KBÜ, İş Dünyasıyla Bağlarını Güçlendiriyor: İkinci İstişare Toplantısı Yapıldı.. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük’te faaliyet gösteren firmaların yöneticileri ve iş insanlarıyla düzenlenen ikinci istişare toplantısında bir araya geldi.
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında, Karabük’te faaliyet gösteren firmaların yöneticileri ve iş insanlarıyla Senato Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ikinci istişare toplantısı, üniversite ve sanayi arasındaki iş birliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.
İkinci istişare toplantısına, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. Elif Çepni ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Genel Sekreter Lütfü Köm, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Nihat Yılmaz, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Sun, Demir Çelik Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Recep Demirsöz, Karabük Teknokent Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Samet Nohutçu, akademisyenler, iş insanları, firma temsilcileri ve davetliler katıldı.
Karabük Üniversitesi’nin akademik ve araştırma faaliyetleri ile sanayi sektörünün ihtiyaçlarını uyumlu hale getirmek ve ortak projeler geliştirmek amacıyla gerçekleşen toplantıda, yapılabilecek ortak çalışmalar ve iş birlikleri ele alındı.
11 Temmuz’da yapılan ilk toplantıdan bu yana yaşanan önemli gelişmeleri paylaşmak ve o tarihte alınan kararları değerlendirmek üzere bir araya geldiklerini belirten Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Üniversite olarak önemli bir gelişme trendi yakaladık, özellikle sanayi iş birliklerinde büyük adımlar attık. Karabük sınırları dışında da çeşitli protokoller imzalayarak şirketlerin işlerini almaya başladık. Özellikle Ankara’daki OSTİM Teknik Üniversitesi ile iş birliğimiz ilerliyor. OSTİM Teknik Üniversitesi’nin karbon hesaplamasını biz yapıyoruz ve bununla ilgili protokolü de imzaladık. Şimdi ikinci aşamaya geçiyoruz. OSTİM sanayisiyle daha fazla iş birliği yapmak istiyoruz, çünkü hoca kapasitemiz oldukça iyi ve her geçen gün yükseliyor. Bu kapasitemizi OSTİM sanayisi gibi büyük bir sektörde aktif olarak kullanmak istiyoruz. Ayrıca, OSTİM sanayisinin imkanlarını Karabük’e taşımayı hedefliyoruz” dedi.
Bartın Ticaret ve Sanayi Odası ile yapılan iş birliği protokolüne de değinen Kırışık, Bartın Organize Sanayi Bölgesi’yle de iş birliği başlattıklarını, bölgedeki bazı şirketlerin karbon ölçümlerini üniversitenin gerçekleştireceğini belirtti.
Üniversite bünyesinde oluşturulan çalışma takımlarının ilerlemeler kaydettiğini vurgulayan Kırışık, “Buradan bizim çalışma takımlarımızdan beklediğimiz, piyasanın sorunlarını çözecek, ihtiyaçlarını karşılayacak yeni çözümler ve gelişmeleri tespit etmeleri ve bunları piyasada uygulamalarıdır. Bu konuda çok büyük bir gelecek var” diye konuştu.
Üniversitenin farklı ve yeni alanlara yönelik çalışmalarını da aktaran Kırışık, yapay zeka alanında öğrenci yetiştirmek amacıyla açılan Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu’nu önemsediklerini söyledi. Ayrıca, yapay zeka yüksek lisans programını açtıklarını, doktora programı için çalışmaların sürdüğünü belirtti. İşletme Fakültesi bünyesinde oluşturulan pazarlama çalışma takımının da sanayi ile sosyal bilimleri birleştiren projeler üreteceğini aktardı.
Gebze Teknik Üniversitesi ile yapılan iş birliği protokolünden söz eden Rektör Kırışık, üniversiteler arası iş birliklerini güçlendirdiklerini ifade etti. Ayrıca Rektör Prof. Dr. Kırışık, 2024 yılında Erasmus+ KA171 projeleri kapsamında iş birliği yapılan ülke sayısını artırdıklarını da vurguladı.
Enerji verimliliği konusunda önemli başarılar elde ettiklerini belirten Kırışık, “Enerji verimliliği alanında önemli bir ödül kazandık. Enerji Bakanlığımızın enerji verimliliği konusunda binalardaki enerji verimliliğini yüzde 16 ve üzerine çıkarma çalışması vardı. Biz yüzde 16’nın üzerindeyiz. Binalarda enerji verimliliği konusunda bunu yüzde 30’un üzerine çıkarmak için çalışmalarımızı başlattık. 2030 tarihi ama biz bunu çok daha erken yakalamak istiyoruz. Sizin de binalardaki enerji kaybını en aza indirecek, enerji verimliliğini sağlayacak projeleri sizlere sunabiliriz” diye konuştu.
TOBB Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin organize sanayi bölgesindeki şirketlerde daha fazla staj yapması gerektiğini vurgulayarak şirketlerden bu konuda destek beklediklerini ifade eden Rektör Kırışık, ”Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mahmut Ak, TOBB Meslek Yüksekokulu’nu denetlemek üzere üniversitemize geldi. 2023 yılında bir programda destek alıyorduk. 2024’te 8 programda destek alıyoruz. Bu 8 programdaki desteği daha da artırmak istiyoruz. Bunun için denetleme maksadıyla geldiler. Yani büyük kaynak aktarıyorlar. Meslek yüksekokulunun imkanlarını çok beğendiler. Araç gereç ve hoca kalitesini, performansını ve öğrenci performansını çok beğendiler” dedi.
Rektör Kırışık, “Bugünkü toplantımız, ilk toplantımıza göre çok daha verimli ve bereketli geçti. İnşallah bu kararları bir an önce sahada uygulayacak ve birkaç ay sonra yapmayı planladığımız toplantıda bunları hayata geçirmiş, alt toplantılarını yapmış, alt komisyonları ve kurulları kurmuş bir şekilde sahada çalışmaya başlamak istiyoruz. Hepinize katılımlarınızdan ve katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmasının ardından Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Recep Demirsöz de 11 Temmuz’da yapılan ilk toplantıdan bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Toplantıya katılan iş insanları, Karabük Üniversitesi’nin bilgi ve teknoloji birikiminin kendileri için son derece değerli bir kaynak olduğunu belirterek, üniversitenin akademik ve araştırma faaliyetlerini yakından izlediklerini ve bu birikimden sektörlerinin gelişimine katkı sağlayacak projeler üretme arzusu taşıdıklarını ifade ettiler.
Açıklamalarında, “Bugünkü toplantı, sanayi sektörünün ihtiyaçları ile akademik dünyanın potansiyelini birleştirerek hem üniversitemizin hem de bölgemizin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunacak önemli adımlar atmamıza olanak sağlıyor. İş dünyası olarak bizler, üniversitenizin sunduğu bilimsel ve teknolojik bilgiye her zaman erişmeye ve iş birlikleri geliştirmeye hazırız. İlerleyen süreçte hayata geçireceğimiz projelerin, sektörel rekabet gücümüzü artırırken, üniversite-sanayi iş birliği modeline de örnek olacağına inanıyoruz” dediler.
Ayrıca, bu tür toplantıların devamlılığına büyük önem verdiklerini vurgulayan katılımcılar, üniversite-sanayi iş birliklerinin Karabük ve ülke genelinde daha büyük başarılara dönüşeceğine dair inançlarının tam olduğunu dile getirerek, toplantının verimli iş birliklerinin gelişmesine olan katkılarından dolayı teşekkür ettiler.
Toplantı, karşılıklı görüş alışverişi ve iş birliği olanaklarının değerlendirilmesi ve hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.