Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aktif Eğitim-Sen “Nöbet Görevi Angaryadır”

  Kaya “Karabük Aktif

 

Kaya “Karabük Aktif Eğitim-Sen: Nöbet

Görevi Angarya ve Zorla Çalıştırmadır”

 

Aktif Eğitimciler Sendikası Karabük İl Temsilcisi Sezgin KAYA, öğretmenlerin okullardaki nöbet görevi ile ilgili basın açıklaması yaptı.

 

20150208_132702

 

Kaya açıklamasın da hukuka ve hakkaniyete açıkça aykırı, angarya ve zorla çalıştırma olduğu belirtirken okullardaki nöbet görevinin mevcut haliyle kabul edilemeyeceği belirtildi.

Sezgin KAYA yaptığı açıklamada: “Öğretmene Nöbet Tutturmak Hukuksuzdur. Öğretmenlerin nöbet görevlerini düzenleyen ortak yasal bir düzenleme mevcut değildir. Öğretmenin görevleri arasında sayılmayan nöbet kavramı, kanunun hiçbir yerinde de geçmemektedir. Nöbet konusunda temel hukuki bir düzenleme yapmak yerine yönetmelik gibi geçici ve yüzeysel düzenlemelere gidilmiştir.
Öğretmenin Güvenlik Sağlamaya Yönelik Nöbet Tutması Mesleki Açıdan Uygun Değildir. Öğretmen bir güvenlik görevlisi değildir. Hiçbir öğretmen, öğretmenlik mesleğine yönelik bilgi ve donanımın kazandırıldığı okullarda ya da programlarda, nöbet görevi ile ilgili hiçbir eğitim almamaktadır.Buna rağmen nöbet tutmaya mecbur edilen öğretmen, nöbeti süresince mesleğiyle değil güvenlik işlemleri ile uğraşmak zorunda kalmakta, hatta yaşanan olaylar nedeniyle fiziksel veya sözlü saldırılara hedef olmaktadır. Uygulama bırakın güvenlik sağlamayı, öğretmenin kendi güvenliğini de tehlikeye atmaktadır. Devletin güvenlik görevini de öğretmenlere yıkarak, onların olası saldırılar karşısında hedef haline getirilmesi kabul edilemez.Öğretmenin Nöbet Görevi Karşılığı Verilmeyen Bir Emek Sömürüsüdür. Hukuki dayanaktan yoksun, mesleğe aykırı nöbet uygulaması, mevcut şekliyle öğretmene dayatılan bir angarya ve zorla fazladan çalıştırmadır. Diğer bütün mesleklerde, nöbet karşılığında ek ödeme yapılmaktadır. Ancak öğretmene fazladan iş yükü getiren bu külfet karşılığında hiçbir ek ücret ödenmemektedir.” Dedi.

Sezgin KAYA yaptığı açıklamada nöbet hizmeti, öğretmenliğinin doğasına uygun şekilde, hukuk ve mesleki gereklilikler temelinde, ücreti belirlenerek düzenlenmesi halinde okuldaki eğitim-öğretimin bir parçası olarak kabul edilebileceğini belirtti. Bazı sendikaların almış olduğu NÖBET TUTMAMA EYLEM kararına saygı duymakla beraber aynen katılmadıklarını belirten KAYA; “Okul nöbeti tutmayan öğretmenler, nöbet görevini ifa eden iş arkadaşlarının iş yükünü artıracak, okulun asayiş yönünden işleyişini bozacak böylece eğitim-öğretim olumsuz olarak etkilenecektir. Nöbet görevlerinin aksamasıyla okulda asayiş bozulacak, kavga, şiddet, okul malına zarar verme, hırsızlık gibi olaylar artacaktır. Sorumluluk ve vicdan sahibi Aktif Eğitimciler görev yaptıkları bir okulda kendi eyleminden dolayı öğrencilerin zarar görmesini istememektedir.” dedi.

Kaya, Aktif Eğitimciler nöbet uygulamasını bütün okullarda protesto edecek ve bir hafta boyunca üstünde “BEN GÜVENLİK GÖREVLİSİ DEĞİLİM” yazan kokart taşıyacak diyerek sözlerini tamamladı 

reklam

Web Tasarım & SEO: Best4SEO