” Emekli bir eğitimci-idareci olarak, tüm öğretmenlerin eşit statüye sahip olduğu ve öğretmen yeterliliklerine sahip olamayan kimsenin öğretmen olarak görev yapmadığı bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum”.
Okullarda “ sözleşmeli “ ve ücretli statülerinde çalışan öğretmenlerin sayısı giderek artıyor.
2018-2019 öğretim yılında resmi kurumlarda görev yapan tüm öğretmenlerin yüzde 7.7’si sözleşmeli.
Bu oran 2016-2017’de yüzde 2.2,2017-2018’de yüzde 4,4’tü.Ek ders karşılığında görev yapan ücretli öğretmenlerin sayısı ise 100 bini bulmakta.
2018-2019 öğretim yılına ilişkin verilere göre, Türkiye’de öğretmen sayısı 1 milyon 77 bin 307.Önceki yıla göre, toplam öğretmen sayısı yaklaşık yüzde 5 arttı. Öğretmenlerin yüzde 84,2’si resmi kurumlarda görev yapıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri verilerine göre net öğretmen ihtiyacı ise 92 bin 165.
Türkiye Genelinde, Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, özel ve resmi kurumlar arasında dikkat çekici biçimde değişkenlik göstermektedir.
Resmi ve Özel okullar arası farkın en fazla olduğu kademe ilkokuldur. İlkokul kademesinde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı resmi okullarda 19 iken, özel okullarda 8 dir.
Bu kademede farkın en fazla olduğu il ise İstanbul dur. İstanbul da öğretmen başına düşen öğrenci sayısı resmi ilkokullarda 26 öğrenci iken, özel ilkokullarda 8’dir.
Sonuç olarak, Eski bir eğitimci-idareci olarak, tüm öğretmenlerin eşit statüye sahip olduğu ve öğretmen yeterliliklerine sahip olamayan kimsenin öğretmen olarak görev yapmadığı bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.
Aynı anda hiçbir sınıfın öğretmensiz kalmamasını güvence altında tutmak ve Öğretmenlerimizin Kadrolu çalışmalarını öneriyorum.
DR. Erdal Atabek, Eğitimin sadece öğretmenle değil, toplum, öğrenci ve anne-babalarla ortak yürütülmesi gereken bir süreç olduğunu belirtiyor.