İNTERNET MEDYASI İÇİN YARGITAY KARARI

“İnternet medyası çalışanları da Basın İş Kanunu kapsamında” Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, “Gazetecinin El Kitabı Basın İş Kanunu’ndan Doğan Haklar” isimli kitabında gazeteciliği ve gazetecinin haklarını masaya yatırıyor. Küçük, internet medyası kanunu çıkmadığı için gazeteci sayılmayan haberciler konusunda Yargıtay’ın emsal bir karar verdiğini belirtiyor ve “Bu sorunun cevabı Yargıtay kararı ile verilmiştir. […]

“İnternet medyası çalışanları da Basın İş Kanunu

kapsamında”

574362b3cbbf3557b061b0b9

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, “Gazetecinin El Kitabı Basın İş Kanunu’ndan Doğan Haklar” isimli kitabında gazeteciliği ve gazetecinin haklarını masaya yatırıyor.

Küçük, internet medyası kanunu çıkmadığı için gazeteci sayılmayan haberciler konusunda Yargıtay’ın emsal bir karar verdiğini belirtiyor ve “Bu sorunun cevabı Yargıtay kararı ile verilmiştir. Yargıtay, elektronik gazetelerin yayın koordinatörlüğünü yapan çalışanın, 212 olarak bilinen Basın İş Kanunu kapsamında olduğunu kabul etmiştir” diyor.

İnternet medyası kanunu henüz çıkmadığı için, Basın Kartı alamayan internet habercileri hangi kanun kapsamında çalıştırılmalı?

Basın kartlı 14-15 bin gazetecinin dışında kalan binlerce gazeteciyi ilgilendiren bu sorunun cevabı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Hukuk Danışmanı Avukat Gökhan Küçük’ün hazırladığı “Gazetecinin El Kitabı Basın İş Kanunu’ndan Doğan Haklar” isimli kitapta veriliyor.

 Yargıtay’a göre, elektronik gazetede çalışanlar da Basın İş Kanunu kapsamında.Avukat Gökhan Küçük, Yargıtay’ın emsal teşkil eden önemli kararıyla ilgili, kitapta şu bilgileri veriyor:

“Bu sorunun cevabı Yargıtay kararı ile verilmiştir. Yargıtay, elektronik gazetelerin yayın koordinatörlüğünü yapan çalışanın, 212 olarak bilinen Basın İş Kanunu kapsamında olduğunu kabul etmiştir.Yargıtay ‘Gazetenin yayınlanması bir başka anlatımla basılıp çoğaltılması gerekirse de günümüzde teknoloji ve iletişimin geldiği nokta itibarıyla, gazetenin nesne olarak basımı ve dağıtımı bir zorunluluk değildir. Gazetenin elektronik ortamda, umuma açık olarak yayınlanması ve okuyucunun yararlanmasına sunulması da mümkündür.Somut olayda davalı işveren, internet ortamında gazetecilik faaliyetlerini yürütmüş ve davacı da iki gazetenin koordinatörlüğünü yapmıştır. Bu itibarla davacının çalıştığı işyeri, 5953 Sayılı Yasa’nın 1. Maddesi’nde sözü edilen “gazete” kavramı kapsamında değerlen- dirilmelidir” diyerek Kanun’un 1. Maddesi’nin geniş yorumlanması gerektiğine karar vermiştir.”

Basın İş Kanunu kimler hakkında uygulanır?

Av. Küçük, kitapta, gazeteciler arasında 212 olarak bilinen Basın İş Kanunu’nun uygulama alanları ile kime gazeteci denir kime denmez konularında önemli bilgiler aktarıyor.Türkiye’de yayınlanan günlük, haftalık, aylık gazete ve dergiler, haber ajanslarında çalışanlar ile işverenleri arasında Basın İş Kanunu uygulanır.Basın İş Kanunu’nun 1. Maddesi; “Türkiye’de yayınlanan gazete ve mev- kutelerle haber ve fotoğraf ajanslarında her türlü fikir ve sanat işlerinde çalışan ve İş Kanunu’ndaki işçi tarifi şümulü haricinde kalan kimselerle bunların işverenleri hakkında uygulanır” hükmünü taşıyor.

Kaynak CNN TURK

 

Exit mobile version