Trafik Kazası Sonrası Araçta Oluşan Değer Kaybı

Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2020 yılında Türkiye genelinde 933.808 Trafik kazası meydana gelmiştir. Bu kazaların yaklaşık %89’unu maddi hasarlı trafik kazaları oluşturmaktadır. Maddi hasarlı trafik kazalarında kazanın tarafları polis çağırmadan kendi aralarında kaza tespit tutanağı düzenleyebilmekte ve araçlarında meydana gelen hasarın onarılmasını karşı tarafın sigortasından talep edebilmektedirler. Ancak araç sahiplerinin zararı araç onarım […]

Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2020 yılında Türkiye genelinde 933.808 Trafik kazası meydana gelmiştir. Bu kazaların yaklaşık %89’unu maddi hasarlı trafik kazaları oluşturmaktadır.

Maddi hasarlı trafik kazalarında kazanın tarafları polis çağırmadan kendi aralarında kaza tespit tutanağı düzenleyebilmekte ve araçlarında meydana gelen hasarın onarılmasını karşı tarafın sigortasından talep edebilmektedirler.

Ancak araç sahiplerinin zararı araç onarım ücretinden ibaret değildir. Kaza yapmış araçların, onarım yapılırken orijinal parça kullanılmış olsa dahi, piyasa değeri düşmektedir.

Kazada kusuruz olan veya daha az kusurlu olan taraf, kaza sebebiyle aracında meydana gelen değer kaybını karşı taraftan veya sigorta şirketinden talep edebilir. Bu talebin karşılanmaması durumunda değer kaybına ilişkin tazminat davası açabilirler.

Araç Değer Kaybı Tazminat Davasını Kimler Açabilir?

Trafik kazası sebebiyle değer kaybı tazminatını kazada tam kusurlu olmayan kişiler talep edebilir. Kazada tam kusurlu olan taraf, değer kaybı tazminatı alamaz.

Kaza sonrası aracın hasar gören kısmında daha önceden değişim, onarım yapılmamış olması gerekmektedir. Örneğin sol çamurluğu daha önceden değişmiş olan araç kaza yaptığında yine sol çamurluğu değişirse araç sahibi, değer kaybı tazminatı talep edemeyecektir.

Aracın 165.000 Km’den daha düşük olması şartı Trafik Sigortası Genel Şartlarında yapılan değişiklikle kaldırılmıştır. Artık bütün araçlar için Km’sine bakılmaksızın değer kaybı tazminatı talep edilebilir.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Kaza sonrası aracın değer kaybı, uzman bilirkişiler tarafından aşağıda yazılı kriterlere bakılarak belirlenir.

Dava Ne Zamana Kadar Açılmalıdır?

Araç değer kaybı tazminatı davası açmak için 2 yıllık zamanaşımı süresi vardır. Trafik kazası sebebiyle aracında değer kaybı olan araç sahipleri hak kaybına uğramamak için 2 yıllık süre içinde dava açmaları gerekmektedir.

Görevli Mahkeme

Araç değer kaybı için açılacak tazminat davası karşı araç sürücüsüne veya araç sahibine karşı açılacaksa ve bu kişiler tacir değilse dava Asliye Hukuk Mahkemesinde açılmalıdır. Ancak karşı taraf tacirse veya dava, sigorta şirketine karşı açılacaksa davanın Asliye Ticaret Mahkemesinde açılması gerekmektedir.

avyusufcolak@outlook.com

Exit mobile version