KARABÜK SGK yazılı bir açıklama yaparak, 7143 sayılı Kanun ile Sosyal Güvenlik Kurumunun alacaklarına dair borçlulara yeni bir fırsat daha sunulduğuna dair bilgilendirme yaptı.
Sosyal Güvenlik İl Müdürü İsmail YILDIRIM tarafından yapılan yazılı bilgilendirme şöyle;
7143 sayılı Kanun SGK’ya borcu olan İşveren, Sigortalı ve Hak Sahiplerine yeni bir fırsat daha sunuyor.
Yapılandırma Kapsamında Olan Borçlar Hangileridir?
✓ 4/a sigortalılık statülerinden kaynaklanan;
• Sigorta Primi,
• İşsizlik Sigortası Primi,
• Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP),
• İdari Para Cezası (İPC),
• Damga Vergisi,
• Eğitime Katkı Payı (EKP),
• Özel İşlem Vergisi (ÖİV),
• 31/03/2018 tarihinden önce bitirilmiş olan ihale ve inşaat işyerlerine ait eksik işçilikten kaynaklı sigorta prim borçları,
✓ 4/b (Bağ-Kur) sigortalılık statülerinden kaynaklanan sigorta prim borçları,
✓ 4/c sigortalılık statülerinden kaynaklanan;
• Emeklilik Keseneği,
• Kurum Karşılığı borçları,
✓ İsteğe Bağlı,
✓ Topluluk Sigortası,
✓ Ek-5 (Tarım),
✓ Ek-6 (Taksi ve dolmuş şoförleri),
sigortalılık statülerinden kaynaklanan prim borçları,
✓ Fazla ve yersiz ödendiği tespit edilen Gelir ve Aylıklara ilişkin borçlar,
✓ İşverenlerin ve üçüncü şahısların iş kazası ve meslek hastalığı, malullük, adi malullük ve ölüm halleri ile genel sağlık sigortalısına ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere yönelik fiiller nedeniyle ödemekle yükümlü bulundukları her türlü borçlar yapılandırma kapsamındadır.
İdari Para Cezaları Nasıl Yapılandırılacak?
İPC’lerin, %50’si ile gecikme cezaları ve zamları SİLİNİYOR!
31/3/2018 (Bu tarih dâhil) tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin olup 18/5/2018 tarihi itibariyle ödenmemiş olan idari para cezası asıllarının % 50’si ile 18/5/2018 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi hâlinde, idari para cezası asıllarının kalan %50’si ile idari para cezasına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.
Köy ve Mahalle Muhtarı, Esnaf, Şirket Ortağı veya Tarım Bağ-Kur’lu Olup Geçmiş Dönem Prim Borçları Sebebiyle Sigortalılık Süreleri Durdurulanlar, Bu Süreleri İHYA(Yeniden canlandırma) Edebilecekler mi?
Köy ve mahalle muhtarları, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan tescilleri yapıldığı hâlde prim borçları nedeniyle sigortalılık süreleri durdurulmuş ve 18/5/2018 itibarıyla ihya edilmemiş olanların kendileri veya hak sahipleri, 31 Temmuz 2018 tarihine kadar Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine müracaat ederek, durdurulan sigortalılık sürelerini, durdurulan dönemdeki şartlar üzerinden ihya edebileceklerdir. İhya edilen bu sürelerin hizmetten sayılabilmesi için ihyadan kaynaklı borcun da 31 Ağustos 2018 tarihine kadar peşin olarak ödenmesi gerekmektedir.
GSS Prim Borçları Yapılandırılıyor mu? GSS Prim Borcum Silinir mi?
Genel sağlık sigortası tescili yapılmış olup ta gelir testine hiç başvurmayanlardan 30/11/2018 tarihine kadar gelir testine başvuran kişilerin ikamet ettiği hanede kişi başına düşen geliri asgari ücretin üçte birinden (676,50.-TL) az olması halinde GSS prim borçları silinecektir. Ayrıca 2018 Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin olup tahakkuk ettiği halde ödenmemiş genel sağlık sigortası prim borçları da 31/12/2018 tarihine kadar gecikme zamsız ve faizsiz ödenebilecektir.
Yapılandırma İçin Ne Zamana Kadar ve Nereye Başvurabilirim?
Yapılandırma için son başvuru tarihi 31 Temmuz 2018 olup, en yakın Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne başvuru yapılması gerekmektedir. İşverenlerimiz ayrıca e-Sigorta yoluyla www.sgk.gov.tr web adresi üzerinden elektronik ortamda da başvuru yapabilirler.
