OSMANLILARDA VE CUMHURİYETİN İLK YILLARINDA ÜLKEMİZDE ELEKTRİK KULLANIMI

            Elektriğin Osmanlı Devleti’ndeki uygulamaları 1854’te telgrafın Ülkemize girmesiyle başladı. Telgraf teknolojisi, Avrupa’da ki gelişmesinden çok kısa bir süre sonra ülkemize geldi.           Bunun nedeni, telgrafın hem Osmanlı Devleti gibi merkezi bir devletin yönetimine büyük katkılarda bulunması hem de şifreli kullanımından dolayı yönetim için oldukça güvenilir bir iletişim aracı olmasıdır.           1881 Yılında da […]

 

          Elektriğin Osmanlı Devleti’ndeki uygulamaları 1854’te telgrafın Ülkemize girmesiyle başladı. Telgraf teknolojisi, Avrupa’da ki gelişmesinden çok kısa bir süre sonra ülkemize geldi.

          Bunun nedeni, telgrafın hem Osmanlı Devleti gibi merkezi bir devletin yönetimine büyük katkılarda bulunması hem de şifreli kullanımından dolayı yönetim için oldukça güvenilir bir iletişim aracı olmasıdır.

          1881 Yılında da Posta ve Telgraf Nezareti, Yeni cami-Soğuk çeşme arasındaki hatla ilk telefon konuşması yapıldı. Bu hat ülkemizdeki ilk telefon hattıdır.

           Telefon Kullanımının Osmanlılarda telgraf kadar erken ve kolay yaygınlaştığını söyleyemeyiz. Bunun nedeni, Padişah 2.Abdülhamit’in telefonu denetleyemeyen ve bu yüzden kendisine yönelik suikast girişimlerinde veya “ gizli-kapaklı işlerde” kullanılabilecek bir aygıt olarak görmesidir.

        Nitekim telefon sayısındaki artıştan rahatsız olan padişahın emriyle 16 Ağustos 18862da Galata- Kilyos hattı dışındaki tüm telefon hatları kaldırıldı.1892 yılında ev içindeki telefonlarda yasaklandı.

         Bu durum,1908 İkinci Meşrutiyetin İlanına kadar devam etti. İkinci Meşrutiyetin ilanı ile telefon ve Elektrik kullanımı ve üretiminde önemli gelişmeler yaşandı.

         1902 Yılında Tarsus’ta ilk elektrik kullanımı gerçekleşti.16 ağustos 1913’de,Tünel – Şişli arası ilk elektrikli Tramvay seferleri başladı. İstanbul da elektik önce Avrupa yakasında kullanıldı. Anadolu yakasında Cumhuriyet Döneminde,1926 yılından itibaren kullanılmaya başlandı.

         Cumhuriyetin ilk Yıllarında, Elektrik Dağıtımı, Karabük demir-çelik fabrikası, Sümerbank Fabrikaları ve Şeker fabrikaları sayesinde Anadolu’ya yayıldı.1948 yılında Zonguldak, Çatalağzı Santralının kurulması Elektriğin sanayide ve Konutlarda kullanımını artırdı.

        Özetle Elektrik AKP iktidarında kullanılmaya başlamadı. Ama Halkımız Yüksek elektrik faturalarını bu iktidar döneminde gördü. Elektrik, Doğal gaz ve Akaryakıt zamlarını Karabük ve Safranbolu’da düzenlemiş olduğumuz toplantılarla protesto ettik.

Exit mobile version