“LPG Tankı Tehlike Yaratıyor”Deniyor

Kapatılmak İstenen Kız Öğrenci Yurdu İçin  Gerekli Ruhsat Alınmamış.Müracaat Valiliğe Yapılmamış ..!   Yetkililer Bu Tür Yurtlar Çevresinde Yönetmelikler  Gereği Benzin İstasyonu,Tehlikeli Madde İçeren Depolar Vb İş Yerleri Olamaz  Diyorlar…      Yeşilmahalle’de bulunan Ebik Kız Öğrenci Yurdunun Kapatılma Kararının Tebliğ Edilmesinde Milli Eğitim Müdürlüğünce Görevli  Müdür Yardımcısı Kadir Özbek,  gazetecilere yaptığı açıklamada, Karabük Valiliğinin yurdu, bir akaryakıt istasyonuna […]

Kapatılmak İstenen Kız Öğrenci Yurdu İçin  Gerekli

Ruhsat Alınmamış.Müracaat Valiliğe Yapılmamış ..!

 

Yetkililer Bu Tür Yurtlar Çevresinde Yönetmelikler 

Gereği Benzin İstasyonu,Tehlikeli Madde İçeren

Depolar Vb İş Yerleri Olamaz  Diyorlar… 

 

resim109

 

Yeşilmahalle’de bulunan Ebik Kız Öğrenci Yurdunun Kapatılma Kararının Tebliğ Edilmesinde Milli Eğitim Müdürlüğünce Görevli  Müdür Yardımcısı Kadir Özbek,  gazetecilere yaptığı açıklamada, Karabük Valiliğinin yurdu, bir akaryakıt istasyonuna yakın olduğu gerekçesiyle kapatılmasına karar verdiğini savunarak bu konuda yönetmelikler var, bu öğrencilere olmaz olmazda bir kaza sonrası başlarına bir sıkıntı gelirse kimse bu sorumluluk altında kalamaz şeklinde bilgiler verdi. 

Özbek, ”  Bu binanın pansiyon olarak işletilmesi için sahiplerinin belediyeye resmi  müracaatı var, kaldı ki buranın pansiyon olarak açılabilmesi için de aynı şartları taşıması gerekir. Gerekçe can güvenliği. Öğrencilerimiz biraz hissi davranıyorlar. Bizim onlara karşı bir düşmanlık ve garazımız olamaz. Onları sevdiğimiz ve korumak istediğimiz için böyle bir karar alındı. Bu kararın uygulanması için kararlar alındı. Sorunu yasalar,yönetmelikler çerçevesin de  çözmek şart” şeklinde açıklamalar yaptı.

Yasa-Yönetmelik Ne Diyor  ?

 

3/11/2004-2004/8106 Bakanlar Kurulu Kararı ve 12.2004/25659 tarih sayılı Resmî Gazetede yayımlanan hükümler gereği, “yurt binasının meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler, kadehle veya açık olarak alkollü içki satılan umuma açık istirahat ve eğlence yerleri ile içki servisi yapılan yerlerden kapıdan kapıya en az yüz metre uzaklıkta bulunması esastır. Ortaöğretim yurdunun açılmasına izin verilirken aralarındaki uzaklığın ölçümünde, bina ve tesislerin varsa bahçe kapıları, yoksa bina kapıları; kapıların birden fazla olması durumunda ise en yakını esas alınır. Yüz metre uzaklığın ölçümünde, mevcut cadde ve sokaklar üzerinden yaya yolu kullanılarak, yaya kurallarına göre gidilebilecek en kısa mesafe dikkate alınır.” deniyor

Yine ;
1) (Değişik: 24.02.2011/27856 RG) Müdür ve yönetici odası,

2) Personel odası,

3) Ortaöğretim(4) yurtlarında belletici odası,

4) Ziyaretçi odası veya tahsisli bölümü,

5) (Değişik : 24.02.2011/27856 RG) Bir öğrenci için en m 1/2 metrekare alanı olan ve yurt yatak kapasitesinin en az l/S’i oranında etüt veya çalışma odası,

6) (Değişik: 15/12/2009-2009/15692 B.K.K.) Öğrencilerin seviyesine uygun bir kitaplık ve internet odası,

