Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Süresi biten ‘kırmızı etiketler’ dikkat çekiyor

  Özellikle kamuya açık

 

Özellikle kamuya açık alanlarda yoğun olarak kullanıma açık asansörlerin yılda bir kez periyodik kontrollerinin yaptırılması ve asansörlerinin kırmızı etiketlenmesi halinde, insan can ve mal güvenliği acısından bir ay içinde güvenli hale getirilmesi gerektiği sık sık vurgulanmasına rağmen kontrollerin çok sağlıklı yapılmadığı belirtiliyor.

 

Resmi gazete’de yayımlanan ‘Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliğinin’  15. Maddesi’nin 1.  fıkrasında, “Bina sorumlusu asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda 1 kez bakımının ve yılda 1 kez periyodik kontrolünün yaptırmaktan, bakım ve periyodik kontrol ücretinin ödenmesinden sorumludur” denildiğini  halde özellikle AVM ve kamuya açık yoğun alanlarda kullanılan asansörlerin denetimlerinin çok sağlıklı yapılmadığı ifade ediliyor.

 
Asansörlerin, A tipi muayene kuruluşu  tarafından bakanlığın yayımladığı checklist e göre denetimlerini yapması gerektiği üzerinde duran konuya yakın kaynaklar, ” checklist teki maddelere uygun olmayanları “kırmızı etiket” ile güvenli olmayan asansör , maddelerin çoğuna uyup insan sağlığını etkilemeyecek eksiklikler mevcut ise “sarı etiket” ile güvenli asansöre geçiş , maddelerin hepsine uyuyor ise “yeşil etiket” ile güvenli asansör olarak belirler.Aksi takdirde kırmızı etiket ile tarih koyarak dikkat çekerler”  diyorlar.

 

Ancak bazı kamuya ait alanlarda kırmızı etiket tarihleri geçmesine rağmen asansörlerin halen kullanımda olduğuna dikkat çeken aynı kaynaklar ya sehven atlatıldığına ya da istismar olduğuna inanıyorlar.

 

 

 

Web Tasarım & SEO: Best4SEO