Marka ve Coğrafi Tescillerin Önemi Her Geçen Gün Dahada İyi Anlaşılıyor

Batı Karadeniz Kalkınma Birliği (BAKAB) ile Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği (GÜCİSDER) tarafından “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Batı Karadeniz Buluşması” çalıştayı düzenlendi. Ataşeler coğrafi işaretleri tanıtacak Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Daire Bakanı Hakan Kızıltepe de yurt dışı tescilin önemli bir konu olduğunu belirterek, Şu ana kadar kabul edilen üç tescil olduğunu ve […]

Batı Karadeniz Kalkınma Birliği (BAKAB) ile Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği (GÜCİSDER) tarafından “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Batı Karadeniz Buluşması” çalıştayı düzenlendi.

Ataşeler coğrafi işaretleri tanıtacak

Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Daire Bakanı Hakan Kızıltepe de yurt dışı tescilin önemli bir konu olduğunu belirterek, Şu ana kadar kabul edilen üç tescil olduğunu ve devam eden 15 başvurunun olduğunu da belirterek şöyle konuştu; “Şu anda gerçekleştirdiğimizi işbirliği çalışmalarıyla birlikte 35 coğrafi işaretin karşılıklı olarak hızlı tescili için çalışmalar yürütüyoruz. Mart, Nisan gibi yeni başvurularımızı Avrupa Birliği’ne teslimini yapacağız. Başvuruların doğrudan hazırlanmasında aktif rol alıyoruz. Başvuru sahiplerimizle birlikte çalışıp, Avrupa Birliği uzmanlarıyla birlikte gerçekleştiriyoruz. Yakında Kültür ve Turizm Bakanlığıyla gerçekleştireceğimiz bir protokol var. Bu protokolde bütün ülkelerde yer alan elçiliklerimizdeki kültür ataşelerimiz, coğrafi işaretlerle ilgili görev yaptıkları ülkelerde tanıtımını yapacak, fuarlara aktif katılım sağlayacak.”

Program da Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ve Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü yanı sıra Kastamonu, Zonguldak, Bolu ve Bartın’dan katılımcılar yer aldı.

Düzenlenen çalıştay da konuşan Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’de , Batı Karadeniz Kalkınma Birliği’nin bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunmayı kendine hedef olarak seçtiğini söyledi.

Özlü, şunları kaydetti: “Türkiye’mizin her şehrinin kendine özgü sayısız ürünü var. Bizler, bu ürünlerin, bu değerlerin peşinde olmaya, bu ürünlerin değerlerini artırmaya devam edeceğiz. Ülkemize ve bölgemize kimlik veren, şehirlerimizle bütünleşen ve onlara ayrıcalık sunan her ürünü ekonomimize, kültürümüze ve dünyaya kazandırmak için elimizden geleni yapacağız. Bu ürünleri bir an evvel tescil edebilmek için ciddi çalışmalara imza atacağız.. Coğrafi işaretlerin önemini bilen idareciler olarak, BAKAB’ın ilk encümen toplantısında ‘Safranbolu safranının Avrupa Birliği nezdinde tescili için destek kararı’ almıştık. Safranbolu’nun sahip olduğu bu büyük değerin sadece ülke içinde değil, yurt dışında da tescil edilmesini, tanınmasını ve itibar görmesini istiyoruz. Safran bitkisinin kıymetini daha da artırmayı ve böylelikle üreticilerimize daha fazla destek olmayı amaçlıyoruz. Bugün Avrupa Birliği nezdinde tescilli 3 ürünümüz bulunuyor. Bunlar; Malatya kayısısı, Antep baklavası ve Aydın inciri. Ayrıca 35 ürünümüz daha AB tescili almak için girişimlerine devam ediyor. İnşallah Safranbolu’nun safranı da bu önemli ve prestijli listede yerini alacak” dedi

Exit mobile version