Üç Nisan Demir Çelik Fabrikalarının Temellerinin Atılması ve Bir Şehrin Var Oluş Günüdür..

İlk ağır sanayi kuruluşu, TDÇİ Den Kardemir’e…. Zonguldak’ın Karabük köyünde, 3 Nisan 1937’de temeli atılan Karabük Demir Çelik Fabrikası, 9 Mart 1941’de üretime başladı. TDÇİ (Türkiye Demir Çelik İşletmeleri) Türkiye’nin ilk ağır sanayi fabrikasıdır. Temelleri, sağlık sorunları nedeniyle törene katılamayan Mustafa Kemal Atatürk’ün görevlendirmesiyle Başbakan İsmet İnönü tarafından atıldı. İnönü, törende yaptığı konuşmada, “Modern ve […]

İlk ağır sanayi kuruluşu, TDÇİ Den Kardemir’e….

Zonguldak’ın Karabük köyünde, 3 Nisan 1937’de temeli atılan Karabük Demir Çelik Fabrikası, 9 Mart 1941’de üretime başladı.

TDÇİ (Türkiye Demir Çelik İşletmeleri) Türkiye’nin ilk ağır sanayi fabrikasıdır. Temelleri, sağlık sorunları nedeniyle törene katılamayan Mustafa Kemal Atatürk’ün görevlendirmesiyle Başbakan İsmet İnönü tarafından atıldı. İnönü, törende yaptığı konuşmada, “Modern ve ileri bir millet endüstrisiz olamaz… Demir ve çelik malzemesini içeriden tedarikle memleket savunması bundan sonra daha sağlam, daha geniş temellere dayandırılmış olacaktır.” dedi.

1955 yılına kadar Sümerbank’a bağlı Demir Çelik Fabrikaları Müessese Müdürlüğü adı altında çalışan müessese, bu tarihten sonra bağımsız duruma geldi ve “Türkiye Demir ve Çelik İşletmeleri Genel Müdürlüğü” adını aldı. Aynı yıl Etibank’ın bir müessesesi olan Divriği Demir Madenleri’ni de bünyesine alan Karabük Demir Çelik Fabrikaları, bir okul gibi sektöre eleman yetiştirerek Türkiye’nin diğer ağır sanayi kuruluşları Erdemir ve İsdemir’in kurulmasına da öncülük etti.

1995 yılında Başbakan Tansu Çiller tarafından “özelleştirilemezse, kapatacağız” denilen TDÇİ Karabük müessesi ÇELİK İŞ sendikasının efsane lideri Metin Türker öncülüğünde Karabük STK ları ve Yöre halkı 1. TL sına işletmeleri teslim alarak yaşamasını sağlamıştır.

O süreçte meşhur 8 Kasım olayları ile Karabük halkı demokratik bir tavır sergiliyerek hayatı dırdurmuş, okullar, iş yerleri kapanmıştı.

1995 yılında ki bu eylemler sonrası önce özerkleşen ve sonra da tamamen özelleşen TDÇİ adını Karabük Demir-Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ olarak kısaca KARDEMİR adını almıştır.

İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi verilerine göre 2008 yılında Türkiye’nin en büyük 41. sanayi kuruluşu olan KARDEMİR 3 bin ton/yıl düzeyindeki ham çelik üretim kapasitesi ile uluslararası kalite standartlarında demiryolu tekeri, mantarı sertleştirilmiş raylar, yüksek hızlı tren rayları, tramvay rayları, hafif raylı sistemler, kangal, bağlantı elemanları çelikleri, yay çelikleri, 56 mm kalın kangal, yuvarlak çubuk, U-I-H profiller, platina, pik, blum, kütük, nervürlü inşaat çeliği, profil, köşebent, maden direği, kok ve kok yan ürünleri üreten Kardemir; inşaat, madencilik, ulaştırma ve sanayi sektörüne temel girdi sağlamaktadır. 20–56 mm arasında kangal ve 72 metre ray üretiminde Ülkenin tek üreticisi konumundadır.

Kuruluşundan itibaren çok sayıdaki endüstriyel tesisin proje, imalat ve montajını gerçekleştiren Kardemir, Türkiye’de İmalat ve Montajı ile de “fabrikalar yapan fabrika” olarak tanınır.

Karabük Demir Çelik Fabrikası Kuruluş Belgeseli
Exit mobile version