KARABÜK’TE Kİ MESLEK LİSELERİNDE “İZABE VE HADDECİLİK” BÖLÜMÜ AÇILIYOR

Meslek Liselerimizde “Haddecilik” bölümünün açılması, bölümün ülkemiz ve ilimiz adına önemi nedeniyle İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat AKBAŞ, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih ÇAPRAZ tarafından Karabük Öğretmenevinde ortak basın açıklaması yapıldı. Basın toplantısına Karabük Haddeciler Derneği Başkanı Pehlivan BAYLAN, Şube Müdürleri ile basın mensupları katıldı. Bu bağlamda Karabük TSO Başkanı Fatih Çapraz açıklamasında; ” […]

Meslek Liselerimizde “Haddecilik” bölümünün açılması, bölümün ülkemiz ve ilimiz adına önemi nedeniyle İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat AKBAŞ, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih ÇAPRAZ tarafından Karabük Öğretmenevinde ortak basın açıklaması yapıldı.

Basın toplantısına Karabük Haddeciler Derneği Başkanı Pehlivan BAYLAN, Şube Müdürleri ile basın mensupları katıldı.

Bu bağlamda Karabük TSO Başkanı Fatih Çapraz açıklamasında; ”  Türkiye’nin ilk demir çelik fabrikasının 85 yıl önce temellerinin atılmasıyla adı duyulan ve o dönemde 13 haneli bir mahalleyken zamanla kente dönüşen Karabük, ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürüyor. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla başlatılan ulusal sanayileşme hamlesi kapsamında 1937’de Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarının (KARDEMİR) kurulmasıyla Safranbolu’ya bağlı Öğlebeli köyünün 13 haneli Karabük Mahallesi’nin kaderi değişti.10 Eylül 1939’da İlk Türk Demirinin üretildiği ilimizde demir çelik sektörüne bağlı ağır sanayi faaliyetlerine olanca hızıyla devam edilmektedir. Sanayiye bağlı olarak meslek liselerimizde bulunan alan ve dallarda ara eleman ihtiyacını karşılanmak üzere eğitim öğretim faaliyetleri yürütülmekte ve gelişme göstermektedir. İlimizin mesleki eğitimde son dönemdeki en önemli ihtiyaçlarından birisi metalürji alanı içerisinde haddecilik dalının açılmasıydı ve biraz sonra izah edeceğimiz süreç sonunda bu başarılmıştır.

Metalürji Alanında İzabe dalı içerisinde Haddecilik dersi haftada teorik olarak 2 ders saati okutulmakta olup tam olarak Haddeciliğin gereklerini karşılamamaktaydı. İlimizde bulunan 22 haddehane işletmesinde yaklaşık 3.500 işçi ve KARDEMİR’de 6.000 civarı kişi istihdam edilmektedir. Hali hazırda mevcut olan İzabe dalı mezunları bu iş yerlerinde istihdam edilememekteydi. Yine 12.  sınıfta izabe dalında okuyan öğrencilerimiz İşletmelerde beceri eğitimi kapsamında haddehanelere bu yüzden gidememektedir. Bir dalda bilgi, beceri ve donanıma sahip olunabilmesi için tek başına teorik bilgi yeterli olmamaktadır. Aynı zamanda teorik bilginin yanında mutlaka uygulamalı bilgininde verilmesi gerekmektedir. Bu işletmelerde istihdam edilmek üzere gerekli ara elemanın yeterli bilgi, beceri ve donanıma sahip olabilmesi için Metalürji Alanı içinde yeni bir dal olarak Haddecilik dalı açılması, bölgemizdeki istihdama göre zorunlu hale gelmiştir. Ülkemizde ağır sanayide önemli bir yer tutan ve bölgemiz sanayisinin yüzde 85’ine sahip olan Haddehane işletmecileri, mezun olan öğrencilere istihdam garantisi vermişlerdir ve bunu il istihdam kurulunda bizzat belirtmişlerdir. Ülkemizde önemli bir istihdam alanına sahip olan bölgemiz hadde işletmecilerinin istekleri ve il milli eğitim müdürlüğümüzün yaptığı araştırmalar sonucunda Haddecilik dalında ara elemana acil ihtiyaç duyulduğu anlaşılmıştır. Bu dalda ara elemanın yetiştirilmesi Metalürji alanının bünyesinde haddecilik dalının yeni bir dal olarak açılması ile mümkün olacaktır.

İlimizde Haddecilik alanında faaliyet gösteren firmalarımız, Karabük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğümüz bünyesinde, Haddecilik Dalı açılması talebinde bulunmuştur. Söz konusu firmaların talepleri, daha önceki dönemlerde yapılan okul sektör işbirliğinde mesleki ve teknik eğitim okul yönetim kurulu toplantıları ve bunun ile birlikte 2020-Ocak ayında yapılan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantılarında görüşülmüş ve uygun görüş belirtilmiştir.

İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından 15/12/2022 tarihinde Haddecilik dalının açılması ile ilgili 65999736 sayılı yazı ile Milli Eğitim Bakanlığına başvuru yapılmış ve akabinde 04/01/2023 tarihinde Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman AKGÜL, Öğretim Programlarından Sorumlu Uzman Öğretmen Mehmet Bal’la beraber İlimiz ziyaret edilerek sahada ihtiyaç yerinde görülmüş Odamızda yapılan toplantıda da bu konu görüşülerek talebimiz Bakanlık yetkilerimize anlatılmıştır.

Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 24/02/2023 tarihli ve 71049010 sayılı yazısı üzerine Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programı Metalürji Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı’nın 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren tüm sınıf düzeylerinde uygulanması talebi Talim ve Terbiye Kurulunun 24.03.2023 tarihli ve 10 sayılı kararı ile işlerlik kazanmıştır.

Genel Müdürlüğümüze bağlı mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında açık bulunan alan dala ait Çerçeve Öğretim Programı ve Haftalık Ders Çizelgeleri ilgi Kurul Kararı ile uygulamaya konulmak üzere kabul edilmiş, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programı Metalürji Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı’nın 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren tüm sınıf düzeylerinde uygulanarak; Metalürji Teknolojisi alanı İzabe dalının, “İzabe ve Haddecilik” dalı olarak dönüştürülmesi kararı onaylanmıştır. Genel Müdürlüğümüze bağlı mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları bünyesindeki Metalürji Teknolojisi alanındaki İzabe dalının, “İzabe ve Haddecilik” dalı olarak dönüştürüldüğüne ilişkin ilgi Makam Onayı 12/04/2023 tarihinde illerimize gönderilmiştir. İzabe ve Haddecilik dalının açılması ağır sanayi kentimiz Karabük’te büyük bir memnuniyet ile karşılanmıştır. Bundan sonraki süreçte Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) belgelendirmesi yaptığımız çalışanlarımız dışında yeni personel alımlarımızı bu bölümden mezun olan öğrencilerimizden gerçekleştireceğiz. Demir Çeliğin ülkemizdeki kurucusu olan Karabük’ten yaptığımız bu çalışma ile diğer illerimizde faaliyet gösteren haddelerimizde fayda sağlayacaktır. Bu bakımdan İlimiz öncü olmaya devam etmektedir ve edecektir. Bildiğiniz gibi ülkemizde ilk ağır sanayinin başlangıcı olarak kabul edilen Demir Çelik Fabrikalarının ve İlimizin kuruluşunu kutladığımız 3 Nisan tarihinin de ülkemizde “Sanayi Günü” olarak tescil ve ilan edilmesi talebimizi, halkımızdan aldığımız imzaları da Cumhurbaşkanlığımıza iletmiş bulunuyoruz. Haddecilik Mesleğinin diplomalara yazılması konusundaki mutluluğumuzu “3 Nisan Sanayi Günü”  hayırlı olsun denmesiyle de yaşamayı bekliyoruz.

Bu vesileyle meslek liselerimizde İzabe ve Haddecilik bölümünün açılması konusunu gündeme getiren, ilk ateşi yakan, önceki dönem başkanımız Mehmet Mescier’e teşekkür ediyoruz. Bizde bu konunun takipçisi olduk. Bu konunun gerçekleşmesi adına bizlerden desteklerini esirgemeyen başta Mili Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Sadri Şensoy Beyefendiye, sayın valimize, sayın vekillerimize, il milli eğitim müdürümüze, Karabük üniversitemize ve mühendislik fakültemize, özel sektör demir çelik haddecileri derneğine, endüstri meslek lisesi müdürümüz ve öğretmenlerimize, meslek eğitim merkezi müdürümüz ve öğretmenlerimize, unuttuğum emeği geçen herkese teşekkür eder kararın ilimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ederiz.” dedi

İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat AKBAŞ^DA , “Demir Çelik Endüstrisine yönelik nitelikli insan gücü yetiştirmek amacıyla Meslek Liselerimizde bugün dev bir adım daha atıyoruz.” diyerek şu açıklamalarda bulundu

“Büyük ve Güçlü Türkiye’mizin Türkiye Yüzyılı şiarıyla kendisiyle yarıştığı bu yılda üretim meşalesinin yandığı meslek liselerimizde aranan, kalifiyeli ve donanımlı öğrencilerimiz yetişmektedir.

