Safranbolu’nun Planlı Korumacılıkta 38. Yılı

    Kültür ve Turizm Bakanlığı Gayrimenkul Eski eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın 08 Eylül 1976 yılında aldığı karar ile tarihi sit alanlarına alınışının 38. Yıl dönümü nedeni ile bir açıklama yapan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy bir mesaj yayınladı.   Aksoy, mesajında; “Günümüze kadar bozulmadan gelen, Türk Kültürünün belgesi niteliğindeki Safranbolu’nun;  tarihi […]

 safr

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Gayrimenkul Eski eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın 08 Eylül 1976 yılında aldığı karar ile tarihi sit alanlarına alınışının 38. Yıl dönümü nedeni ile bir açıklama yapan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy bir mesaj yayınladı.

 

Aksoy, mesajında;

“Günümüze kadar bozulmadan gelen, Türk Kültürünün belgesi niteliğindeki Safranbolu’nun;  tarihi bir sit olarak anıtları, konut mimarisi, yol dokusu ve doğal özellikleri ile bir bütün halinde korunmasının zorunlu bulunduğu dile getirilerek bu karar ile kayıt altına alınmıştır.

yıl dönümü olan bu günde Safranbolu hala tarihini içinde yaşayarak koruyor ve bunu Dünya Mirası olarak herkes ile paylaşıyor. Bireysel korumacılığın bilinçli korumacılığa dönüştüğü kentimizde restorasyonlar, koruma alanlarının bilinçli değerlendirilmesi, Safranbolu’yu korumanın başkenti yapmış, dünyada en iyi korunan 20 kentinden biri haline getirmiştir.
Belediyemizin kentimizi koruma ve restorasyonlar ile gelecek kuşaklara aktarabilmek ile ilgili yaptığı yoğun çalışmalar her geçen gün ivme kazanmaktadır.

10568980_1536702599882103_6723539695502777175_nYapılan Koruma İmar Planları ile kentimizin koruma altındaki alanları plan üzerinde revize edilmiş ve güvence altına alınmıştır.

Tarihi çeşmelerimiz restore edilmiş, suları akar hale gelmiş ve proje kapsamında onarılmaya hala devam edilmektedir. Yine devlet desteği ile birçok tarihi ev restore edilmiştir.

Belediye projelerimiz arasında yapmış olduğumuz Cumhuriyet Caddesi Sokak Sağlıklaştırma, Arnavut Kaldırımı restorasyon çalışmaları, Tarihi Bağlar Hamamının restorasyonu, Muallimler Birliği Binası restorasyonu,  tarihi su arklarının iyileştirilmesi ve birçok alanda restorasyonlara da destek olmaktayız.

Ayrıca 15 yıldır festivalimizin ana teması da olan Kültürel Miras ve Korumacılık ile restorasyonlara teşvik amaçlı en iyi korunan ve en iyi restore edilen evlere onur plaketi verilmekteyiz.”

Bu vesile öncelikle Safranbolu’nun günümüze kadar kendini koruyabilmesinde emeği olan tüm büyüklerimize, Safranbolu halkına sonsuz teşekkürlerimi sunuyor, yine Safranbolu Belediyesi olarak şehrimizin tarihi yapısını koruyarak geleceğe taşıma adına çalışmalarımıza devam edeceğimizi bir kez daha hatırlatıyor ve Safranbolu’muzu daha nice güzel günlere eriştirmenin temennisi ile tüm halkımız tekraren çok teşekkür ediyorum.” dedi

Exit mobile version