Kültür Mirasımız Ölümsüzleştiriliyor

Kültür mirasımızı gün ışığına çıkarma çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor.   Bölgemizin önemli tarihi, kültürel ve sanatsal değerlerini araştırarak, gün ışığına çıkaran ve bu eserleri kayıt altına alarak kitap haline getiren Karabük Üniversitesi; çalışmalarına bir yenisini daha ekleme aşamasında ilerliyor. Karabük Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lütfiye GÖKTAŞ KAYA Karabük ili […]

Kültür mirasımızı gün ışığına çıkarma çalışmaları

büyük bir hızla devam ediyor.

 

3

Bölgemizin önemli tarihi, kültürel ve sanatsal değerlerini araştırarak, gün ışığına çıkaran ve bu eserleri kayıt altına alarak kitap haline getiren Karabük Üniversitesi; çalışmalarına bir yenisini daha ekleme aşamasında ilerliyor.

Karabük Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lütfiye GÖKTAŞ KAYA Karabük ili ve ilçeleri kültür varlıkları araştırmaları hakkında bilgi verdi. Araştırma Başkanı Göktaş Kaya açıklamasında şunları belirtti: “Kültür ve Turizm Bakanlığı adına yürüttüğümüz proje de ekibimiz ile birlikte Ağustos 2014’de Ovacık ilçesinde alan çalışmaları yapıldı. Eylül 2014’de ise önceki yıllarda başlanan Safranbolu Merkez Mezarlığı’ndaki araştırmalara devam edildi. Alan çalışması sonuçları değerlendirilerek Bakanlığımıza bildirildi.

cats
Safranbolu Merkez Mezarlığı’nda önceki yıllarda yaptığımız araştırmalarda 750 tane mezar taşı belirlemiştik. İlk aşamada bunlardan 200 tanesini ayrıntılı çalışarak geçen yıl bir kitap halinde yayınlamıştık. Bu yıl kitapta yer alan 200 mezar taşının dışındakiler de ayrıntılı olarak çalışıldı. Çizimleri ve kitabe okumaları yapıldı. Yayına hazırlama çalışmaları sürdürülüyor. En kısa zamanda bu mezar taşları da yayınlanacak.

Araştırmalarımızın Ovacık ayağında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Ovacık Belediye Başkanı Sayın Mustafa DURSUN’un şahsi yardımını aldık. Safranbolu ayağında ise ilçe Kaymakamımız Sayın Murat BULACAK ile Ünal Mühendislik İnşaat ve Restorasyon Firması’nın katkıları oldu. İl Kültür Müdürümüz Sayın İbrahim ŞAHİN başta olmak üzere tüm katkı sağlayanlara teşekkürü borç bilirim.

Ayrıca Ünal Mühendislik Firması projemizi bundan sonraki aşamalarda sponsor firma olarak destekleyecektir. Bilindiği gibi firma ilimiz ve bölgemizde birçok tarihi yapı restorasyonu gerçekleştirmiştir. “Karabük İli ve İlçeleri Kültür Varlıkları Araştırması Projesi”ne sponsor olarak bölgemize bir kez daha önemli katkıda bulunmuştur. Kültür mirasımızın gün ışığına çıkması kadar gün ışığında kalıcılığı da önemlidir. Bu kalıcılık ancak bilimsel araştırmalar ve eğitim ile mümkündür. Sayın Cengiz Ünal ve firmasına ışığa giden yolumuzu kısaltması ve kültürümüze sahip çıkma bilinci açısından şahsım ve ekibim adına tekrar teşekkür ederim” dedi.
Bölgemizde yer alan eşsiz sanat eserlerinin kayıt altına alınmasını büyük bir titizlikle yürüten Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lütfiye GÖKTAŞ KAYA’nın araştırmaları sonucunda, geçmişin izleri günümüze birbirinden özel kitaplar halinde ulaştırılmayı bekliyor.

Exit mobile version