SAFRANBOLU’DA DOLU DOLU UNESCO 30.YIL KUTLAMALARI

Safranbolu’da “UNESCO 30. Yıl Hatıra Koruluğu” Kuruldu: Gelecek Nesillere Yeşil Bir Miras

Safranbolu'da En Başarılı Restorasyon Uygulaması Onur Ödülü Sahibini Buldu

Safranbolu’da En Başarılı Restorasyon Uygulaması Onur Ödülü Sahibini Buldu

Bu yıl uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali programından çıkarılarak UNESCO etkinliklerine dahil edilen ve Safranbolu’nun UNESCO’da 30. Yılı etkinlik programları içerisinde yer alan, “En Başarılı Restorasyon Uygulaması Onur Ödülü” Dr. Mahmud Faytrouny’nin sahibi olduğu konağa verildi.

Yaklaşık 150 yıllık tarihi bir geçmişe sahip olan ve 2 yıl süren titiz bir restorasyon sürecinin ardından yeniden hayat bulan 3 katlı konak, Safranbolu’nun eşsiz kültürel mirasını temsil ediyor. Restorasyonu başarıyla tamamlanan konak, UNESCO’nun kültürel miras değerlerine uygun şekilde restore edildiği için bu prestijli ödüle layık görüldü.

Ödül kapsamında özel plaket, Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse ile Faytrouny ailesinin katılımıyla konağın girişine çakıldı. Başkan Köse, törende yaptığı konuşmada, “30 yıl boyunca UNESCO Dünya Miras Listesindeyiz. Tabi ki bu serüven 30 yıl önce UNESCO’ya dahil edilmeden Safranboluların elindekinin değerini bilmesiyle başlıyor. Onlara teşekkür ediyorum. Daha sonrasında vizyon sahibi yöneticilerin çok büyük katkısı var ama ilk kahramanları bu evlerin sahipleridir. Konaklar, kültürel mirasımızın korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına önemli bir örnek. Faytrouny ailesine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

UNESCO’nun kriterlerini yerine getirdikleri için 30 yıldır burada olduklarını ifade eden Başkan Köse, bundan sonraki hedeflerin bu listede kalarak Safranbolu’yu gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyledi.

Restorasyon sürecinin 2 yıl sürdüğünü belirten konak sahibi Dr. Mahmut Faytrouny, Safranbolu’nun UNESCO’ya dahil oluşunun 30. yılında bu ödüle layık olduklari için mutlu olduklarını belirterek, konağın ilk mimari projesini çizen Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse’ye teşekkür etti.

Tören, UNESCO’nun Safranbolu’da 30 yıldır süregelen katkısını ve tarihi yapılar üzerindeki duyarlılığını vurgulayan konuşmaların ardından konak gezisi ile sona erdi.

Safranbolu’da “UNESCO 30. Yıl Hatıra Koruluğu” Kuruldu: Gelecek Nesillere Yeşil Bir Miras

Safranbolu’da “UNESCO 30. Yıl Hatıra Koruluğu” Kuruldu: Gelecek Nesillere Yeşil Bir Miras

Safranbolu’nun UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilişinin 30. yılı kapsamında, Safranbolu Belediyesi tarafından Barış Mahallesi’nde yer alan 2.5 dönümlük alanda, çınar, ıhlamur, at kestanesi ve diş budak olmak üzere toplam 100 ağaç toprakla buluşturularak “UNESCO 30. Yıl Hatıra Koruluğu” oluşturuldu.

UNESCO 30. Yıl Hatıra Koruluğu Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, belediye meclis üyeleri, Safranbolu Kent Konseyi Başkanı Nuray Türker, SAFTİD Başkanı Şebnem Urgancıoğlu ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirildi.

Başkan Köse yaptığı açıklamada, “Safranbolu’nun tarihi değerlerini yaşatırken doğamızı da korumayı hedefliyoruz. Bu koruluk, yalnızca bugüne değil, yarınlara da nefes olacak. Çınar ve diş budak ağaçlarımız uzun ömürleriyle kalıcılığı; ıhlamur huzur veren kokusuyla saflığı; at kestanesi ise çiçekleriyle görsel bir şöleni simgeliyor. UNESCO’nun değerlerine uygun olarak Safranbolu’nun doğasına anlamlı bir katkı sunduk,” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version