Karayollları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan değişikliklerden en önemlileri, hız sınırlarının artırılması, emniyet kemeri takma zorunluluğu, hız sınırlayıcısı zorunluluğu, araç tescil İşlemleri, uluslararası sürücü belgesi geçerlilik süresi, uyuşturucu ve uyarıcı madde ile alkollü araç kullanımı ile ilgili düzenlemeleri kapsarken bir de motorlu Ticari araçların tümü için aranılan ve farklılıklar gösteren BELGELERİN artık zorunlu hale gelmesi yasallaştı..
Gün geçmiyor ki AB uyum yasaları yada meslek,sanayi odalarının talepleri doğrultusunda taşıtlarda aranılan belgeler kafaları karıştırmasın.
TC Ulaştırma Bakanlığı Karayolu Taşıma Yönetmeliği içeriğinde 39 adet belge var. Bu yetki belgesi sahipleri, taşıt kartlarının asıllarını taşıtlarında bulundurmak zorundadırlar. Taşıt kartları düzenlenirken, taşıt kartına, yetki belgesi sahibinin ticari unvanı, yetki belgesinin türü ve numarası, taşıt kartının geçerlilik süresinin başlangıç ve bitiş tarihi, taşıtın plakası, markası, cinsi, modeli, rengi ve benzeri bilgiler yer alıyor.
NEDİR BU BELGELER ? NASIL ADLANDIRILIYOR!
A1,A2,A3B1,B2.B3,C1.C2.C3,D1.D2.D3,E1,E2,F1,F2,G1,G2,G3,H1,H2,H3, K1,K2,K3,l1,l2,M1,M2,M3,N1,N2,P1,P2,R1,R2, ve T1,T2 belgeleri Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilmekte.
A1 – A2 – A3 Yetki Belgesi Başvurusu :
A Yetki belgesi: Ticari amaçla otomobil ile yolcu taşımacılığı ve oto kiralama işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.
Ticari amaçla otomobille yurtiçi tarifesiz yolcu taşımacılığı yapacaklara verilen bir yetki belgesi türüdür. A1 belgesi almak isteyen şahıs veya şirketlerden aynı şartlar istenmektedir. A1 yetki belgesi için başvuranların, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş olması şarttır.
A1 yetki belgesiyle yapılan taşımalarda; yolculuğun başlangıç (kalkış noktası) veya bitiş (varış noktası) yerinin yetki belgesi sahibinin merkezi adresinin bulunduğu il olması şarttır.
B1-B2,B3 Belgeleri
B1 Yetki Belgesi ; Belirli bir ücret ve zaman tarifesine göre, otobüs ile düzenli yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.
B2 Yetki Belgesi ;
a – Belirli bir zaman tarifesine uymaksızın yolcu durumuna göre arizi sefer düzenleyerek taşıma yapacaklara,
b – Önceden gruplandırılmış yolcuları bir hareket noktasından alıp aynı hareket noktasına götürmek ve/veya getirmek suretiyle mekik sefer düzenleyerek taşıma yapacaklara,
c – 1618 sayılı Seyahat Acentalari ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu ile bu Kanuna göre hazırlanarak yayımlanan Seyahat Acentaları Yönetmeliği hükümlerine göre kurulmuş Seyahat Acentaliği Belgesine sahip olanlara,otomobil ile uluslatarası yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.
B3 Yetki Belgesi ; Yetki belgesi sahibinin kendi adına ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt veya taşıtlarla, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili personelini taşıyacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara, verilir.
D 1,D2 Belgeleri
D Yetki Belgesi ; Şehirlerarası yolcu taşımacılığı ve acentelik hizmetleri ile ticari amaçla otobüs ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı ve acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.
D1 Yetki Belgesi ; Belirli bir ücret ve zaman tarifesine göre otobüs ile düzenli yolcu tasimacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.
D2 Yetki Belgesi ;
a) Belirli bir zaman tarifesine uymaksızın yolcu durumuna göre arizi sefer düzenleyerek taşıma yapacaklara,
b) Önceden gruplandırılmış yolcuları bir hareket noktasından alıp aynı hareket noktasına götürmek ve/veya getirmek suretiyle mekik sefer düzenleyerek taşıma yapacaklara,
c) 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu ile bu Kanuna göre hazırlanarak yayımlanan Seyahat Acentaları Yönetmeliği hükümlerine göre kurulmuş Seyahat Acentalığı Belgesine sahip olanlaraverilir.
D3 Yetki Belgesi ; Yetki belgesi sahibinin adına ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt/taşıtlarla, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili personelini taşıyacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara,verilir.
K Yetki Belgesi Nedir ?
Yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre türlere ayrılır. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır :
K1 Belgesi Nedir , Nasıl Alınır , İstenilen Evraklar Nelerdir ?
K1 Yetki Belgesi ; Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara verilir.Şirketler için 75 ton taşıma kapasitesi şahıslar için 25 ton kapasite şartı uygulanmaktadır. K1* (il içi ) Ticari amaçla il içinde kamyonetlerle yapılan taşımalar.
K2 Belgesi Nedir , Nasıl Alınır , İstenilen Evraklar Nelerdir ?
K2 Yetki Belgesi ; Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari taşımacılık yapmayacaklara verilir. K2* (3,5 ton altı araçlar) :Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili kamyonetlerle eşya taşımacılığı yapacak ve ticari taşımacılık yapmayacaklara verilir.
K3 Belgesi Nedir , Nasıl Alınır , İstenilen Evraklar Nelerdir ?
K3 Yetki Belgesi ; Ticari amaçla ev ve büro eşyası taşımacılığı yapacaklara verilir.
R1,R2,R3 Belgesi
R Yetki Belgesi ; Ticari amaçla yurtiçi ve uluslararasında taşıma işleri organizatörlüğü yapacak tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır :
R1 Yetki Belgesi ; Yurtiçi taşıma işleri organizatörlüğü yapacak tüzel kişilere verilir.
• RR2 Yetki Belgesi ; Uluslararası taşıma işleri organizatörlüğü yapacak tüzel kişilere verilir.1 türü yetki belgesi sahipleri; C1 ve K2 yetki belgesi sahipleriyle anlaşma veya sözleşme yapamazlar.
•R1 yetki belgesi için başvuranların en az 150.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesi ile bu işe elverişli bağımsız bir büronun kullanım hakkına sahip olmaları şarttır.
•R1 türü yetki belgesi almak için başvuranların; varsa faaliyetleri sırasında kullanacakları kısa unvanları ile varsa kendilerini tanıtan logo, amblem ve benzeri işareti Bakanlığa bildirmeleri şarttır.
•R1 türü yetki belgesi sahiplerinin, en az bir adet üst düzey yönetici ve orta düzey yönetici türü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları veya bu nitelikleri haiz kişi veya kişileri istihdam etmeleri şarttır.
Karabük’te özellikle Kemal oyman mevkinde bulunan kontrol kantarının uygulamaları yada son zamanlarda yaşanan R! yetki belgesi var mı yok mu tartışmaları Karabük gündemine otururken şirketlerin ve araç sahiplerinin konu hakkında bilgilendirildiği ve uygulamalarda aralıksız kontrollerin yapıldığı yada yapılacağı bildirilirken , bir çok araç sahibinin belgeler konusunda haberi olmaması da dikkatleri çekiyor.
Motorlu Taşıtlar İle YETKİ Belgeleri formlarına Ulaştırma Bakanlığının web sitesinden ulaşabilirsiniz.