7) Bir öğrenci için en az 12 metreküp hacmi bulunan yatakhane,

8) Sekiz öğrenciye bir duş, lavabo ve tuvalet,

9) (Değişik : 15/12/2009-2009/15692 B.K.K.) (Değişik alt bent : 24.02.2011/27856 RG) Bir öğrenci için en az 1/2 metrekare alanı olan ve yurt yatak kapasitesinin en az 1/5’i oranında lokal veya kantin ya da dinlenme odası,

10) Yemekli yurtlarda her bir öğrenci için en az 1/2 metrekare alanı bulunan yemekhane,

11) Binanın ihtiyacına uygun güçte jeneratör,

12) Yemekli yurtlarda mutfak ve erzak deposu,

13) Temiz içme ve kullanma suyu ile yedek su deposu,

14) (Değişik: 15/12/2009-2009/15692 B.K.K.) Sağlık ve güvenlik şartlarına uygun aydınlatma ve ısıtma sistemi,

15) Öğrenciler için ihtiyacı karşılayacak sayıda telefon,

16) (Değişik: 15/12/2009-2009/15692 B.K.K.) İlgili mevzuata uygun yangın merdiveni, yangına karşı söndürme malzemesi ve tesisatı,

17) En az iki hasta kabul edilebilir nitelikte revir odası,

18) Özürlü barındıran yurtlarda özürlüler için tuvalet, binanın kat durumuna göre özürlü rampası veya asansör,bulunması zorunludur ibaresi bulunuyor..

Bunların haricinde;Binanın sağlığı olumsuz yönde etkileyen endüstriyel kuruluşlardan uzak olduğunu belirten yetkili kuruluştan alınan belge, Yetkili kuruluştan alınan, binanın depreme dayanıklılığını gösteren belge,Yetkili kuruluştan alınan, yapı kullanma izni belgesi, Binanın her katı için ayrı ayrı düzenlenmiş üç adet yerleşim planı, Yetkili kuruluştan alınan, binanın yangına karşı yeterli güvenliğe sahip olduğuna dair rapor,ile Valiliğe müracaat ederler.” belgeler isteniyor.

Tüm uygulamalar sonrası ;” Yurt açmak veya işletmek için müracaatta bulunan gerçek kişilerin veya özel hukuk tüzel kişilerinin şartları taşımaları ve istenilen belgeleri sunmaları halinde, ilgili dosya il milli eğitim müdürlüğünce incelenir ve insan sağlığı açısından sağlık müdürlüğünden alınacak rapordan sonra yurdun açılmasına esas teşkil edecek olan sonuç raporu düzenlenir.Yurt açma izin belgesi olmadan yurda öğrenci kaydı yapılmaz. izinsiz açılan yurtlar, 14/7/2005 tarihli ve 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen yetkili idareden otel, motel, pansiyon ve benzeri konaklama tesisi ruhsatı aldığı halde sadece öğrenci barındıran ve öğrenci yurdu gibi çalıştırılan yerler ile öğrenci evi, öğrenci pansiyonu, öğrenci apartı gibi isimlerle tabela bulunduran ve faaliyetlerini bu şekilde sürdüren yerler hakkında, il veya ilçe millî eğitim müdürlüklerince yapılacak tespitten sonra düzenlenecek rapor esas alınarak valilikçe kapatma işlemi yapılır.” ifadeleri açık ve net bir şekilde yer alıyor..

YURT İÇİN 24 SAAT MÜSADE  VERİLDİ,

ÖĞRENCİLER BAŞKA YURTLARA GEÇECEK.. 

 

Valilik talimatı gereği Sağlık İl Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ilgili yönetmelikler gereği denetimlerin tüm yurtlarda uygulanacağını ve merdiven altı tabir edilen yurt adı altında ki pansiyon,konaklarda ciddi araştırmalar yapacaklarını belirtiyorlar..

Boşaltılacak yurttan ayrılacak kız öğrenciler için aynı şartlarda diğer müsaadeli yurtlara transfer olacakları belirtiliyor..

Şikayetin neden geç yapıldığı ise şöyle açıklandı. Yurt yanında bulunan LPG tankının amil firması sorumluluk üstlenmeyerek “Tehlikeli madde” en az 60-70 metre yerleşim alanı olmaması gerekiyordu ve ilk transferde gördükleri ve tespit yaptırarak ilgili Bakanlığın Genel Müdürlüğüne sorumluluk kabul etmeyeceklerini bildirmesi sonrası geliştiği iddia  ediliyor.

karabükte kaza

Exit mobile version