Sağlık Çalışanlara Yıpranma Çıktı…!

  TBMM’ye sunulan bedelli askerlikle ilgili torba yasa teklifinde yer alan, sağlık çalışanlarına yıpranma hakkının detayları belli oldu. Otuz yıl çalışan sağlıkçılar, yıpranma hakkı sayesinde 2.5 yıl erken emeklilik hakkını kazanmış olacak.. Torba yasa teklifinde yer alan, sağlık çalışanlarına yıpranma hakkının detayları belli oldu ve  her 360 günlük çalışma karşılığı 60 günlük “fiili hizmet süresi […]

 

TBMM’ye sunulan bedelli askerlikle ilgili torba yasa teklifinde yer alan, sağlık çalışanlarına yıpranma hakkının detayları belli oldu. Otuz yıl çalışan sağlıkçılar, yıpranma hakkı sayesinde 2.5 yıl erken emeklilik hakkını kazanmış olacak..

Torba yasa teklifinde yer alan, sağlık çalışanlarına yıpranma hakkının detayları belli oldu ve  her 360 günlük çalışma karşılığı 60 günlük “fiili hizmet süresi zammı”, yaygın adıyla yıpranma payı getirildi.

Yıpranma hakkından,6283 sayılı Hemşirelik Kanunu ve 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun kapsamında “sağlık mensubu sayılan ve insan sağlığı için koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon edici hizmetlerde çalışanlar” yararlanacak. Bu kapsamda ” Doktor ve diş hekimi,  Hemşire, Eczacı, Sağlık bakım teknisyeni,  Klinik psikolog,Fizyoterapist, Odyolog, Diyetisyen, Dil ve konuşma terapisti, Sağlık fizikçisi, Perfüzyonist, İş ve uğraşı terapisti (Ergoterapist) bu uygulamadan yararlanacaklar. Hafta sonu tatilleri, ulusal ve genel tatil günleri ile izinli günler yıpranma hesabında dikkate alınmayacağı gibi yıpranma hakkı kapsamında en fazla 5 yıl için fiili hizmet süresi zammından yararlanabilecek. .Söz konusu meslek mensuplarının yıpranma hakkından yararlanabilmesi için fiilen “insan sağlığı için koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde çalışma” koşulu aranacak.Bu nedenle, masa başında çalışan, örneğin idari görevlerde bulunan meslek mensupları yıpranma hakkından yararlanamayacak.

 

Öte yandan Radyasyona maruz kalan sağlık çalışanları, eskiden olduğu gibi her 360 günlük fiili çalışmaya karşı 90 gün yıpranma hakkı elde ediyorlar. Bu uygulama aynen devam edeceği öğrenilirken  Yaş haddi indiriminden yararlanabilmek için sağlık çalışanlarının en az 3600 gün (10 yıl), yasa kapsamındaki işlerde çalışmaları gerektiği açıklandı..

Exit mobile version