29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 98.yılı Kutlu olsun.
Cumhur, Dilimize Arapçadan geçmiştir. Cemiyet, toplum, kamu/halk anlamına gelmektedirler.
Cumhuriyet sözcüğü ise, toplumun olan, kamuya ait olan anlamındadır. Cumhuriyet sözcüğünün dilimizdeki karşılığı: Ulusun Egemenliğini kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için belirli yetkilerle seçtiği milletvekilleri aracılığı ile kullandığı devlet biçimidir.
Osmanlı devletinde ilk kez 1870’li yıllarda Genç Osmanlılar ve Mithat Paşa tarafından ortaya atılıp tartışılmış. Ama benimsenip savunulamamıştır.
Gençlik yıllarında Cumhuriyet yönetimini/ düşüncesini benimseyip savunan, Türkiye cumhuriyetini kurarak gerçekleştirende “ Cumhuriyet Fazilettir “ ve Türk Milletine Layıktır diyen, Mustafa Kemal Atatürk olmuştur.
Atatürk Erzurum Kongresinde kendisine “ Yoksa Cumhuriyete doğrumu gidiyoruz” diye soran delegeye “ Hala şüphen mi var? Demiştir.
Amasya genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri, TBMM’nin açılması, Saltanatın Kaldırılması ve Vahdettin’in ülkeden kaçması, Bütün bunlar başlangıçta belirlenen “ Ulusal Egemenliğe Dayalı Tam bağımsız yeni Bir Devlet “ kurmanın planlı adımlarıdır.
Cumhuriyet bu süreç içinde gelişerek 29 Ekim 1923’de doğmuş ve ismi konulmuştur.
Cumhuriyet Halkın Egemenliğini doğrudan doğruya veya seçtiği temsilciler aracılığı ile kullandığı bir devlet şeklidir.
29 Ekim 1923 tarih ve 364 sayılı Teşkilat-ı Esasiye Kanunun Bazı maddelerinin değiştirilmesi ile;
*Türkiye Devletinin Hükümet Şekli Cumhuriyettir.
*Türkiye Reisicumhuru Devletin Reisidir.
*Başvekil reisicumhur tarafından meclis üyeleri arasından seçilir. Diğer vekiller Başvekil tarafından yine meclis üyeleri arasından seçilir. Vekiller listesi Cumhureisi tarafından meclisin onayına sunulur.
Sonsuza Dek Cumhuriyetin Işığı Hiç Sönmeyecek. Yaşasın Cumhuriyet