Türk Masal Külliyatı-I Projesin de Safranbolu Damgası

Türk masallarının derlenerek gelecek kuşaklara aktarılacağı ‘Türk Masalları Külliyatı-1 (Türkiye Sahası) Projesi’ kapsamında Ankara’da düzenlenen toplantıya 130 bilim adamı bir araya geldi. Başkent Öğretmenevi’nde gerçekleştirilen toplantıya Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Muhammet Hekimoğlu, Türk Dil Kurumu Başkanı Gürer Gülsevin, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Zeki Eraslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim […]

Türk masallarının derlenerek gelecek kuşaklara aktarılacağı ‘Türk Masalları Külliyatı-1 (Türkiye Sahası) Projesi’ kapsamında Ankara’da düzenlenen toplantıya 130 bilim adamı bir araya geldi.

Başkent Öğretmenevi’nde gerçekleştirilen toplantıya Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Muhammet Hekimoğlu, Türk Dil Kurumu Başkanı Gürer Gülsevin, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Zeki Eraslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Uludağ Üniversitesi Öğr. Gör. Berrin Sarıtunç’un da Karabük- Safranbolu Temsilcisi olarak katıldığı programın Özet Kitapçığında Safranbolu Türkülerinin Makam Yönünden Tahlîli Üzerine Bir Çalışma, Safranbolu Nâibi Mehmet Tevfik Efendi ve Kelâm Eserleri, Safranbolulu Hacı Şerif Ahmed Reşid Paşa’nın Rûhu’l-Mecelle İsimli Eserinde Zarûret Prensibine Dair Yorumları, Safranbolu Sicillerinde Kadınların Taraf Olduğu Miras Belgelerinin İncelenmesi, XIX. Yüzyılın Son Çeyreği, Safranbolu Türkülerinin Konularına Göre Tasnifi ve Günümüz Yöre İcrâcıları, Safranbolu Evleri’ndeki Ahşap Süslemelerin Eşarp Desenlerine Yansıması, Safranbolu Evlerindeki Kalemişi Süsleme Motifleri, Safranbolu Evlerindeki Kalemişi Süsleme Motifleri, Türk Mûsikîsinde “Gülçin Yahya Biçim Tahlîli Yöntemi” ve Safranbolu Türkülerindeki Uygulaması, Safranbolulu Mehmed Emin Efendi’nin Eserlerinde Evle İlgili Metaforlar, Safranbolu’nun Yetiştirdiği Üç Mümtaz Âlim; Ahmed Rıfat, Hüseyin Fevzi ve Mehmed Kâmil Efendi ve Safranbolu Kentinin Yerel Kalkınma Üzerindeki Etkisi gibi daha pek çok bölüm yer almakta.

Konu ile ilgili kısa bir açıklama yapan Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Berrin Sarıtunç; “Burada amacımız Karabük’ümüzü,  UNESCO Miras Kenti Safranbolu’muzu tanıtmak.  En iyi şekilde temsil etmek. Yine bu kapsama Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı olarak Safranbolu’da bir Kongre planlıyoruz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Karabük Milletvekili Dr. Hüseyin Avni Aksoy’unda kendilerini ziyaret ederek kolaylıklar dilediğini belirten Sarıtunç, Memleketim için elimden gelenin en iyisini yapma gayretindeyim” diye konuştu.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumuna bağlı Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, özgün ve önemli projelerinden biri olan ‘Türk Masalları Külliyatı-1 (Türkiye Sahası) Projesi’ kapsamında 130 bilim adamının katılımıyla Ankara’da toplantı gerçekleştirdi. Proje ile Türkiye’de anlatıla gelen, derlenen, yazılan ve basılan tüm masallar bir araya getirilecek.

Projeyle ilk etapta Türkiye’de anlatılagelen, derlenen, yazılan ve basılan tüm masalların bir araya getirilmesi amaçlanıyor. Böylece Türk kültürünün eşsiz bir hazinesi olan Türk masallarının kaybolmasını önlemek ve gelecek kuşaklara aktarmak hedefleniyor.

Exit mobile version