Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Oruç Ayı Başlıyor..!!

Dünyanın her yerinde Müslümanların

Dünyanın her yerinde Müslümanların  beklediği ve 11 ayın sultanı olarak adlandırdığı Ramazan ayı için geri sayım başladı. Bu yıl “Ramazan ayı ne zaman başlıyor?” sorusuna yönelik cevap belli oldu. 2015 Ramazan ayı, 18 Haziran günü başlayacak. Peki ilk sahur ve iftar ne zaman yapılacak? 

 

2015 yılında Ramazan ayı 18 Haziran günü

başlıyor ve  17 Haziran gecesinde ilk teravih

Namazı kılınacak ve ilk kez sahura kalkılacak.

 

78

Üç Ayların sonuncusu olan Ramazan Ayının başlamasına çok az bir süre kalırken, Müslüman alemi için ayrı bir yer tutan oruç ayı için son hazırlıklar sürüyor.

Ramazan Ayı, Hicri takvime göre, yılın dokuzuncu ayıdır. İslamiyet’te kutsal olarak kabul edilen oruç tutma ayıdır. Ramazan, Ramaza (çok sıcak olma) kökünden gelmektedir. Bu anlamın nedeninin ise, Oruç ibadetinin ilk uygulamaya başlandığı yaz aylarından dolayı kaynakladığı düşünülmektedir.

Üç aylar, Hicri takvim’de mukaddes olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır.

Faziletli sayıldığı için ibadetler artırılır, günahlardan en azından saygıdan dolayı sakınılır ve Ramazan ayına hazırlık yapılır. Hadise göre Recep Allah’ın ayıdır, Şaban Peygamber Muhammed’in ayıdır, Ramazan da Ümmetin ayıdır.Ayrıca, Recep Regaib Kandili ve Mirac Kandilini, Şaban Beraat Kandilini ve Ramazan Kadir Gecesini barındırır.

Bu ay Müslümanların gelmesini büyük bir özlem ve sabırsızlıkla bekledikleri mübarek aylardan en önemlisidir. Bu nedenle İslam Aleminde bu ay için “11 Ayın Sultanı” da denir.

Bu mübarek ay boyunca oruç tutulur, Kuran –ı Kerim Hatmi Şerifleri yapılır, tespihler çekilir, teravih namazı kılınır. Müslümanlar bu ayı bayram havasında yaşarlar. İftar yemekleri, İftar sonrası ibadetler, eğlenceleri gibi çok özel etkinlikler yapılır. bu ay içerisinde çerisinde büyük bir huzur ve mütevazılık vardır. Bu Mübarek ayın diğer önemli bir özelliği de içerisinde yüce Kitabımız Kuran-ı Kerim’in indirilmeye başlamadığı gece olan Kadir Gecesi’ni barındırmasıdır. Kadir Gecesi için Kuran-ı Kerim’de “Bin Aydan Hayırlıdır” ayeti bulunmaktadır. Bu önemli gecede ibadetler yapılır Allah’tan bağışlanma ve mağfiret dilenir. bu ayın bitiminde bir ay boyunca ibadetle geçiren Müslümanlar ayın sonunda Bayram kutlarlar.

Kadir Gecesi: 13 Temmuz 2015 Pazartesi

Ramazan Bayramı: 17 Temmuz 2015 Cuma

Kur’an’ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi bu ayın içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir.

Kadir gecesi ile ilgili Kur’anın 97.süresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir:

“Şüphesiz, biz O’nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.”

Bakara Suresi’ne göre Kur’an’ın İslam peygamberi Hz.Muhammed’e  gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde “oruç” tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:

“ O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur’an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! (Bakara 185) ”

Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.

Web Tasarım & SEO: Best4SEO