KARABÜK, Kükürtdioksit Mahkümu..!

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, 2013’e ilişkin hava kalitesi verilerini açıkladı.Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Ankara-Sıhhıye, Batman, Afyon, Siirt, Bolu, Kahramanmaraş Elbistan, Manisa, Sakarya, Ankara Demetevler ve Denizli-1 istasyonları, partiküler madde ortalamalarının en yüksek çıktığı iller olarak kayda geçti. Kükürtdioksit ortalamasının en yüksek bulunduğu istasyonlar ise Afyon, İzmir- Şirinyer, Muğla-1, İzmir-Çiğli, Kahramanmaraş-Elbistan, Karabük, Edirne, Batman, Yozgat ve […]

images

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, 2013’e ilişkin hava kalitesi verilerini açıkladı.Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Ankara-Sıhhıye, Batman, Afyon, Siirt, Bolu, Kahramanmaraş Elbistan, Manisa, Sakarya, Ankara Demetevler ve Denizli-1 istasyonları, partiküler madde ortalamalarının en yüksek çıktığı iller olarak kayda geçti.

Kükürtdioksit ortalamasının en yüksek bulunduğu istasyonlar ise Afyon, İzmir- Şirinyer, Muğla-1, İzmir-Çiğli, Kahramanmaraş-Elbistan, Karabük, Edirne, Batman, Yozgat ve Karaman oldu.

Çanakkale, Giresun, Sinop, Yalova, Artvin, Adana Çatalan, Erzurum, Kastamonu, Kilis ve Eskişehir’deki hava kalitesi istasyonları ise partiküler madde ortalamalarının en düşük bulunduğu iller olarak belirlenen raporda , Eskişehir, İçel, Artvin, Yalova, Giresun, Kocaeli, İstanbul Kartal, İstanbul Sarıyer, Tokat ve Kayseri Melikgazi’deki hava kalitesi istasyonlarında ise en düşük kükürtdioksit ortalamalarına ulaşıldığı açıklandı..

Kükürt dioksit (SO2) Nedir ;  İşlem görmemiş kömür, doğal gaz gibi fosil yakıtlarının içerdiği kükürdün yanması sonucunda ortaya çıkan zehirli gazdır.  Yakılan her yüz ton kömür ve kokun ortaya üç ton kükürt dioksit çıkardığı bilinmektedir. Metallerde paslanmaya neden olmasının yanı sıra, solunum sistemine de zarar verir. Asit yağmurunun baş suçlusu kükürtdioksittir.

İŞTE ZARARLARI 

Zararlı bir gazlar sınıfda olan KÜKÜRDİOKSİT ;   sağlık etkilerine karşı en hassas grup, çocuklar ile dışarıda aktif olan astımlı yetişkinler olarak bilinir.Birincil etkisi, hırıltılı solunum, göğüs sıkışması ve kesik nefes alma gibi belirtilere sebep olan, solunum yollarının daralmasıdır. Kükürt dioksit konsantrasyonu ve soluma hızı artarken rahatsızlık bulguları da artar. Maruziyet kesildiğinde, akciğer fonksiyonu bir saat içinde normal haline döner.Çok yüksek konsantrasyonlardaki kükürt dioksit; hırıltılı solunum, göğüs sıkışması, astımlı olmayan kişilerde kesik nefes alma gibi belirtilere sebep olabilir. Kükürt dioksit ve ince partiküllere uzun süreli maruziyet, solunum hastalıklarına, akciğerlerin savunma mekanizmasında değişikliklere ve mevcut kalp hastalıklarının kötüleşmesine sebep olabilir. Bu etkilere karşı en hassas grup, çocuklar, yaşlılar ve kronik akciğer hastalığı veya kalp hastalığı olan kişilerdir.

Exit mobile version