Borcumu Kaç Taksitte Ödeyebilirim? İlk Taksitimi Ya da Peşin Ödememi Ne Zamana Kadar Yapmalıyım?
Yapılandırılan borçlarınızı 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitte ödeyebilirsiniz. Taksitler iki ayda bir ödenecektir. Yapılandırma hakkını kaybetmemek için vadeli ödeme seçeneğini tercih edenlerin ilk taksitini, peşin ödemeyi tercih edenlerinse peşin ödemelerini en geç 31 Ağustos 2018 tarihine kadar yapmaları gerekmektedir.
Yapılandırma Hakkımı Kaybetmemek İçin Nelere Dikkat Etmeliyim?
1. İlk iki taksit mutlaka süresinde ödenmeli!
2. İlk iki taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle birlikte bir takvim yılında ikiden fazla taksitin ödenmemesi halinde yapılandırma bozulacaktır.
3. Çok zor durumda olma hali hariç olmak üzere taksitlerin ödeme süresince tahakkuk eden sigorta primlerinin de bir takvim yılında iki aydan fazla ödenmemesi halinde yapılandırma hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecektir.
Borcumu Yapılandırırsam Avantajım Ne Olacak?
• İdari Para Cezalarının ana paralarının %50’si silinerek, İdari Para Cezasına uygulanan Gecikme Zammı ve Gecikme Faizi gibi feri alacakların tamamından vazgeçilecektir.
• Borç asıllarına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı silinerek yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak çok daha avantajlı koşullarla yeniden faiz hesaplanacaktır. Hesaplanan tutar peşin ya da taksitler halinde ödenebilecektir.
• Borcun 31 Ağustos 2018 tarihine kadar peşin ödenmesi halinde, borç aslına ilave Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutardan %90 oranında indirim yapılacaktır.
• Borcun 31 Ekim 2018 tarihine kadar(2. Taksitin süresi içinde)ödenmesi halinde, borç aslına ilave Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutardan %50 oranında indirim yapılacaktır.
• Esnaflarımızın tabi olduğu 4-b (Bağ-Kur) sigortalıları ile Ek-5 kapsamında tescilli olan tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar ve Ek-6 kapsamında tescilli olan taksi, dolmuş vb nitelikteki toplu taşıma araçlarında sigortalı olanlar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kimseler, borçlarını yapılandırma kapsamına aldıklarında, 60 gün ve daha fazla borçlarının da olmaması ve yapılandırılan borçlarının ilk taksitini ödemeleri şartıyla sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerdir.• 6552, 6736 ve 7020 sayılı Kanunların ilgili hükümlerine göre yapılandırılan ve anılan Kanunlar kapsamında ödemeleri devam eden alacaklardan kalan taksitlerin tamamının;
– 31 Ağustos 2018 tarihine kadar peşin ödenmesi halinde kalan taksit toplamı içinde yer alan Yİ-ÜFE tutarlarının %90’ının,
– 31 Ekim 2018 tarihine kadar peşin ödenmesi halinde kalan taksit toplamı içinde yer alan Yİ-ÜFE tutarlarının %50’sinin, tahsilinden vazgeçilecektir.
7143 Sayılı Kanunla SGK Uygulamaları Yönünden getirilen Diğer Düzenlemeler Nelerdir?
1. 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılmasını gerektirir nitelikte çalışması nedeniyle ilgili mevzuatına göre sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödemesi gereken sigortalıların 18/5/2018 tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan SGDP borçları sigortalıların müracaatına gerek olmadan silinecektir.
2. 31/5/2018 tarihinden önce 4/b (Bağ-Kur) prim borcu olan sigortalılarımızın hizmetleri dondurularak borçları da silinecektir.
3. Hizmetleri dondurularak borçları silinen 4/b (Bağ-Kur) sigortalılarımız 60 günden fazla prim borcu olmaması halinde Sağlık Bakanlığına bağlı Hizmet Sunucularının yanında SGK ile anlaşmalı Özel Sağlık Sunucularının sağlık yardımlarından yararlanmaya başlayacaktır. Sigortalılarımız dondurulan bu hizmetlerini istedikleri zaman canlandırarak (İHYA) ödemesini yapabileceklerdir.
YAPILANDIRAN HERKES KAZANACAK!..
GELİN BORÇLARINIZI YAPILANDIRALIM, ÖNCE SİZ KAZANIN…