Kazakistanlı İlahiyat Öğrencileri Sempozyumu yapıldı

Birincisi Kayseri’de düzenlenen “Kazakistanlı İlahiyat Öğrencileri Sempozyumu”nun ikincisi, Karabük Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ev sahipliğinde ve Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi’ne bağlı ‘Talebe’ Öğrenci Topluluğu Türkiye Kolunun organizasyonuyla 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonunda yapıldı.   Kazakistanlı İlahiyat Öğrencileri Sempozyumu’nun ikincisi Karabük Üniversitesinde yapıldı. Sempozyuma, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, […]

Birincisi Kayseri’de düzenlenen “Kazakistanlı İlahiyat Öğrencileri Sempozyumu”nun ikincisi, Karabük Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ev sahipliğinde ve Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi’ne bağlı ‘Talebe’ Öğrenci Topluluğu Türkiye Kolunun organizasyonuyla 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonunda yapıldı.  

Kazakistanlı İlahiyat Öğrencileri Sempozyumu’nun ikincisi Karabük Üniversitesinde yapıldı. Sempozyuma, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Yaşar ve Prof. Dr. Mücahit Coşkun, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şimşek, İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk ile davetliler katıldı. Sempozyum, Türkiye’de yükseköğretim kurumlarında ilahiyat eğitimi görmekte olan bütün lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik olup herhangi bir bilimsel disiplin veya alanla sınırlandırılmamakta. Sempozyumda katılımcıların Kazakistan’daki dini hayatla ve toplumla ilintili olmasını göz önünde bulundurarak, gerek üzerinde çalıştıkları tez konularının özetini gerekse gündeme taşımak istedikleri herhangi bir dini meseleyi öğrenim görmekte oldukları disiplin perspektifinden ele alarak sunmaları beklenmekte. Ayrıca sempozyum vasıtasıyla Türkiye’nin dört bir yanında ilahiyat alanında eğitim gören Kazakistanlı öğrencilerin birbirileriyle tanışmalarını ve kaynaşmalarını sağlamak amaçlanmakta. 

“Amacımız, Kazakistan – Türkiye kardeşliğinin pekiştirilmesi, Kazakistanlı ilahiyat öğrencilerinin bilimsel çalışmalarının teşvik edilmesi” 

Karabük Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şimşek sempozyumun açılış konuşmasında Kazakistan Türkiye kardeşliğinin pekiştirilmesi ve Türkiye’deki Kazakistanlı ilahiyat öğrencilerinin bilimsel çalışmalarını teşvik etmek amacıyla sempozyumun tertip edildiğini söyledi. Şimşek sözlerinin devamında şunları söyledi: “Bu sempozyumda özellikle ülkemizde bulunan Kazakistanlı ilahiyatçı araştırmacı kardeşlerimizin bilimsel yeterliklerinin geliştirilmesi ortak bir programda istişare etmesi ve sunum becerileri kazanmaları istenmekte, arzu edilmektedir. Bu bağlamda bizler Karabük Üniversitesi İlahiyat Fakültesi olarak öğrencilerimizle ortaklaşa bir dini meseleler sempozyumu yapmaya karar verdik. Kazakistan Büyükelçiliğimizde bu programı teşvik etti. Büyükelçiliğimize, Kazakistanlı ilahiyatçı öğrencilere vermiş oldukları destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Ayrıca yine hazırlanması esnasında bize desteklerini esirgemeyen Sayın Rektörümüze ve rektörlüğümüzün güzide elemanlarına teşekkür ediyorum. Yine programın icrası esnasındaki katkılarından dolayı İl Müftümüze teşekkür ediyorum. Sempozyum düzenleme heyetimize hem fakültemizden hem de tertip komisyonundaki arkadaşlarımıza yine açılış konuşmalarını kabul eden değerli bilim insanı sayın Prof. Dr. Saim Kayadibi hocamıza teşekkür ediyorum. Sunum yapacak olan sevgili genç akademisyen öğrencilerimizi tebrik ediyorum, akademik hayatlarında başarılar diliyorum. Bu sempozyum materyalleri basılı hale getirerek yayınlanacak dolayısıyla katılımcılarımızın geleceğinde güzel bir hatıra ve bilimsel bir etkinlik olarak yer alacak. Son söz olarak Türkistan’ın piri Ahmet Yesevi hazretlerini anarak konuşmamı sonlandıracağım. Genç ilahiyatçılarımızın örnek alması gereken izinden gitmeleri gereken en değerli üstatlarımızdan biri de merhum Ahmet Yesevî üstadımızdır. Dini yaklaşımı insana bakışı ve aslında bizim ortak tecrübemizi göstermesi bakımından bizim için fevkalade değerli bir insandır onu da rahmetle anmak isterim hepinize saygılarımla.” 

