Safranbolu’nun Sandıkları Açılıyor: Türkiye’nin İlk Düğün Müzesi Hazırlıkları Başladı!

  Cumhuriyet döneminde somut olmayan kültürel miras örneklerini en iyi yansıtan ve araştırmacıların tezlerine konu olan Safranbolu düğünleri, tarihin tozlu sandıklarından çıkıyor! Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse öncülüğünde ve Küratör Selmin Kangal koordinasyonunda hayata geçirilecek “Safranbolu Düğün Evi ” müzesi, geçmişin unutulmaya yüz tutmuş düğün geleneklerini tüm ihtişamıyla günümüze taşıyacak. Tarihi Çarşı’daki Müderrisler Evi’nde […]

 

Cumhuriyet döneminde somut olmayan kültürel miras örneklerini en iyi yansıtan ve araştırmacıların tezlerine konu olan Safranbolu düğünleri, tarihin tozlu sandıklarından çıkıyor! Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse öncülüğünde ve Küratör Selmin Kangal koordinasyonunda hayata geçirilecek “Safranbolu Düğün Evi ” müzesi, geçmişin unutulmaya yüz tutmuş düğün geleneklerini tüm ihtişamıyla günümüze taşıyacak.

Tarihi Çarşı’daki Müderrisler Evi’nde restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra hayata geçecek olan bu proje, kız beğenme, kız isteme, söz ve nişan gibi düğün öncesi hazırlıkları, sepet, gelin hamamı, sağdıç gecesi, kına gecesi, oğlan evinde düğün ve gelin alma gibi düğün ritüellerini, semet ve varma-gelme tabir edilen düğün sonrası adetleri, düğün manilerini, türkülerini, inançlarını tanıtacak.

Gelin hamamından nişan bohçasına, bindallıdan göyneklere, çeyizle birlikte gelen bakırlardan düğünlerde çalınan müzik aletlerine kadar Safranbolu düğün kültürüne ait her detay görücüye çıkacak. Safranbolulu kadınlar, yıllardır sandıklarında sakladıkları düğün ve kına elbiselerini, tefebaş, ferace, dantelli ve beyaz sarma yatak örtülerini, yastıklarını, tarak ve başörtülerini, köstek ve daha birçok tarihi eşyayı müzeye bağışlayarak Safranbolu’nun kültürel mirasının tanıtılmasına katkıda bulunacak

Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Başkan Elif Köse, “Ülkemizde bir ilk olacak düğün müzesi bizi çok heyecanlandırıyor. Safranbolu’nun müzecilik anlamında eksik kaldığını düşündüğümüz için bu projeyi hayata geçiriyoruz” diyerek tüm Safranbolulu kadınları projeye destek olmaya davet etti.

Sandıklarını açarak müzeye bağış yapmak isteyenler Safranbolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne başvurarak bağışlarını kendilerine verilecek bağış belgesi karşılığında yapacak. Toplantıya katılan kadınlar projeyi çok beğendiklerini belirterek her türlü desteği vereceklerini belirtirken Safranbolu’nun sandıklarından çıkan yüzyıllık düğün hikâyeleri, artık tarihin tozlu raflarında değil, Safranbolu Düğün Müzesi’nde yaşayacak.

Düğün Evi Müzesi Organizasyon Komitesi Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, Küratör Selmin Kangal, Tarihçi-Yazar Mehmet Kütükçüoğlu, Emekli İtfaiye Müdürü Mehmet Gökçü ve Fatma Toker’den oluşurken, Ayşen Aycan tarafından toplantıya taşınan, Öğretmen Nezihe Aycan Kadıoğlu’na ait olan Safranbolu düğün notlarını içeren anılar müzeye ilk bağışlardan biri olarak kayda geçti.

Öte yandan Safranbolulu kadınlar proje süresince evlerinde ziyaret edilerek düşünceleri ve anıları kayda alınacak.

Exit mobile version