Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Safranbolu Zatiağar İlkokulu İnşaat Çalışmaları Yeniden Başladı

Safranbolu Zatiagar ilk okulunun 2020-2021 pandemi sürecinde yapılan depreme dayanıklılık

Safranbolu Zatiagar ilk okulunun 2020-2021 pandemi sürecinde yapılan depreme dayanıklılık testlerinde  olumsuz raporları üzerine  yıkımına karar verilmiş,  öncelikle ek bina yıkımı  sonrasında da 1984 yılı yapımlı ana bina yıkımı gerçekleşmişti.

Haber MA/ Bakanlığımız ile TOKİ arasında yapılan protokolle okulun yapım işi TOKİ tarafından yapılacağı ve bu çerçevede yapılan çalışmalar neticesinde ihale hazırlıkları tamamlanarak, 04/10/2024 tarihinde ihalesi tamamlanmış  Aralık 2024 tarihinde yer teslimi gerçekleşmişti..

Okulumuz yeni binası 16 derslikli yapılacağı, yine bina bodrum kat ve zemin kat hariç iki kattan oluşacağı duyurulmuş ardından  20 Nisan 2025 Pazar günü ilk temel kazı çalışması başlatılmıştı.

Bina  yapım süresi normal şartlarda yer tesliminden sonra 450 takvim gün olarak belirlenmiş olmasına rağmen ilk hafriyat çalışmalarında sırasında fark edilen tarihi yapı, tespiti ile de  çalışmalarda durdurulmuştu.

Bölgede Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile Safranbolu Müze Müdürlüğü ekipleri alanda incelemelerde bulunulmuş,  sonuç olarak Karabük Valisi Mustafa Yavuz, su kanalının geçmişte çevredeki hamam ve çeşmelere temiz su ulaştırmak amacıyla yapıldığını belirterek, “Yaklaşık 38 metre uzunluğundaki kanalın 34 metresine ulaşabildik. 4 metresinde göçük oluşmuş. Yüksekliği 1,60 ile 1,80 metre arasında. Alt kısmında az miktarda su mevcut,” açıklaması yapmıştı.

Yapının harçsız taşla kemerli şekilde inşa edildiğini aktaran Vali Yavuz, bölgede benzer başka yapıların da bulunabileceğine işaret ederek su kanalının korunması için gerekli tescil işlemlerinin başlatıldığını vurgulamış  okul inşaatının planında da bu keşfe uygun olarak küçük değişikliklerin yapılabileceğini sözlerine eklemişti.

Aradan geçen 2 aylık zaman dilimi sonrası Safranbolu tarihinde önemli bir yeri olan Zatiağar ilk okulunun çalışmalarına başlanıldı.  Bu arada proje değişikliği konusunda yada su kanallarının korunması konusunda bir açıklama yapılmadı.