“Karabük Üniversitesini takdir ve şükranla karşılıyorum” 

Karabük İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk gerçekleştirdiği konuşmada Karabük Üniversitesinin, Türk ve İslam birliği açısından bünyesinde barındırmış olduğu 10.000’in üzerinde misafir öğrenci ile gerçekten ülkemizdeki diğer üniversitelere örnek olduğunu, bu örneği taktirle, hayranlıkla, şükranla karşıladıklarını ifade etti. Yılmaztürk son olarak “Sempozyumun hayırlara vesile olmasını yüce Rabbimden niyaz ediyorum saygılarımı sunuyorum.” dedi. 

“Biz dost değiliz, kardeşiz. Kardeşlik dostluktan daha önce geliyor” 

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat açılış konuşmasında Kazakistan ile kardeş ülke olduklarını ve bunun dostluktan daha öte geldiğini belirterek sözlerine başladı. Polat sözlerinin devamında “Kazakistan’ın bizim için çok daha ileri bir önemi var. Karabük Üniversitesinde 10 bin uluslararası öğrenci var. Kazakistanlı öğrenci sayımızın daha fazla olmasını istiyoruz. Bu hususta Büyükelçimizin bize destek vereceğini umuyoruz. Bugün Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde ilki düzenlenen bu sempozyumun daha kapsamlı ve bir ayağının Kazakistan´da olduğu, her yıl düzenli olarak gerçekleşen bir sempozyum haline getirilmesini arzu ediyorum. Bizler bu konuda bir çalışma başlatalım.” dedi. 

“Karabük´ün, Türk dünyasının eğitim merkezi haline geleceğine canı gönülden inanıyorum” 

Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly kürsüde ilk olarak katılımcıları selamladı. Büyükelçisi Saparbekuly konuşmasını şu şekilde sürdürdü “Aslında Türk dünyasına baktığınız zaman manevi başkent, manevi merkez unvanını alabilecek birkaç şehir var Türkistan, Buhara, Semerkant gibi. Bunların yanında tabi kültürel başkentlerimiz, ekonomik, ticari başkentlerimiz de var. İstanbul yine aynı şekilde Türk dünyasının manevi başkentlerinden bir tanesi. İnşallah sizlerin, Karabük’ün ve özellikle Karabük Üniversitesinin katkılarıyla Karabük şehrinin Türk dünyasının bir eğitim merkezine dönüşeceğine gönülden inanıyorum. Sayın Rektörümüzün konuşmalarında bahsi geçen Kazakistan´dan daha fazla öğrencinin KBÜ’de eğitim alması adına ilgili çalışmalarının, isteklerinin daha da arttırmak için biz de çalışmaya hazırız. Karabük hem Ankara hem İstanbul arasındaki konumu ve Karadeniz ile yakınlığıyla çok özel bir konuma sahip. Buradan sizlerle eğitim gören öğrencilerimiz geniş anlamda Türkistan diyarında aldığı eğitimlerle buradaki dostluklar kardeşlikler ile iki ülke arasındaki kardeşliğin iş birliğinin güzel bir simgesi sembolü olacaktır, bunlara hep katkı sunacaktır. Bu sempozyum din ilmi alanındaki öğrencilerimize, kendi ilimlerini, burada göstermesi ve kendilerini yetiştirmeleri açısından güzel bir fırsat olacaktır. Bu fırsatı sunduğunuz için sizlere de canı gönülden teşekkür ediyorum sağ olun, var olun.”  

 Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Kayadibi de bir konuşma gerçekleştirerek güncel dini meseleler bağlamında konuşma gerçekleştirdi.  

Açılış konuşmalarının ardından Türk dünyasının dünyaca ünlü ozanlarından halk müziği sanatçısı Arslanbek Sultanbekov sevilen parçalarını katılımcılar için seslendirdi.  

Sempozyumun açılışının ardından Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly ile Rektörlük makamına geçerek konuğunu burada ağırladı. Ziyarette, Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Naurızbay qajı Tağanulu Rektör Polat’a, Kazakistan yerel kıyafeti hediye ederek, plaket takdiminde bulundu. 

Sempozyumun öğleden sonraki oturumları İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda yapıldı. Güncel dini meseleler bağlamında 16’ya yakın sunum gerçekleştirildi. 

Exit mobile version