Seçimler Ertelenebilir (mi?)

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından, 14 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimlerin yapılıp yapılmayacağı tartışılmaya başladı. İktidar kanadında seçim tarihi değişikliğine ilişkin yeni bir karar alınmadı, ancak kulislerde 14 Mayıs da seçimlerin yapılmasına da zor gözüyle bakılıyor Türkiye nüfusunun yaklaşık 13.5 milyonunun yaşadığı bölge ayrıca “genel hayata etkili afet bölgesi” ilan edilirken Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 ilde […]


Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından, 14 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimlerin yapılıp yapılmayacağı tartışılmaya başladı. İktidar kanadında seçim tarihi değişikliğine ilişkin yeni bir karar alınmadı, ancak kulislerde 14 Mayıs da seçimlerin yapılmasına da zor gözüyle bakılıyor

Türkiye nüfusunun yaklaşık 13.5 milyonunun yaşadığı bölge ayrıca “genel hayata etkili afet bölgesi” ilan edilirken Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 ilde 3 ay boyunca olağanüstü hal (OHAL) kararı aldı ve bu karar TBMM tarafından da onaylandı.

Kulislere yansıyan bilgilere göre Yüksek Seçim Kurulu’nda şimdiye kadar hazırlıklar seçimler “normal zamanında yapılacakmış” gibi yürüyordu. Depremden sonra zaten yeni bir adım atılması veya karar alınması söz konusu olmadı. AK Partinin yetkili kurullarında, seçim tarihinin ertelenmesi veya iptal edilmesiyle ilgili bir değerlendirme yapılmış değil. Ancak 14 Mayıs seçeneğinin zayıfladığı kulislerde konuşulmaya başladı. Bazı AKP yöneticileri, depremin yaralarının sarılması zaman alsa da OHAL kararının ardından hızla toparlanmanın sağlanacağı ve seçimlerin 14 Mayıs’ta olmasa da zamanında yapılmasının sağlanabileceğini ifade ediyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de, kendisiyle birlikte deprem bölgesine giden gazetecilere yaptığı açıklamada, seçimlerin 14 Mayıs’a yetişemeyeceği tahmininde bulunurken iptal beklemediğini de söyledi: “Büyük beceriksizlikle karşı karşıyayız. Bu beceriksizliğin sonuçları itibarıyla, büyük bir siyasi iniş yaşayacaklar. Her şeye rağmen seçimi iptal edemeyeceğini düşünüyorum. Ama 14 Mayıs’ta olmaz, seçimin zamanında, 18 Haziran’da yapılması lazım. Biz siyasilerin görevi de bu seçimi yaptırmaktır…”

CHP ise iktidarın depreme müdahalede geç kaldığı ve bunun da kamuoyunda büyük bir tepkiye yol açtığı ve seçmenin tepkisini sandıkta göstereceği görüşünde. CHP kulislerinde, Erdoğan’ın kaybedeceğini gördüğü bir seçime girmek istemeyeceği ve bu nedenle de en az “1 yıl seçimi ertelemeyi” zorlayacağı yorumları yapılıyor.

Ak parti kanatın dan ise konu hakkında şu ana kadar dikkate değer bir açıklama gündeme gelmedi.

Kamu görevlisi veya belediye başkanı olan Cumhurbaşkanı adayı, aday listesinin kesinleştiği tarih itibarıyla görevinden ayrılmış sayılacak.

Cumhurbaşkanı Seçimi Yasası’na göre istifa eden kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde bir ay içinde görevlerine dönebiliyorlar.

Yasa, belediye başkanları ile partilerin il, ilçe yöneticileri ve belediye meclisi üyeleri açısından göreve iadeye yönelik hükümler içermiyor.


• Kamu görevlileri ile belediye başkanlarının 17 Mart’a kadar istifa etmeleri gerekiyor.
• Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 5 yıl önceki uygulamasına benzer süreç işletmesi halinde Cumhurbaşkanı adayları için son başvuru tarihi 26 Mart olacak.
• Yenilenmesine karar verilen Meclis görevine devam edecek. Bu nedenle Cumhur İttifakı “yenileme” kararının “fesih” olarak yorumlanmasına itiraz ediyor.

Seçimi öne çekme kararının Meclis’te alınması için en az 360 milletvekilinin kabul oyu kullanması gerekiyor. Cumhur İttifakı’nın ise Meclis’te 334 oyu bulunuyor. 134 sandalyeli CHP ile 37 sandalyeli İYİ Parti yönetimi, 6 Nisan’dan sonraki bir tarihe onay vermeyeceklerini deklare etti.

56 sandalyeli HDP grubu da Cumhur İttifakı ile hareket etmeye sıcak bakmıyor. Sürpriz bir gelişme olmazsa Seçim kararının doğrudan Cumhurbaşkanı’nın kararıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor. AK Parti kulisinde, Erdoğan’ın kararnameyi 10 Mart Cuma günü imzalayabileceği belirtiliyor.

YSK’nın 21 Mart’tan itibaren cumhurbaşkanı adaylık başvurularını alması bekleniyor. Sonraki 5’inci günde başvuru süresi bitecek. Partilere, cumhurbaşkanı adaylarını YSK’ya bildirmeleri için 26 Mart Pazar akşamına kadar süre tanınacak. Seçmenden imza talep eden adaylar da 5 Nisan’da YSK’ya başvuracak. Sonraki günlerde cumhurbaşkanı geçici aday listesi ve 10 Nisan gibi de kesin aday listesi yayınlanacak.

Exit mobile version