OSMANLI DEVLETİNDE SALGIN HASTALIKLAR VE ALINAN TEDBİRLER

        Tarih de en büyük salgınlar, Veba, Kolera ve İspanyol nezlesidir. Veba, insanoğluna en büyük darbeyi 1347-1350 yıllarında vurdu. Avrupa’da Bu üç yıla tarih de “Kara Ölüm” denir.        İspanyol Nezlesi de 1918-1919 yılları arasında Milyonlarca insanın ölümüne yol açtı. İspanyol Nezlesinin nedenleri ancak 1997 yılında tespit edilebildi.        Şu anda dünyayı kasıp kavuran Corono […]

        Tarih de en büyük salgınlar, Veba, Kolera ve İspanyol nezlesidir. Veba, insanoğluna en büyük darbeyi 1347-1350 yıllarında vurdu.

Avrupa’da Bu üç yıla tarih de “Kara Ölüm” denir.

       İspanyol Nezlesi de 1918-1919 yılları arasında Milyonlarca insanın ölümüne yol açtı. İspanyol Nezlesinin nedenleri ancak 1997 yılında tespit edilebildi.

       Şu anda dünyayı kasıp kavuran Corono Virüsü (Covid-19)nün belirtileri belirlenmiş, Hastalığın çabuk iyileşmesi için ilaçlar kullanılmaya başlamış, karamsarlığa kapılmadan üstesinden geleceğimize inanıyorum.

        Biz Türklerin yaşadığı en eski salgın hastalık, Veba Salgınlarıdır.

      Osmanlı Devletinde, Veba Salgını 1467 de İstanbul da görüldü. Kayıt tutulmadığı için Ölü sayısı bilinmiyor. Bu sırada Rumeli seferinden dönen Fatih Sultan Mehmet yolda İstanbul da Veba salgını çıktığını haber alınca Sırbistan’a ( Misya ) gitti.

     Kış başında veba salgını bitince İstanbul’a döndü.

     Sultan İkinci Beyazıt döneminde tekrar eden Veba salgının da İstanbul’dan Edirne’ye çekilerek salgının geçmesini beklemişti.

      1831 yılında askerler arasında veba vakaları görülmeye başlayınca, Vebalı askerler, Kız Kulesinde tedaviye alındı. Bir süre, Kız Kulesi MAT’ÜNİN Hastanesi adıyla hizmet verdi.

     Kız Kulesi Denizle çevrili olduğu için iyi bir Tecrit yeri olduğu düşüncesi ile seçilmişti.

 Devlet, Veba salgınında Gömme işlemini Çingenelere yaptırırdı. Veba Salgını çıkan kasaba ve köyler gelir kaybına uğradıkları için, ya vergiden muaf tutulur, ya da vergilerinde indirim yapılırdı.

      İstanbul’daki Veba salgını sırasında, Bozacılar “ Veba yüzünden bozahaneler işlemez oldu, zarar ettik”  diye şikâyet edince vergilerinde indirim yapılmıştır.

      1831 yılında Osmanlı Devletinde Kolera Salgını baş gösterdi. İlk kez Osmanlı Devletinde, Karantina Uygulaması Gerçekleşti. Karadenizden gelen Osmanlı gemileri Sarıyer Büyük Limanda Karantinaya alındı.

İnşallah Ulus olarak, CORONA Belasının da üstesinden Geleceğiz.

Kendini Evde Tut Türkiye

Exit mobile version