Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, bugün düzenlediği basın toplantısı ile şehirde yaşayan 65 yaş üstü tüm vatandaşların toplu taşımadan ücretsiz yararlandığını, devam edeceğini ve farklı söylemler ile bu insanların yanıltılmaya çalışıldığını belirterek, “Emeklilerimizin maaşlarında iyileştirmeleri tamamlanana kadar tüm emeklilere su ücreti bedava olacak ve toplu taşıma da bedava olacak.” dedi
Başkan Rafet Vergili , Türkiye’deki emeklilerin durumlarının çok iç açıcı olmadığının altını çizerek, ” Seçim süreci başladı ve bu zaman süreci içerisinde farklı sözler çıkartılıyor. Yıpratmak için 65 yaş üstü bedava olan otobüs ücretlerini seçimden sonra kaldıracakmış. Mahalle gezilerinde sık sık bu sorularla karşılaşmaya başladık. Biz bu güne kadar vermiş olduğumuz hiç bir sözü istismar etmedik veya yerine getiremediğimiz hiç bir söz olmadı. Bu otobüslerin gerçek alınış sebebi de 65 yaş üstüne bedava şehir içi seyahatini sağlamaktı, önceliği buna bağlıydı. İlerleyen günlerde emeklilerin durumlarıyla ilgili hükümet farklı kararlar alıp, iyileştirmeler yapacaktır. Bizde bu iyileştirmeler yapılana kadar Karabük Belediyesi olarak hesaplarımızı inceledik. Emeklilerimizin maaşlarında iyileştirmeleri tamamlanana kadar tüm emeklilere su ücreti bedava olacak ve toplu taşıma da bedava olacak.” dedi.
İŞTE VERGİLİNİN KONUŞMASININ TAM METNİ
” Biliyorsunuz artık yerel yönetim seçimleri başladı. Seçim süreci içerisinde farklı sözler çıkartılıyor. Otobüslerde 65 yaş üstü için bedava olan taşımacılık seçimlerden sonra kaldırılacakmış. Mahalle gezilerimizde sık sık bu sorularla karşılaşmaya başladık. Biz bugüne kadar vermiş olduğumuz hiçbir sözü istismar etmedik. Zaten öncelikli olarak bu otobüslerin alınma sebebi 65 yaş üstü vatandaşlarımızın seyahat ettirilebilmesiydi.
Türkiye’de ki emeklilerin şuanda ki durumları iyi değil. Tahmin ediyorum ki ilerleyen günlerde emeklilerin durumu ile ilgili hükümet farklı kararlar alıp, iyileştirmeler yapacaktır. Karabük Belediyesi olarak bizde hesaplarımızı inceledikten sonra bu iyileştirmeler yapılana kadar su ve toplu taşıma ücretleri bedava olacaktır.
Hangisi olursa olsun rakiplerin hepsi büyük. Seçim çalışmaları içerinde herkes Karabük’le ilgili düşüncelerini, fikirlerini söyleyecek. Karabüklüler verilen sözleri yerine getirebilecek olan adayı tercih edecektir.
Belediye Başkanlığım boyunca demedim. Hükümet tarafından emeklilere iyileştirme yapılıncaya kadar dedim. Hükümet emekliler ilgili yarın 10.000 TL iyileştirme, ek ödeme verirse ya da asgari ücret seviyesine çıkartırsa o zaman bedava verilebilir mi? O zaman bir adaletsizlik olmaz mı? 7.000 ile 10.000 TL bir maaş alan emeklinin durumu çok sıkıntılı. Bizde Karabük Belediyesi olarak emeklilerimize bir katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu durumda böyle devam ettiği sürece bizde Karabük Belediyesi olarak devam ederiz. Emeklilerimiz ezilmeye devam ettiği sürece biz belki de daha da farklı iyileştirmeler yapmaya çalışırız. Emeklilerimizin durumu düzeldiği zaman onu da tekrar değerlendiririz.
Ben hükümet mensubu değilim. Emeklilerimize bir iyileştirme yapılması lazım. Çünkü bugün 10.000 TL maaşla kimse geçinemez. Bunu hükümette görüp mutlaka emeklilerimize bir iyileştirme yapacaktır.
Karabük Belediyesi Personel A.Ş.’de çalışanların %90’ı 5-10-15-20 yıllık çalışan arkadaşlarımız. Karabük Belediyesi Ulaşım A.Ş.’de ise çalışan arkadaşlarımız 4-5 aylık hatta daha deneme sürecinde olan arkadaşlarımız. Karabük Belediyesi Ulaşım A.Ş.’de ki arkadaşlarımızda ileride, sendika kapsamında tabikide değerlendireceğiz. Çalışanlarımızın sendikalı olması bizi rahatsız değil, memnun eder. Zamanı geldiğinde Karabük Belediyesi Ulaşım A.Ş.’de çalışan arkadaşlarımızda sendikalı olacak, hakları da konuşulacaktır. Karabük Belediyesi Ulaşım A.Ş.’nin personeli şuanda çok iyi bir hizmet veriyor. Bazı eğitim eksikliklerimiz var bunları da tamamlayıp, en seviyeli taşımacılığı Karabük’e kazandıracağız.
Ekmek konusunda üretimde artışı fazla düşünmüyoruz. Çünkü diğer fırıncı esnaflarının da ayakta durması lazım. Şuanda 35.000 civarında ekmeği dar gelirli vatandaşlarımıza sunuyoruz. İçme suyumuz ise şişe suyu kalitesinde ve Türkiye’de ki en ucuz su. Metre küpü 6 TL. İstanbul’da metre küpü 40-50 TL civarında hatta benim İstanbul’da ki iş yerime metre küpü 90 TL geldi. 15 yıllık çalışma içerinde doğalgaz, su, ulaşım, ekmek derken ben tahmin diyorum ki bir eve ayda 2.000 TL civarı Karabük Belediyesi olarak katkıda bulunuyoruz. Önemli olan rahat ve ucuz bir şehirde yaşamaktı.
O bütçeyi geri çekmemizin sebebi de arkadaşlarımızla tartışmak istemememiz. Önümüzdeki dönem meclis çoğunluğunu da alabilirsek daha iyi bir planlama yapabiliriz. Çünkü arkadaşlar anlamak istemiyor. Şimdi araç kiralamak daha pahalı önceden araç kiralamak ucuz, araç pahalıydı. Şimdi ise araç ucuz, araç kiralamak pahalı. Biz kendi araçlarımızı alalım dedik. Meclisten karar bu şekilde çıkıyor zaten farklı bir şekilde çıkmıyor ki. “