Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Şeker Kanyonu İle İlgili Olumlu Gelişmeler

Şeker’deki HES’le ilgili bilirkişi

Şeker’deki HES’le ilgili bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu

RAPORDA YENİCE İÇİN UMUT VERİCİ İFADELER KULLANILDI

ŞEKER Kanyonu’nda yapılacak HES’le ilgili bir aşama daha tamamlandı. Şeker’de yapılacak HES’le ilgili Karabük İl Genel Meclisi’nde 1 Ocak 2018 tarihinde kabul edilen, toplanan imzalarla yapılan itirazın da 5 Şubat 2018 tarihinde reddi üzerine açılan davada yeni bir aşamaya geçildi.

Bilindiği gibi, Şeker Kanyonu’nda T.M Enerji tarafından yapılması planlanan HES için YENİCE PLATFORMU öncülüğünde Tir ve Yazıköy köyleri adına iki dava açılmıştı. İl Genel Meclisi’nin 147 sayılı kararının iptali istemi üzerine açılan dava sürecinde 22 Nisan’da olay mahallinde keşif yapılmıştı. Denizli Pamukkale Üniversitesi ile Kastamonu Üniversitesi’ndan 9 kişilik bilim insanları Kastamonu İdare Mahkemesi heyeti gözetiminde keşif ve inceleme yapmışlardı.

22 Nisan’da yapılan keşfin raporu bilim insanları tarafından tutuldu ve Kastamonu İdare Mahkemesi Başkanlığına sunuldu.

49 sayfadan oluşan ayrıntılı raporda, burada yapılacak HES’in çeşitli sakıncaları içereceği vurgulandı. Raporun bir bölümünde Şeker’deki suyun 1. sınıf kaliteli su olduğuna da yer verildi. Ayrıca, kırmızı benekli alabalık türünün yayılış gösterdiği, can suyunun yetersiz olduğu, yapılacak patlamalarda yaban hayatının olumsuz etkileneceği belirtildi.


Raporun bir başka önemli maddesi ise Yenice Ormanlarının Türkiye’nin en önemli 122 bitki alanından birisi olma niteliği ile doğa turizmine elverişli olduğu vurgusu yapıldı.

Raporda yer alan önemli maddelerden birisi de çalışmalar sırasında toprak kayması, heyelan ve kaya düşmesi gibi olayların yaşanabileceği üzerinde duruldu.

Sonuç maddesinde ise ” Üretilecek toplam faydanın/hizmetin yaygın etkisi ve katma değerinin belirsiz olduğu, plan gerekçesinin bilimsel, nesnel ve teknik gerekçelere dayandırılmadığı, eşik analiz-sentezi yapılmadığı, dolayısıyla imar planı esaslarına uygun hazırlanmadığı bu yönleriyle, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği 7. maddesi 1. fıkrası içeriğinde ifade edilen “planlar kamu yararı amacıyla yapılır” hükmü esas olmak üzere Kamu yararı ve hizmet gereğinin karşılanması ilkesi bakımından uygun-tutarlı olmadığı kanaati edinilmiştir” denildi.

Ayrı ayrı incelenen tüm maddelerde de ilgili mevzuat açısından uygun-tutarlı olmadığı ibaresi kullanıldı.

Yazıköy ve Tir köyleri adına Av. Hüseyin Aksoy , Türkiye’nin en eski derneklerinden Türkiye Ormancılar Derneği Avukatı Kemal Aybek de müdahil olarak keşif sırasında görüş bildirmişlerdi. Ayrıca, Prof. Dr. Doğan Kantarcı da Yenice adına görüşlerini sunmuştu. Keşif sırasında Yenice Platformu Sözcüsü Mustafa Akay da mahkeme ve bilirkişi heyetine bilgiler vermişti.Keşif sırasında bazı yurttaşların da bilgilerine başvurulmuştu.
Türkiye Ormancılar Derneği Avukatı Kemal Aybek,Av. Hüseyin Aksoy ve Prof. Dr. Doğan Kantarcı bilirkişi raporuyla ilgili görüş ve itirazlarını mahkeme başkanlığına sunacaklar.

Yenice Platformu Sözcüsü Mustafa Akay : “UMUTLARIMIZ PEKİŞİYOR”


22 Nisan’da bilim insanları tarafından yapılan keşif sonrasında tutulan raporun mahkemeye sunulması üzerine Yenice Platformu Sözcüsü Mustafa Akay, bir açıklama yaptı. Akay, yaptığı açıklamada, “Umutlarımız pekişiyor” dedi.

Yenice Ormanlarında Katı Atık Bertaraf Tesisi yapılacağının açıklanması üzerine kurulan Yenice Platformu, İl Genel Meclisi’nin Şeker Kanyonu’nda HES inşaatı ile ilgili izin vermesiyle, mücadeleye başlamıştı. Yenice Platformu, katı atık bertaraf tesisi yapılmasını önlemiş, bugüne kadar de HES’e kazma vurdurmamıştı. Son gelişmelerle ilgili olarak Platform Sözcüsü Mustafa Akay, bir açıklama yaptı. Akay, açıklamasında ” Yenice ormanları çöplük olmasın diye inanarak başlattığımız mücadelemizi HES konusunda da sürdürdük. Bu konuda şehrin hassasiyetini sağladık. Birlik oluşturduk. Toplumun her kesimi bu mücadelede yerini aldı. Yenice’mizin doğal güzelliklerinin talan edilmesini önlemek, doğayı korumak ve turizmin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla yaptığımız mücadelede, bu günlerde bir aşamayı daha yaşıyoruz. Bu aşama, 9 kişilik bilim insanlarının mahkemeye sunduğu rapordur. Raporda, Yenice’miz adına çok güzel ifadelerin yer alması umudumuzu pekiştiriyor. İnanıyoruz, kazanacağız. Halkımız da verdiğimiz mücadelede maddi-manevi bize katkısını sunarsa başarımız mutlak olacaktır. Yenice’mizin gelişmesi ve kalkınması orman ürünleri üzerine kurulmuş tesislerin yapılması ve turizmdedir. Nitekim çeşitli kuruluşların tuttukları raporlarda bu iki olay üzerinde durulmaktadır. Turizm bacasız fabrikadır. Turizm atağımızı başarıya ulaştırırsak, göçü de önleyebiliriz. Şeker Kanyonu Türkiye genelinde, Yenice’nin markasıdır. Bu marka, Yenice’de işsizliği de giderecektir. Zamanında söylediğimiz, ( şimdi bir tohum atıyoruz, yeşerdiğinde Yenice ihya olacaktır) sözünün ne derece doğru olduğu da zamanla görülecektir. Çevreyi ve doğayı koruyalım, yeşili sevelim, turizm simidine iyice sarılalım. Hep beraber inanırsak, daha kısa sürede başarırız. Bu bağlamda da Şeker Kanyonu’nda HES’i yaptırmamalıyız” dedi.

Web Tasarım & SEO: Best4SEO