“Tabiat Karabük Projesi“ Kapsamında Sumak Fidanları Toprakla Buluştu.

Karabük Valiliği bünyesinde 2024 yılında başlatılan “Tabiat Karabük Projesi“ kapsamında dağıtılan sumak fidanları, Safranbolu’nun Sırçalı Köyü’nde düzenlenen etkinlikle toprakla buluşturuldu.  12 dekarlık alanda gerçekleştirilen dikim etkinliğine Vali Mustafa Yavuz, İl Jandarma Komutanı İsmail Gökcek, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, kamu kurumlarının temsilcileri, muhtarlar, çiftçiler ve tıbbi aromatik bitki […]

Karabük Valiliği bünyesinde 2024 yılında başlatılan “Tabiat Karabük Projesi“ kapsamında dağıtılan sumak fidanları, Safranbolu’nun Sırçalı Köyü’nde düzenlenen etkinlikle toprakla buluşturuldu.  12 dekarlık alanda gerçekleştirilen dikim etkinliğine Vali Mustafa Yavuz, İl Jandarma Komutanı İsmail Gökcek, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, kamu kurumlarının temsilcileri, muhtarlar, çiftçiler ve tıbbi aromatik bitki üreticileri katıldı.

“Kırsal Kalkınmayı Destekliyoruz.” sözlerine başlayan Vali Mustafa Yavuz, yapmış olduğu konuşmada; “Projenin temel hedeflerinden birinin katma değerli tarım ürünleriyle kırsal kalkınmayı desteklemek, kırsaldan şehire göçü yavaşlatmak, kırsal turizmi geliştirmek ve köylerimizde vatandaşlarımızın gelir elde etmesini sağlamak olduğunu vurguladı. Orman alanlarının %74 olması nedeniyle Karabük’ün tarıma uygun alanlarının sınırlı olduğunu belirten Vali Yavuz;  “ İlimizde tıbbi ve aromatik bitki üretimini artırmak için başlattığımız bu proje, çiftçilerimize alternatif gelir kaynakları sunuyor. Geçen yılın başı itibarıyle Karabük’te tıbbi aromatik bitki ekim alanı 441 dekar iken, yapılan çalışmalarla bu yıl %63’lük bir artışla 718 dekara ulaştı. Bu artış, çiftçilerimizin projeye sahip çıktığının en büyük göstergesi.” dedi.
Sumak üretiminin Karabük’te profesyonel anlamda ilk kez başladığını belirten Valimiz Mustafa Yavuz, bu yıl Safranbolu Sırçalı Köyü, Karabük Merkez Kamışlar Köyü ve Ovacık İlçesi Çukur Köyü’nde 35 dekar alanda toplam 3.500 sumak fidanının toprakla bulunacağını ifade ederek gelecek yıllarda bu sayının katlanarak artmasını hedeflediklerini belirterek şu açıklamalarda bulundu.
Karabük Valiliği  himayelerinde başatılan ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında, üreticilere yüzde 75 hibe desteğiyle sağlanan sumak fidanları, belirlenen alanlara dikildi. Daha önce 6 dekarlık aronya bahçesi kurarak projeye öncülük eden Prof. Dr. Hasan Gökkaya ve Birol Sarıvaz, bu kez 12 dekarlık sumak bahçesi oluşturdu. Etkinlikte; teknik ekipler tarafından fidan dikim teknikleri hakkında bilgilendirme yapılırken katılımcılar da fidan dikimine eşlik etti. Proje kapsamında bölgedeki tıbbi ve aromatik bitki üretiminin artırılması, çiftçilere yeni gelir kaynakları sunulması ve sürdürülebilir tarımın desteklenmesi hedefleniyor.
Tabiat Karabük Projesi kapsamında belirlenen ve bölgemizin iklimi ve toprak yapısı ile uyumlu 8 çeşit tıbbi aromatik bitkinin yetiştirilmesi ile ilgili çalışmaların yanısıra yeni bitkilerin tespit edilerek Projenin genişletilerek devamı hedeflendiği açıklandı
Exit mobile version