Karabük/Safranbolulu Öğretim Görevlisi Berrin Sarıtunç, Safranbolu kültürü hakkında uzun yıllar yaptığı araştırmalardan oluşan tezi “Safranbolu İlçe Halk Kültürü” adıyla kitaplaştı.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’yi ziyaret ederek kitabını hediye eden Sarıtunç, 2006 yılından bu yana Uludağ Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı alanlarında iki Yüksek Lisans diploması bulunan Sarıtunç, çok sayıda yurtdışı bağlantılı projede rol alıyor. Bugüne dek Safranbolu üzerine 8000 fotoğraflık bir arşiv oluşturan Sarıtunç, bu süreçte yaşadığı kayıplar ve anneliğin erken dönem yorgunlukları nedeniyle çok zorlansa da memleketine duyduğu bağlılıktan ötürü çalışmasına ara vermediğinin altını çiziyor.
Kitap, Safranbolu’nun halk geleneklerine dair kapsamlı bir derlemeyi içeriyor. İlk tırnak kesme ritüelinden cenazelere, düğünlerden yemek tariflerine dek bugüne dek sürmüş ya da kaybedilmiş gelenekler, maniler, deyişler her Safranbolulunun ve kente ilgi duyan tüm vatandaşların dimağına hitap ediyor. Milli Kütüphane kaynakları başta olmak üzere, çok sayıda kaynak taraması yapan, kentin ileri gelenleriyle, büyükleriyle görüşerek röportajlar yapan ve basın arşivlerini tarayan Sarıtunç, Başkan Köse ile sohbetinde; “Ben Safranbolu’nun eski ailelerinden birinin kızıyım. Kitabın kapağındakiler annem ve anneannem mesela. Anneannem Safranbolu’da Yorgancı Safiye diye bilinir. Diktiği yorganlar Avrupa’ya gidermiş eskiden. Ben küçükken benim çocuğum için yorgan dikip koymuş o kadar diyeyim… Bu gelenek görenek ve adetler ile büyüdüm. Mesela benim ilk tırnağım kesileceği zaman babamın cebine el attırmışlar ciddi bir para çekmişim ki bana altın bir bilezik alınmış. Bu konular ile ilgili veri elde etmek bu anlamda zor olmadı” yorumunda bulundu.
Sarıtunç, bir Safranbolulu olarak kitabın kendisi için önemli kısmının hangisi olduğunu soran Köse’ye; “Hiç şüphesiz doğum, düğün, ölüm geçiş dönemi inanç ve uygulamaları. Çünkü kitabın yazım sürecinde hepsini yaşadım. Ancak içimde ukde kalan şey olmuştur; bu kadar çok şeyi bilip yapamamak, yaşayamamak. Gurbette olduğum için sanırım her şey sıkıştırılmış bir şekilde yaşanıyor. İnsanlar başka şehirlerde ve yoğun çalışıyorlar veya sizin kadar bu tarz değerlere önem vermiyorlar. Dolayısıyla siz biliyor ama yapamıyor, yaşayamıyorsunuz” diyerek bu bölümü çoğu zaman gözleri dolarak yazdığını ekledi.
Öğretim Görevlisi Berrin Sarıtunç’un ziyareti üzerine Başkan Köse, “Bu kıymetli çalışmayı ortaya koyan ve incelik göstererek imzalı olarak armağan eden Berrin Hanım’a çok teşekkür ediyor, Safranbolu üzerine planladığı diğer çalışmalarını merakla bekliyorum, halkımızın, özellikle gençlerin bu kitabı okumaları, geleneklerimizi tanıması önemli bir deneyim olacaktır” dedi.