KARABÜK VALİLİĞİ KONUYA AÇIKLIK GETİRDİ

Karabük basınında yer alan ve “Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinin kalkınması amacıyla kurulan, merkezi Zonguldak’ta bulunan ve kısa adı BAKKA olan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı üzerinden, Zonguldak Valiliği 7-11 Nisan Turizm Haftası nedeniyle bir tanıtım projesi çerçevesinde İstanbullu ‘ Sosyal Medya Fenomenleri’ 7-11 Nisan arası Zonguldak, Karabük ve Bartın illerini gezmeye başladılar” haberleri üzerine Karabük […]

Karabük basınında yer alan ve “Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinin kalkınması amacıyla kurulan, merkezi Zonguldak’ta bulunan ve kısa adı BAKKA olan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı üzerinden, Zonguldak Valiliği 7-11 Nisan Turizm Haftası nedeniyle bir tanıtım projesi çerçevesinde İstanbullu ‘ Sosyal Medya Fenomenleri’ 7-11 Nisan arası Zonguldak, Karabük ve Bartın illerini gezmeye başladılar” haberleri üzerine Karabük Valiliği konuyla ilgili açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada; ” Söz konusu etkinlik bölge paydaşlarının ve sosyal medya ekiplerinin işbirliği, koordinasyon ve gönüllüğü çerçevesinde organize edilmiştir. Etkinliğin gerçekleştirilmesi amacıyla herhangi bir menajerlik grubuna, organizasyon firmasına veya doğrudan fenomenlerin kendisine bir ödeme yapılmamıştır.” dendi.

İşte Karabük Valililiğin açıklaması;

“Zonguldak ilinin yurt içi ve yurt dışında daha geniş kitlelere tanıtılması, il genelinde turizm sektöründe yapılan ve yapılması planlanan her türlü faaliyet ve organizasyonun belirli bir koordinasyon içerisinde yürütülerek ortak aklın oluşturulması ve kente destinasyon yönetimi bilincinin aşılanması amacıyla 2020 yılı Aralık ayında Zonguldak Turizm Tanıtım Çalışma Grubu kurulmuştur.

Zonguldak ilinde turizm sektöründeki mevcut işleyişin orta ve uzun vadede destinasyon yönetim sistemine evrilmesini amaçlayan bu yapılanmayla sektöre bütüncül bir bakışın ve planlamanın getirilmesi de hedeflenmiştir. Zonguldak Turizm Tanıtım Çalışma Grubunda; Zonguldak Valiliği, Zonguldak Belediyesi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak İl Özel İdaresi, Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ile Batı Karadeniz Kalkınma Ajansından temsilciler yer almakta olup Mart ayında Zonguldak Turizm Platformundan bir temsilci de gruba dâhil olmuştur.

Çalışma grubunun yaptığı ilk toplantılar ve değerlendirmeler neticesinde ilin tanıtımına yönelik her türlü mekanizmanın aktif olarak kullanılması kararlaştırılmıştır. Bu doğrultuda Ramazan ayı öncesinde, bahar mevsimi başında ilk tanıtım çalışmasının sosyal medya kullanılarak hayata geçirilmesi planlanmıştır. Çalışma grubu tarafından kısa sürede yapılan araştırmalar sonrasında tanıtımda kullanılabilecek muhtemel sosyal medya fenomenleri ile müsaitlik durumları da gözetilerek seçenekler değerlendirilmiştir. Bu kapsamda çalışmaya “gönüllü” katılacak seyahat tanıtım ekibi olarak 7 ve gastronomi tanıtım ekibi olarak 3 sosyal medya hesabı belirlenmiştir.

Yapılan zaman planlaması dâhilinde seyahat grubu çalışmalarının 7-11 Nisan tarihleri arasında, gastronomi grubu çalışmalarının ise 9-11 Nisan arasında yapılmasına karar verilmiştir. Seyahat tanıtım etkinliğine Safranbolu ve Amasra eklenerek Zonguldak’ın bölgedeki önemli turizm noktalarına yakınlığı da vurgulanmak istenmiş ve bütüncül destinasyon yönetim yaklaşımı gözetilmiştir.

Söz konusu etkinlik bölge paydaşlarının ve sosyal medya ekiplerinin işbirliği, koordinasyon ve gönüllüğü çerçevesinde organize edilmiştir. Etkinliğin gerçekleştirilmesi amacıyla herhangi bir menajerlik grubuna, organizasyon firmasına veya doğrudan fenomenlerin kendisine bir ödeme yapılmamıştır. Etkinlik kapsamında sadece transferler, konaklama ve yemek konusunda bir maliyet ortaya çıkmıştır. Bu maliyet; kamu, özel sektör ve STK işbirliğiyle ve ayni katkılarla karşılanmaktadır. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından bu organizasyona yönelik herhangi bir ödeme yapılmamıştır ve yapılmayacaktır.

Sosyal medya grubu içinde; Youtuber, Instagram fenomeni, fotoğrafçı ve bloggerlar yer almaktadır. Grubun toplam takipçi sayısı Instagram’da 2,2 milyon,

Youtube’da 1,3 milyon olmak üzere toplamda 3,5 milyon gibi büyük bir kitleden oluşmaktadır.

Bir bölgenin ve destinasyonun tanıtımı için sosyal medyanın olduğu kadar yerel medyanın da rolü ve payı tartışılmazdır. Bununla birlikte yerel basın çalışmaları ile sosyal medya etkinliklerini birbirine rakip olarak değil birbirini destekleyici ve sinerji yaratan unsurlar olarak görmek gerekmektedir.

Bu kapsamda ilde yapılan turizm çalışmaları hakkında yerel medya bilgilendirme toplantısı Zonguldak Valiliği tarafından Ocak ayında gerçekleştirilmiş ve kendilerinin görüş ve önerileri alınmıştır.

Buradan hareketle, bir destinasyonunun turizm potansiyelini tanıtmak için gerçekleştirilen sosyal medya etkinliklerinin faydalı, maliyet etkin ve insanların tercihlerini belirleyici bir etkiye sahip olduğu değerlendirilmektedir. Kamuoyuna saygıyla arz ederiz.”

Exit mobile version