Son yıllarda hem Türkiye’de hem de dünya genelinde uyuzun görülme sıklığında belirgin bir artış yaşanınca hastalığının tanı ve tedavisine ilişkin olarak Türkiye’nin farklı bölgelerinden deneyimli dermatoloji, parazitoloji, entomoloji, pediatri, farmakoloji ve halk sağlığı uzmanları tarafından Delphi metodu ile oluşturulmuş bir uzlaşı metni yayınlandı.
Uyuzun tanı ve tedavisine yönelik klinik uygulamalar ve yaklaşımlar mümkün olduğunca basit ve pratik algoritmalar üzerinden gerçekleşen çalışmaya , Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr.Soner Uzun öncülüğünde ülkemizin farklı bölgelerinden toplam 24 akademisyen ve uzman hekim katkıda bulundu. Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Bölümünden Doç.Dr. Habibullah Aktaş hocamız da yazarlar arasında.
Doç.Dr. H. Aktaş ve Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Aybala Cebecik, 2019 yılında ülkemizde uyuzun artmakta olduğunu ilk kaleme alan makaleyi yayınlamışlar ve bu konu Karabük Gündem sayfamızda o günlerde haber olmuştu.
Uyuz (skabies), Sarcoptes scabiei akarının derinin içine yerleşerek şiddetli kaşıntıya yol açtığı bulaşıcı bir deri hastalığı olarak tanımlanan metinde , Bin yıldan fazla süredir bilinmesine rağmen, bu hastalık halen dünya genelinde yılda 200 milyondan fazla insanı etkilemekte ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde hem enfeste bireyler hem de sağlık sistemi üzerinde önemli bir yük oluşturmakta olduğunun altı çizildi.
Yayınlanan metinde ayrıca, “Yeti yitimine ayarlanmış yaşam yılları” (disabilityadjusted life-years; DALY) ölçütüne göre somut olarak belirlenmiş bu yükün yanı sıra uyuz, damgalanma ve iş gücü kaybı kaynaklı önemli psikososyal ve ekonomik etkilere de yol açabilmektedir. Bir yandan kaşınmaya bağlı ciddi uyku bozukluklarının görülebilmesi öte yandan deri bariyerinde yol açtığı hasara bağlı ikincil enfeksiyonların gelişmesi uyuzla ilişkili önemli komplikasyonlardır. Uyuz, özellikle sağlık hizmetlerine erişimin ve kaynakların yetersiz olduğu topluluklar başta olmak üzere dünya çapında yaygın bir dermatolojik problem olmaya devam etmektedir. İşte bu olumsuz etkileri nedeniyle uyuz, 2017 yılında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “ihmal edilmiş tropikal hastalıklar” listesine dahil edilmiştir” ifadelerine yer verildi.
İşte PDF formatında yayınlanan o metin
Yazıyı PDF formatında indirmek için tıklayınız.