KARABÜK’TE yetişen Tıbbi ve Aromatik Bitkileri korumak ve üretimini artırmak, katma değeri yüksek olan tıbbı ve aromatik bitki üretim alanını artırmak, çeşitliliğini sağlamak, bitki çeşitliliğimizi içeren herbaryum oluşturarak; bölgenin ekoturizm alanında gelişmesine yön vermek, ilçede tıbbı ve aromatik bitki pazarı oluşturarak markalaşmasını sağlamak amacıyla, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan aynı zamanda 15 kurum ve kuruluşun paydaşı olduğu, Karabük Valiliği AB ve Dış İlişkiler Birimi’nin proje içerisinde bulunan ekoturizm için hazırlanan “Safranbolu Doğa Rotası Projesinin” de yer aldığı TABİAT KARABÜK Projesi Lansman Toplantı’sı yapıldı.
Toplantıda Vali Mustafa Yavuz; “Tıbbi Aromatik Bitkiler İle Araziler Taçlanıyor Projesi bizim önem verdiğimiz değer verdiğimiz bir proje, bu proje ile biz uzun soluklu bir yolculuğa çıkıyoruz. Ben sözlerimin başında, bu projenin hazırlanmasında emeği geçen çalışma arkadaşlarıma huzurlarınızda teşekkür ediyorum. İlimiz taşıdığı değerlerle gerçekten eşsiz bir coğrafyaya sahip. Bu coğrafya, ülkemizde dört mevsimin tam olarak yaşandığı ender bir coğrafyalardan. Bu coğrafyamızın bize verdiği büyük sorumluluklar var. %74’lük bir orman varlığımız var. Bu oran bizi ülkemizde orman varlığı olarak birinci sıraya çıkarıyor. Geriye kalan %26 toprak varlığımızın yaklaşık %17’sini tarım için kullanabiliyoruz. Bizlerin geniş bir alanda tarım yapma şansımız maalesef bulunmuyor. O zaman bizler katma değeri, ekonomik değeri yüksek kısıtlı alanlarda yetiştirildiğinde, yetiştiricisine kar sağlayacak ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Araştırıldığında coğrafyamıza çok uygun olan bitkilerin Tıbbi ve Aromatik Bitkiler olduğunu görüyoruz. Karabük markası adı altında marka çalışması yapmamız lazım. Bunun bir sonraki adımı ticarileştirme ve ardından pazarlama olacaktır. TABİAT KARABÜK Projesini sadece bir tarım projesi değil aynı zamanda bir turizm projesi olması olarak tasarlamamız lazım. Yetiştirdiğimiz ürünlerin dikim ve hasat şenlikleri ile turizm olanakları ile entegre edip şehrimizin turizmi ile birlikte düşünmemiz en önemli çıktımız olacaktır. Bu projemizle birlikte hedeflediğimiz en önemli amaçlardan bir tanesi de; kırsal alanlarda yaşamayı özendirmek. İnsanlarımızın doğduğu topraklarda yaşamasını üretmesini sağlayarak, kendi topraklarında sağladığı gelirle iyi bir hayat sürmelerini sağlamaktır. Ayrıca bütün paydaşlarımızın Kırsal Kalkınmayı Destekleme Ofisimizin alanına giren konularda proje hazırlayıp sunmalarını istiyoruz. TABİAT KARABÜK projesi ile; Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin yetiştirilmesi, markalaştırılması, ticarileştirilmesi ve pazarlanması turizm sektörü ile ilişkilendirilmesi, Bakanlığımızın destekleri ile yetiştiricilerimizin doğdukları topraklarda ekonomik değeri yüksek ürünler yetiştirerek, daha huzurlu yaşamalarını hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Lansman; Vali Mustafa YAVUZ’un konuşmalarından sonra, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlan proje tanıtım videosu, İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin AYVALIK’ın Proje detay sunumu ve aronya ile karabuğday yetiştiriciliği yapacak olan üreticilerimize fidan ve tohum dağıtım töreni ile sonlandırıldı.
100.Yıl Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen lansmana; Vali Mustafa Yavuz, Eşi Süreyya Yavuz, Vali Yardımcısı Erol Özkan, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Eskipazar Belediye Başkanı Serkan Civa, Karabük Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Kartal, Safranbolu Belediye Başkan Yardımcısı Serkan Adabaş, İl Jandarma Komutanı İsmail Gökcek, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, Safranbolu Jandarma Komando Eğitim Merkez Komutanı Dr.Yusuf Küçükbaşol, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz, Tarım ve Kısal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Çankırı İl Koordinatörü Emre Akbıyık, İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, Kurum Müdürleri, Sivil Toplum ve Siyasi Parti Temsilcileri, üreticiler ve çiftçiler katıldı.