Değerli Başkanımız Emeğin ve İşgücünün başkenti Karabük’ümüzde büyüyen ağır sanayisi, ekonomisi ve meslek liselerimizde “HADDECİLİK” bölümünün Eğitim-İstihdam-Üretim İlişkisinin güçlendirilmesi hakkında sizlere kapsamlı bir açıklama yaptı. Bu anlamda kendisine teşekkür ediyorum.

Değerli katılımcılar, hepinizin de bildiği üzere KARAGÜN DOSTU meslek liselerimizde Ülkemizde Covid-19 Salgın döneminde maske üretiminde, dezenfektan ve yüzey temizleyici üretimine, yine Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan şehirlerimizde meydana gelen ve 11 İlimizde etkileri görülen deprem sonrası oradaki kardeşlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda soba ve tulum üretimi gerçekleştirildi. Ülkece yaşadığımız her türlü zor şartlarda Meslek Liselerimiz ne ihtiyaç varsa ona göre üretim gerçekleştirdiler. Yahya Kemal Beyatlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde entegre fırın kurulum çalışmaları tamamlanmış olup yiyecek içecek hizmetleri alanındaki öğrencilerimiz tarafından üretim yapılmaya başlanmıştır. İlimizde okul öncesi ücretsiz beslenme desteği alan öğrencilerimiz, taşımalı eğitim kapsamındaki öğrencilerin ve pansiyonda kalan öğrencilerimizin günlük ekmek ihtiyacını karşılamaktadır. Bu anlamda Meslek Liselerimizin ülkemizin kalkınmasında önemi çok büyük.

KARDEMİR Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. işbirliğinde son iki eğitim öğretim döneminde toplamda 60 öğrencimiz İkili Mesleki Eğitim Uygulamasından faydalanmaktadır.

Mesleki eğitimi çok daha iyi noktaya getirmek için hem meslek liseleri düzleminde hem mesleki eğitim merkezleri düzleminde çok önemli projelere imza atmaya devam ediyoruz. Bakanlığımızın başlatmış olduğu mesleki eğitim programına Karabüklü işverenlerimiz kayıtsız kalmayarak programdan faydalanmaktadırlar. Bu kapsamda İlimizde Mesleki Eğitim Programına kayıtlı öğrenci sayısı 2021 yılında 360 iken bugün 3670 sayısına ulaştı.

Karabük İl Millî Eğitim Müdürlüğü olarak bu doğrultuda iş dünyasının ihtiyaç duyduğu meslek ve alanlarda nitelikli işgücünün yetiştirilmesini sağlamak ve çocuklarımıza güzel ve parlak bir gelecek sunmak amacıyla Ticaret ve Sanayi Odalarımız, Organize Sanayi Bölgesi ve Meslek Odalarımız başta olmak üzere bölgemizde bulunan farklı sanayi kollarında hizmet veren sanayi kuruluşlarımız ile iş birliği içerisinde hareket etmekteyiz ve sürekli iletişim halinde projeler yürütüyoruz, Meslek Liselerimizi birlikte şekillendiriyoruz.

Meslek liselerimiz fabrika gibi çalışmalarına devam ediyor. Döner sermaye kapsamında 2022 yılında Meslek Liselerimiz 1 Milyon Ciro’ya ulaştı. 2023 yılı hedefimizi ise 1.5 Milyon Ciro olarak belirledik. İnşallah hedefimizi gerçekleştirme noktasında da yine her zaman olduğu gibi çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Ülkemizin alî hedeflerine koşar adımlarla ilerlerken İlimizin mesleki eğitimdeki kalitesini artırmak ve mesleki eğitim öğrencilerimizin nitelikli ve gelişime açık bireyler olarak yetiştirilmesini sağlamak en önemli görevlerimizdendir. Bununla birlikte her zaman ifade ettiğimiz gibi, öğrencilerimizin; vatanını, milletini seven, gelenek ve göreneklerine bağlı, değerleriyle mücehhez olmuş olarak yetişmesi en büyük gayelerimiz arasında yer almaktadır.

Öğrencilerimizin burada milli manevi, mesleki değerlere sahip, yaratıcı, yenilikçi, girişimci, üretken, ekonomiye değer katan ehil işgücü yetiştiren, kalite değerleri oluşturulmuş bireyler olarak yetişeceğinden hiç şüphemiz yoktur. Biz onlara güveniyor ve inanıyoruz. Bu duygu ve düşünceler ile; Bakanımız Sayın Mahmut ÖZER’in mesleki eğitime verdiği büyük önem ile geliştirdikleri projeler ile açtıkları bu yolda Valimiz Sayın Fuat GÜREL’in öncülüğünde eğitime büyük destekleri olan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Fatih ÇAPRAZ’a teşekkür ediyor hepinize katılımlarınızdan ötürü saygılarımı sunuyorum.”

Exit mobile version