PROFESYONEL FUTBOL KULÜBÜ YÖNETMENİN ZORLUKLARI!

      PROFESYONEL FUTBOL KULÜBÜ YÖNETMENİN ZORLUKLARI! ERDOĞAN GÖKÇE       Önceki yazılarımda profesyonel futbol kulüplerini yönetmenin zorluklarından bahsetmiştim. Öyle ki, bugün BAL liginden 3. Lige yükselmeyi hedef olarak seçen amatör kulüplerin bile, iyi bir teknik ekibe ve büyük bir bütçeye gereksinimi vardır. Şimdilik bu gerçeği bir tarafa bırakarak, profesyonel kulüplerinin yönetim zorluklarına […]

 

 

 

PROFESYONEL FUTBOL KULÜBÜ YÖNETMENİN ZORLUKLARI!

ERDOĞAN GÖKÇE

 

 

 

Önceki yazılarımda profesyonel futbol kulüplerini yönetmenin zorluklarından bahsetmiştim. Öyle ki, bugün BAL liginden 3. Lige yükselmeyi hedef olarak seçen amatör kulüplerin bile, iyi bir teknik ekibe ve büyük bir bütçeye gereksinimi vardır.

Şimdilik bu gerçeği bir tarafa bırakarak, profesyonel kulüplerinin yönetim zorluklarına değinelim. Futbolun büyük bir ekonomik yapı olduğu gerçeğinden yola çıkarak, önce kazanç elde etmeyi amaçlayan her ekonomik işletme gibi profesyonel futbol kulüplerinin de kazanç elde etmeyi düşünmeleri gerekir. Çünkü sürdürülebilir bir profesyonel futbol kulübünün mutlaka kazanması gerekir.

Ancak Futbol sadece iyi futbolcu bulmak, almak, satmak ve iyi yapılan transferden para kazanmak değildir. Kulüpler, taraftarları ve kulübe sempati duyan guruplarla yaşar, futbolun hedef kitlesi yani müşterisi seyircidir. Seyirci tribünlere gelmiyorsa, taraftarınız sizi terk etmişse büyük bir sorun yaşıyorsunuz demektir ve futbolun en önemli parçası eksiktir.

Bu yüzden kulüpler, geleneksel yapıyı bozan değişiklikler için kolay karar veremez ancak geleneklerden kopmadan modern, uygulanabilir yönetim modelleri de seçilebilir. Yönetim şeması üzerinde her birimin sorumluluk alanı ve iş bölümü yapılabilir. Kulüpler için mali disiplin önceliktir ama aynı oranda şeffaflık ta elbette!

Yönetim şeması içinde mutlaka bir Genel Koordinatöre ve Sportif Direktöre yer verilmelidir. Yabancı dil bilenler, hatta iki, üç dilde konuşup yazabilenler tercih edilebilir. Ancak alt Yapı da görev yapan Gençlik Gelişim Sorumlusu ve teknik ekibinin uluslararası düzeyde eğitimcilerin eğitimi programına katılması gerekir. Sakın nereden çıktı bu eğitim konusu demeyin, eğitim vermek için önce iyi eğitim almak gerekir.

Eğitim kursları sezon bitiminden hemen sonra başlar ve 40-60 günlük dönemler halinde verilir. Hollanda’da bulunan L&B İnternational Futbol Consultancy eğitim merkezi bunlardan sadece biridir. Almanya’nın Köln kentinde bulunan Sport-Schule, İtalya’da Empoli FC Soccer Akademy, Fransa’da Clariefontanie ve İngiltere’de FA Coach Education spor merkezleri bu alanda eğitim veren kurumların en önde gelenleridir.

Sadece bunlar değil elbette ama bugüne böyle bir şeye gerek duyulmamışsa işiniz zorluklarla başlar, zorluklar içinde sürer…

Exit mobile version