Japon Profesör’den ders niteliğinde

çevre konferansı     “Japon bilim insanı Profesör Kunio Yoshikawa, Karabük Üniversitesi’nde Japon perspektifi ile atık maddeleri yeşil ürünlere dönüştürme konusunda önemli bir konferans verdi. Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nde Çevre Bilimleri ve Teknolojisi alanında öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Yoshikawa’nın KBÜ Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda verdiği konferansa akademisyen ve öğrencilerin ilgisi yoğun oldu. Atık arıtma […]

çevre konferansı

 

 

“Japon bilim insanı Profesör Kunio Yoshikawa, Karabük Üniversitesi’nde Japon perspektifi ile atık maddeleri yeşil ürünlere dönüştürme konusunda önemli bir konferans verdi.

Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nde Çevre Bilimleri ve Teknolojisi alanında öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Yoshikawa’nın KBÜ Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda verdiği konferansa akademisyen ve öğrencilerin ilgisi yoğun oldu.

Atık arıtma teknolojileri, enerji dönüşümü, ısıl mühendislik, yanma, gazlaştırma ve atmosferik çevre mühendisliği alanlarında araştırmalar yapan Profesör Kunio Yoshikawa, atık maddeleri yeşil ürünlere dönüştürme konusundaki görüşlerini ve çalışmalarını Karabük Üniversitesi’nde paylaştı.

Oluşumu için milyonlarca yıl gereken kömür 1 saatte üretiliyor

Japon bilim insanı Yoshikawa, konferansta ilk olarak evsel atıklardan hidrotermal prosesle nasıl kömür üretildiğini açıkladı. Bu yolla elde edilen kömürün ticari olarak satılan kömüre yakın kalorifik değere sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Yoshikawa, kömürün oluşumu için milyonlarca yıl gerekirken bu yöntemle 1 saat içinde atıktan kömür elde edildiğini ve bu yöntemin ticarileştirildiğini vurguladı. Yoshikawa ayrıca söz konusu yöntemin su içeresinde düşük sıcaklık ve basınçta gerçekleştirildiğini de sözlerine ekledi.

Tokyo 2020 Olimpiyatları cepte!

Profesör Kunio Yoshikawa ikinci araştırma konusu olarak da yiyecek atıkları, hayvan atıkları ve çamurdan gübre elde edilmesi konusunda detaylı bilgiler verdi. Çalışmalarının diğer bir bölümünde ise atık plastiklerden sıvı yakıt eldesini anlatan Prof. Yoshikawa başka bir çalışma konusu olarak da atıktan elektrik üretimi konusuna değindi. Japon bilim insanı Yoshikawa son olarak cep telefonlarında bulunan altını geri kazandıklarını ve 2020 Tokyo Olimpiyatlarında kullanılacak altın madalyayı bu yolla ürettiklerini aktardı.

Prof. Yoshikawa etki degeri 7 olan Applied Energy dergisinin editörü olarak genç araştırmacılara ve öğrencilere makale yazılırken nelere dikkat etmeleri konusunda da bilgi verdi. Konferans katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla sonlandırıldı.

“Bu ziyaret, iş birliği konusunda dönüm noktası olacak”

Konferans vermek üzere Karabük’e gelen Japon bilim insanı Profesör Kunio Yoshikawa, buradan ayrılmadan önce Üniversitenin gazetesi Külliye Karabük’e açıklamalarda bulundu.

Üniversitedeki konferans ve Kardemir ziyaretine ilişkin düşüncelerini dile getiren Yoshikawa şunları söyledi: “Karabük Üniversitesi olarak Kardemir ile güçlü bir ilişki kurmuşsunuz. Aynı zamanda bu şirketin üniversiteyi desteklediğini de biliyorum, özellikle mühendislik alanlarında. Bu, üniversite ile sanayi iş birliği noktasında çok güzel bir örnek teşkil ediyor. Ayrıca gerek üniversitede yaptığımız konferans ve Kardemir gezisi bizim için özellikle Üniversiteler, şirketler ve hükümetlerimiz arasında yeni iş birlikleri alanında güzel bir dönüm noktası olacak.”

Yoshikawa kimdir?

Profesör Kunio Yoshikawa kısa adı Tokodai olan Tokyo Teknoloji Enstitüsü (Tokyo Institute of Technology)’nde Çevre Bilimleri ve Teknolojisi’nde öğretim üyesidir. 1986 yılında Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nden doktorasını alan Yoshikawa, bir yıl Mitsubishi Heavy Industries’de çalıştı ve daha sonra araştırma görevlisi, yardımcı doçent, doçent ve profesör olarak Tokyo Teknoloji Enstitüsü’de görev aldı.

Başlıca araştırma alanları atık arıtma teknolojileri, enerji dönüşümü, ısıl mühendislik, yanma, gazlaştırma ve atmosferik çevre mühendisliği olup 191 makalesi, 17 patenti ve 4 kitabı bulunuyor.

Ödülleri arasında ASME (Amerikan Makine Mühendisleri Topluluğu) James Harry Potter Gold Medal ödülü, en iyi teknik başarı ödülü, JSME (Japonya Makine Mühendisleri Topluluğu), en iyi makale ödülü AIAA (American Institute of Aeronautics and Astronautics) ve en İyi eğitmen ödülü (Tokyo Institute of Technology) bulunuyor.

Exit mobile version