‘Mart-Nisan-Mayıs prim ödemelerinde 6 aylık erteleme’

Karabük Sosyal Güvenlik İl Müdürü İsmail YILDIRIM basın açıklaması yaparak, ” Sosyal Güvenlik Sistemi, COVİD-19 salgını süresince oldukça başarılı bir sınav verdi. Sosyal Koruma Kalkanı hayata geçirildi.Kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 28,7 oldu, işverenlerimizin ve sigortalılarımızın Mart-Nisan-Mayıs prim ödemelerinde 6 aylık ertelemeye gidildi.”dedi İşverenlerin hükümlülüklerini dile getiren Yıldırım açıklamasında şöyle dedi; “İçinde bulunduğumuz Pandemi döneminde, sunulan […]

Karabük Sosyal Güvenlik İl Müdürü İsmail YILDIRIM basın açıklaması yaparak, ” Sosyal Güvenlik Sistemi, COVİD-19 salgını süresince oldukça başarılı bir sınav verdi. Sosyal Koruma Kalkanı hayata geçirildi.Kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 28,7 oldu, işverenlerimizin ve sigortalılarımızın Mart-Nisan-Mayıs prim ödemelerinde 6 aylık ertelemeye gidildi.”dedi

İşverenlerin hükümlülüklerini dile getiren Yıldırım açıklamasında şöyle dedi;

“İçinde bulunduğumuz Pandemi döneminde, sunulan sağlık hizmetleri ve Sosyoekonomik Destekler hayati önem taşımaktadır. Covid-19 sürecinde Kayıtlı İstihdam edilen çalışanlarımızla Sosyal Güvencesi bulunan vatandaşlarımızın en çok hizmet aldığı GSS hizmetleri aksatılmadan yürütülmektedir.

Sosyal güvenlik sistemi vatandaşlara hayatları boyunca sağlık hizmeti vermeyi, asgari bir gelir düzeyi sağlamayı ve kişileri mesleki, fizyolojik ve sosyoekonomik nitelikteki risklere karşı korumayı ve bu risklerden doğan zararları gidermeyi amaçlayan sistemdir. Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 salgını surecisince vatandaşlarımızın sağlık hizmet sunucularına erişimi ve yapılacak tedavileri, kullanılacak ilaç ve tıbbi malzemelerin temini ve finansmanında getirilen yenilikler ile sağlığa erişiminin oldukça kolay ve sorunsuz gerçekleşmesi Sosyal Güvenlik sistemimizin sağlam bir alt yapısı olduğunun en önemli göstergesi olmuştur.

Çalışanların sosyal güvenlik sistemine dahil olmaları hak ve aynı zamanda bir yükümlülüktür. Çalışmaya başlayan herkes kanunen mutlaka sosyal güvenlik sistemine dâhil olmak zorundadır. Çalışanlar kanunen bu hakkın yerine getirilip getirilmediğini işverenden isteme ve yerine getirilmediği takdirde yasal yollara başvurma haklarına sahiptir. İşverenler açısından da; gerek kendisini gerekse yanında çalıştırdığı kişileri sosyal güvenlik kurumuna bildirmek zorundadır.

Kayıt dışı çalışma ya da Çalışanların ücretlerindeki kayıt dışılık, Çalışanlar-İşverenler ve Devlet açısından ele alındığında, verdiği zararlar oldukça önemsenmesi gereken bir konudur.

Sosyal Güvenlik Kurumu; Anayasanın 60’ıncı Maddesinde yer alan “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar” hükmü ile getirilen ve kendisine verilen bu görevi Devletimizin ve Milletimizin bekası açısından kararlılıkla sürdürmektedir.

Kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 28,7 oldu

TÜİK’in tespitlerine göre %52,6 oranlarında olan Kayıt dışılık, Sosyal Güvenlik Kurumu’nca yapılan Bilgilendirme ve Rehberlik, Kayıtlı İstihdama getirilen teşvikler ve Sahadaki Denetim Faaliyetleri sonucunda   Nisan/2019 döneminde % 34,2’ye Nisan/2020 Döneminde ise, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların toplam çalışanlar içindeki payını gösteren kayıt dışı çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 5,5 puan azalarak yüzde 28,7 olarak gerçekleşmiştir.

Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 5,8 puan azalarak yüzde 17,3 olmuştur. .(Kaynak:TÜİK)

Sosyal Güvenlik Sistemi, COVİD-19 salgını süresince oldukça başarılı bir sınav verdi. Sosyal Koruma Kalkanı hayata geçirildi.

            Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız ve Sosyal Güvenlik Kurumu olarak vatandaşların sağlığını tehdit eden COVİD-19 salgını süresince, çalışma hayatının içinde olan gerek işçilerimizin gerekse işverenlerimizin sosyoekonomik haklarını korumak amacıyla birtakım tedbirler alındı. Bu kapsamda işverenlerimizin ve sigortalılarımızın Mart-Nisan-Mayıs prim ödemelerinde 6 aylık ertelemeye gidildi. Salgının etkisiyle faaliyetine ara veren veya Üretim/Hizmet arzında azalmaya giden sektörlerdeki İşverenlerimizin üzerindeki en önemli kalemlerden biri olan İşçi maliyetlerini azaltmak, normalleşmeye dönüldüğünde de elindeki İşgücünü kaybetmemek adına istihdam ettiği işçilere, Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteği sağlandı.

Türkiye geneli,12 Eylül itibariyle Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında 3.579.456 kişiye 18.690.782.830-TL, Nakdi Ücret Desteği Kapsamında 1.976.532 kişiye 4.398.944.124-TL destek ödemesi yapıldı. Ayrıca haftalık normal çalışmaya geçen işverenlerimize takip eden ay başından itibaren, 7252 Sayılı yasayla 31/12/2020 tarihini geçmemek üzere 3 Ay süreli KÇÖ yada NÜD’den yararlanan sigortalıların, yararlandıkları gün sayısı kadar, Sigorta Primine esas kazanç alt sınırı üzerinden İşçi ve İşveren payı Sigorta Primlerinden mahsup edilmek üzere desteklendi.

Sağlanan tüm bu destekler Kayıtlı İstihdamın hem işçiler açısından, hem de işverenler bakımından ne kadar önemli olduğunun somut göstergesidir.

İşverenlerimiz sigortasız işçi çalıştırmamak, SGK’ya verilmesi gereken bildirgeleri zamanında vermek, primlerini düzenli ve zamanında ödemek, sahte sigortalı bildiriminde bulunmamak gibi temel yükümlülükleri yerine getirmeleri kaydıyla, halihazırda 18 farklı teşvik ve destekle  güçlendirilmekte, işverenlerin üzerindeki  maliyetler önemli ölçüde azaltılmaktadır.

Sigortalı İşçi Çalıştıran İşveren; Hem kendi kazanır, hem de ülkesine kazandırır. Ayrıca, Sigortasız işçi çalıştırmanın, sigortalı işçi çalıştırmaktan çok daha maliyetli ve riskli olduğu unutulmamalıdır.

Huzurlu bir toplum, Güçlü bir Türkiye için, Kayıt dışı çalışmayın, Çalıştırmayın!”

Exit mobile version