İnternet MEDYASI Gücünü Gösterdi..

İnternet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.. Hükümetin, Basın Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının Adalet Alt Komisyonu’ndaki çalışmaları tamamlandı. Kabul edilen  İnternet gazeteciliğini düzenleyen tasarının üst komisyonda kabulü sonrası  internet haber sitelerinin resmi ilan ve reklam ile basın kartına ilişkin haklarının tamamından yararlanması kesinleşti. Bu arada; […]

İnternet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına

alınmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Adalet

Komisyonu’nda kabul edildi..

IMG_8885

Hükümetin, Basın Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının Adalet Alt Komisyonu’ndaki çalışmaları tamamlandı. Kabul edilen  İnternet gazeteciliğini düzenleyen tasarının üst komisyonda kabulü sonrası  internet haber sitelerinin resmi ilan ve reklam ile basın kartına ilişkin haklarının tamamından yararlanması kesinleşti.

Bu arada; 6. Madde’de önergeyle yapılan değişiklikle, ‘yayın durdurma sebeplerinin ortaya çıkması halinde, internet haber sitesinin yayınının durdurulmayacağı, bu durumun kesinleşmiş mahkeme kararıyla tespit edilmesi halinde, basın kartının iptali için Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nce işlem yapılacağı’ hükmü kabul görmüş oldu.

İŞTE AYRINTILAR 

2Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen ve internet sitelerini Basın Kanunu kapsamına alan tasarının görüşmelerinde yaptığı açıklamada, alt komisyon çalışmalarının ardından mükemmele yakın bir metin otaya çıktığını kaydederek yaygın televizyonlarda verdiği demeçte “Gazetecilik mesleğini ve sıfatını gerçekten taşımaya layık olmak için hangi kriterlere ve ölçülere sahip olmak gerektiğini bulmalıyız” dedi.

“Sıkışık zamanda niye geldi? denilebilir. Geçmişi iki yıl öncesine dayalıdır. Hz. Peygamber ‘kıyametin kopacağını bilseniz elinizdeki fidanı dikin’ buyuruyor. ‘Torba yasa vardır, o vardır, bu vardır, arkası sonrası tatildir’ denilebilir. Tasarıyı Genel Kurul’a sevk edecek hale getirebilirsek bakarsınız görüşebiliriz ya da Ekim ayına kalır”  diyerek de açık kapı da bırakan Arınç internet haber sitelerine Basın Kanunu içinde yer bulmak istediklerini  belirterek şu açıklamalarda bulundu; , “Bütün internet haber sitelerini bu kanun kapsamına alınacağı ön görülseydi, özgürlük ortamının tartışıldığı Türkiye’de belki aleyhte bir puan olacaktı. Girmek isteyenler beyannamesini vererek girecek ve bazı haklardan yararlanacak, girmek istemeyenler bugünkü gibi yayınlarına devam edecek. Bundan daha seçenekli, özgürlükçü tutum düşünülemez.  Bakın paydaşların iştirakiyle Basın İş Kanunu’nda yapılması gereken hususları bir mutabakat çerçevesinde gündeme getireceğiz” 

Tasarının kabul edilmesinin ardından Arınç, basın sektöründe sıkıntılarının çok büyük olduğunu da belirterek; “Bunların giderilmesinin, hem basında çalışanlarını hem de basınla ilgili özgürlük alanlarını doğrudan ilgilendirdiğini ifade ederek basında çalışanlarla ilgili fiili hizmet zamlarının 2012 yılında geri getirildiğini anımsattı.

su mu kireç miAncak bunun meseleyi çözmediğinin altını çizen Arınç, bunun çok büyük parçanın küçük bir kısmı olduğunu söyledi.

Medya sektöründe özellikle patronların olumsuz tutum ve davranışları sebebiyle basın çalışanlarının hiçbir güvencesinin olmadığını dile getiren Başbakan Yardımcısı Arınç, “Çok düşük ücretlerle çalışıyorlar, her an kapı önüne konulma tehdidi var. Kıdem tazminatları yok, grev yapmaya kalkanlar da hiçbir hak elde edemiyorlar. Bunun doğrudan hükümetle olan kısmı çok azdır ama medya patronlarıyla ilişkili yönleri çok fazladır. Bu konuda çalışan sendikaların da çok fazla etkilerinin olmadığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

Exit mobile version