İL ÖZEL İDARESİ DENEME YANILMA NOKTASI OLMAMALI ! ANCAK DÜN YAPILAN ÇALIŞMALAR YADA YAPILMAYANLAR BUGÜN KONUŞULUYOR..NELER OLUYOR ORADA? Karabük İl Özel İdaresinin Güneş Enerjisi projesi kapsamında bir köyü pilot olarak seçmiş ve İçme Suyunda Güneş enerjisinden faydalanmak adına ön çalışmalar yapmak için Malatya’ya gidilerek projenin uygulanabilirliği araştırılmıştı. İl Genel Meclisinin olur verdiği bu çalışma deneme […]
İL ÖZEL İDARESİ DENEME YANILMA NOKTASI OLMAMALI ! ANCAK DÜN YAPILAN ÇALIŞMALAR YADA YAPILMAYANLAR BUGÜN KONUŞULUYOR..NELER OLUYOR ORADA?
Karabük İl Özel İdaresinin Güneş Enerjisi projesi kapsamında bir köyü pilot olarak seçmiş ve İçme Suyunda Güneş enerjisinden faydalanmak adına ön çalışmalar yapmak için Malatya’ya gidilerek projenin uygulanabilirliği araştırılmıştı.
İl Genel Meclisinin olur verdiği bu çalışma deneme çalışması olarak kaydedilirken tüm köylere uygulanacağı ve enerji tasarrufu yanında köylere hizmet taşınacaktı.
Konuyla ilgili olarak “Bu sayede de enerji tasarrufu sağlamış olacağız. Yani köylerimiz su konusundaki enerji ihtiyaçlarını bedelsiz olarak Güneş Enerjisi ile karşılamış olacak. Bununla birlikte köylerimizin yolu ve suyu kadar alt yapısı da önemli, onun için kanalizasyon çalışmalarına önem vereceğiz ve bu çalışmalarımıza da başlayacağız,pilot bölgelerimizi tespit ettik” şeklinde görevden alınan eski Genel sekreter Hakan Eski tarafından açıklamalar yapılmıştı.
Göreve tekrar iade edilen yeni İl Genel Sekreteri Mehmet UZUN ise gelir gelmez çok farklı ve anlamlı açıklamalar yaptı.Uzun; 104 Proje göz ardı edilmiş dercesine “ Bekleyen 104 projenin 80’ini ihale ediyoruz bunlar Karabük ve ülkenin kazanımı olacaktır” diyerek Güneş Enerjisi projesinin de uygun olmadığı için gündemden kaldırıldığını belirtti.
İl özel İdaresi ilk yaptığı araştırmalarda çok faydalı olacağını ve müthiş bir proje olacağını duyurmuştu. Sonradan yapılan açıklamalarda ise astarı yüzünden çok pahalı olması nedeni ile kaldırıldı açıklamaları geldi.
Konu uzmanları ise, Karabük adeta deneme tahtası gibi, deneyimli araştırmacı, teknik gözler ile hazırlanmış fizibilite raporları olmadan ben istedim olur mantığı ile yola çıkılan ve temel attık oldu bitti düşüncesi ile yola çıkılan her proje daha bugünden kentin gelecek yıllarına ipotek koymakta maddi manevi bir çok kayıplarına neden olunmaktadır görüşlerine yer vererek İl Özel İdaresinde NELER OLUYOR Diyorlar..
Ayrıca, Karabük’te son dönemlerde yaşanan bir çok tesiste Müteahhitlerin iş bitirmede yaşadıkları gecikmeler neticesinde yaşanan kaoslar konuşulurken, İl Genel meclisinin bu açıklamalar içinde bulunduğu çıkmazı gösteriyor şeklinde yorumlar yapılmakta.
İl Özel İdaresi Nedir ? ;
1982 Anayasasının 126. maddesi “Türkiye merkezi idare ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre, illere; iller de diğer kademeli bölümlere ayrılır” hükmünü getirmektedir.
Merkezi hükümetin taşrada örgütlenmesinin temelinde iller yer almaktadır. İl Özel İdareleri görevleri bakımından merkezi yönetim ile belediye ve köyler arasında “ara düzey” niteliğe sahip idari birimlerdir.
Anayasamızın 127. maddesine göre il yerel yönetimi (İl Özel İdareleri) il halkının yerel nitelikteki ortak ihtiyaçlarını karşılamak üzere, kuruluş esasları yasa ile belirtilen ve karar organları yine yasada gösterilen, seçmenlerce seçilerek oluşturulan kamu tüzel kişileridir. İl Özel İdareleri 04.03.2005 tarihli ve 5302 sayılı kanunla yönetilir.
Diğer bir anlamda ; Yerel ve ortak nitelikte olan bayındırlık, sağlık ve sosyal yardım, eğitim, spor, çevre korunması, kültür ve turizm gibi hizmetlerin görülmesini sağlamak amacıyla kurulan bir yerel yönetim birimidir.
İ.Ö.İ. tüzel kişiliği olan kamu kuruluşlarıdır.
Tüm tüzel kişilerde olduğu gibi özel idarelerde de tüzel kişilik adına hukuken bağlayıcı eylemlerde bulunacak organlara gereksinim vardır. Bu organlar; Valilik, İl genel meclisi ve İl daimi Encümeni’dir.