlemeler getirdi ve yasadan önce Basın Kanunu’na göre sadece günlük-haftalık gazeteler, dergiler  gibi süreli yayın yapan medya dahildi.

Basılı yayın organları aynı statü içinde devam ederken şimdi bu sürece İNTERNET MEDYASI da dahil oldu…

Artık RESMİ-ÖZEL kurumlar gazeteniz yok size nasıl abone olalım, reklam verelim diyemeyecek….

İnternet Medyası; belirli aralıklarla haber veya yorum niteliğinde yazılı, görsel veya işitsel içeriklerin sunumunu yapmak, kamuoyu ile paylaşmak, Basın etik değerleri yanı sıra Basın Kanunlarına uyarak,  kurulan ve işletilen süreli yayındır..

Yani; internet haber sitelerinin niteliği ile hak ve sorumlulukları, süreli yayın kavramı içine alınmak suretiyle Basın Kanunu’na dahil edildi ve bu değişiklik  Yasada; “Belli aralıklarla yayımlanan gazete, dergi gibi basılmış eserler ile haber ajansları ve internet haber siteleri” olarak düzeltilerek Resmi Gazetede yayımlandı

Artık, Gazeteci kimliği olmayan ama fiili durumda internet haberciliği yapan birinin sorumluluğu ileri sürüldüğünde, gazetecilik hak ve imkânlarından yararlanabilecek..

Basın Kanunu’na eklenen 4. Geçici maddeye göre maddenin yürürlüğe girdiği yani 18 Ekim 2022 tarihinden önce faaliyet gösteren internet haber siteleri, bu tarihten itibaren üç ay içinde yani 18 Ocak 2023 tarihine kadar bu Kanunda öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda idi.

İnternet haber siteleri, gazeteler gibi süreli yayın kapsamına alındıkları için en geç 18 Ocak 2023’e kadar, kaydedilmek üzere yönetim yerinin bulunduğu yer Cumhuriyet Başsavcılığına bir beyanname verilmesi yeterli oldu…

Peki İnternet haber sitesi, beyanname vermezse de faaliyetlerini sürdürebilir mi ?

Evet sürdürebilir..

Zaten şu anki yasa sonrası açıklık kazanmayan bir konu gibi görünse de ‘Legal-İllegal’ yayın gruplarını ayırabilmek adına bu alana da çok kısa sürede yeni hükümler gelecek.

Örneğin Basın İlan Kurumundan, İlan-reklam alacak İnternet haber sitesi için,  4 Sigortalı, günlük 30 Haber, Künye-İletişim(Adres), Vergi levhası-Nace kodu, Server adresi, gibi beyanlar istenirken, bu kapsama girmek istemeyen Haber siteleri içinde YASAL olacaksa en az 1 sigortalı, Künye,İletişim (adres) Server adresi, Nace kodu Vergi levhası ve C.Savcılığına beyan istenecek…

Bir haber sitesi, “ben internet haber sitesi olmak ve yasanın basın ilan Kurumu adına verdiği imkanları kullanmak istemiyorum” deme hakkına da sahiptir ancak internet haber sitesi statüsüne kavuşmasının imkanlarından yararlanabilmek için, bu vasfını basit yöntem olarak beyanname vermek şarttır..

Karabük’te süre içinde 25-30 arası İnternet haber sitesi BEYAN verdi..

Şimdi CUHURİYET SAVCILIĞINA verilen bu BEYANLARA göre YASAL süreçler işleyecek… 36 Ay sonra Basın İlan Kurumunun taleplerini yerine getirenler ‘Resmi İlan ve Reklam’ alacak, Yerine getirmeyenler ise BEYAN verdi ise RESMİ İNTERNET sitesi olarak kabul görecek ancak RESMİ İLAN alamayacak…

HAYIRLI OLSUN…

-Kaynaklar

-Basın Yayın İletişim Başkanlığı ve Cumhuriyet Savcısı Asım EKREN‘in dezenformasyon Yasası İle İlgili Yayınları

Exit mobile version