Karabük Zafer Dershanesi Müdürü Musa Özyıldırım, Bu yıl üniversite sınavlarında gençleri hazır olmadıkları değişiklikler bekliyor. Dedi
Özyıldırım ; “ Dikkat edilmesi gereken bu değişikliği “Tıpkı hukuk fakültesine girişte puan türünün değişmesi gibi bazı bölümlerde hem puan değişiklikleri var hem de merkezi yerleştirmeye katılma zorunlukları. Var” diyerek açıklıyor.
Pazar günü YGS sınavına girecek tüm öğrencilere başarılar dileyen Özyıldırım ayrıca;” bazı programlar bu yıl hem Lisan Yerleştirme Sınavları (LYS) puanları ile öğrenci alacak hem de yerleştirmeleri merkezi yapılacak. Bu değişikliklerden birçok öğrencinin haberi yok. Onlar sadece Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girip 140 baraj puanını aşmalarının üniversitelerin düzenleyeceği özel yetenek sınavlarına girmelerine yeterli olacağını sanıyor. Oysa yapılan değişiklikle YGS’de yalnızca 140 puan barajını almak yeterli olmayacak. LYS’lere katılabilmek için gereken 180 puan barajına ulaşmaları, LYS’lerde de bu bölümlerin gerektirdiği puan türleri için yine en az tercih yapmalarını sağlayacak 180 puanı almaları gerekecek. Bu arada LYS’deki 180 puanın da birçok bölüm için yeterli olmayak “dedi.
Bu yüzden okumayı düşündüğünüz programlarda puan değişiklikleri olup olmadığını bir an önce ÖSYM Kılavuzu’ndan kontrol edin. Dershanemizde bu konuda öğrencilerimize yardımcı olunacaktır. Şeklinde açıklama yapan Özyıldırım “ Sınavda doğru cevap olarak işaretlenecek seçeneği gösteren yuvarlak alanı dışarıya taşırmadan, tam olarak ve belirgin bir şekilde doldurmalısınız. Bir soru için birden çok cevap işaretlenmiş ise o soruya verilen cevap yanlış sayılacak. Cevap kağıdını değerlendiren optik okuyucu, iyi silinmemiş işareti de okuyabilir. Bu nedenle bir soruya verdiğiniz cevabı değiştirdiğinizde vazgeçtiğiniz şıkkı çok iyi silmelisiniz. Yine , soru kitapçığındaki bütün sorular çoktan seçmeli olacak. Her soru için 5 farklı seçenek verilecek. Bu seçeneklerden yalnızca biri sorunun doğru cevabıdır. Cevaplar, cevap kâğıdına işaretlenecek. Sınav başladıktan sonra ilk 120 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk edemezsiniz. Sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa tuvalete gitmek dahil sınav salonundan çıkamazsınız. Sınav salonundan ne sebeple olursa olsun çıkarsanız bir daha giremezsiniz ve sınavın ilk 120 dakikası dolana kadar sınav binasını terk edemezsiniz.”
Öte yandan yapılan açıklamalarda
-Çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlar, Kulaklık, kolye, küpe, alyans hariç yüzük, bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar (Basit başörtüsü iğnesi ve ince metal tokalı kemer hariç), Her türlü elektronik ve mekanik cihaz, Fotoğraf makinesi gibi araçlar, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dahil cam eşya (şeffaf, numaralı gözlük hariç), kredi, ulaşım kartı gibi kartlar, Cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, Her türlü kesici ve delici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatı yanınızda bulundurmayın uyarıları yapılırken ;
Yine , Sınav süresince konuşursanız, ve
Kopya çekerseniz veya kopya verirseniz
Salondaki görevlilere soru sorarsanız
Yanınızda müsvedde kâğıt getirdiyseniz
Soru ve cevaplarını başka bir kâğıda yazarsanız
Birbirinizden kalem, silgi vb. şeyler alıp verirseniz
Sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunursanız
Sınav kitapçığınızda bir sayfa bile eksik çıkarsa
Sınav giriş belgenizi teslim etmezseniz, sınavınız iptal edilebilir uyarısı yapıldı..