Karabük Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Karabük’ün sosyal, ekonomik, kültürel, eğitim, çevre, kentleşme, ulaşım ve turizm alanlarında kalkınmasına yönelik vizyon belirlemek için 100. Yıl Kültür Merkezinde düzenlenen “Karabük Kent Vizyonu Çalıştayı 2037” etkinliğinin ilk adımı tamamlandı.
Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, Karabük AK parti Milletvekili Ali Keskinkılıç, Karabük C.Baş Savcısı Koray Keskin, KBÜ Rektörü Prof.Dr Fatih Kırışık, Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, Jandarma Komutanı, TSO Başkanı Fatih Çapraz ve TSO Yönetim Kurulu üyeleri, Hastanelerin Baş Hekimleri, Siyasi Parti İl Başkanları ve STK Yöneticileri , Safranbolu TSO Başkanı Erol Altuntepe, MÜSİAD Başkanı Cengiz Ünal, İl Müdürleri, yanı sıra Basın mensuplarınım katılım yaptığı çalıştay da Karabük’ün swot analizi sunumunu yapıldı, güçlü ve zayıf yönleri, elde edilebilecek fırsatlar, karşılaşılabilecek tehditler ile ilgili görüş ve önerilerini belirtildi.
Karabük’ün il oluşunun 29. yılında düzenlenen etkinlik ile, Karabük’ün kuruluşunun 100. yılı olan 2037 tarihinde Karabük’ün nasıl bir şehir olacağına dair yol haritası çizildi.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Akademik Danışmanı Prof. Dr. Taşkın Deniz moderatörlüğünde devam eden çalıştayda, Karabük’ün mevcut durumu ve geleceğe yönelik hedefleri, tüm katılımcılarla birlikte değerlendirildi.
Vali Mustafa Yavuz çalıştayda yaptığı konuşmada, Karabük’ün Türkiye’nin en önemli sanayi şehirlerinden biri olduğunu ve bu potansiyelinin her alanda değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Valimiz, “Karabük’ün 2037 yılında Türkiye’nin en gelişmiş ve modern şehirlerinden biri olması için hep birlikte çalışmalıyız. Bu vizyon çalıştayı ile hedefimize ulaşmak için önemli bir adım atmış bulunuyoruz.” dedi.
Çalıştayda, Karabük’ün farklı sektörlerinden uzmanlar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri de yer aldı. Katılımcılar, Karabük’ün geleceğine dair fikir ve önerilerini sunarak; vizyon belgesine katkıda bulundular.
Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’nın Karabük’ün 100. yılına yönelik fikir ve önerilerinden;
-Akılı Şehir
-Yeşil ve Sürdürülebilir Şehir
-Dijital Demokrasi ve Katılımcı Yönetim
-Kapsayıcı ve Adil Hizmetler
-Gelişmiş Sağlık ve Sosyal Hizmetler
-İleri Güvenlik ve Acil Durum Yönetimi
-Yeni Eğitim ve Kültürel Alanlar
-Yenilikçi Ekonomik Modeller
-Kapsamlı Veri Yönetimi ve Analitik
-Toplum Sağlığı ve Refahı gibi proje önerisi beğeni aldı.
Kentin daha yaşanabilir, sürdürülebilir ve katılımcı bir yapıya kavuşması için teknolojik yenilikler ve toplumsal ihtiyaçların dikkate alınması gerektiğinin altını çizilen çalıştay’da Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse; özellikle turizm sektöründe kalifiye eleman problemi yaşandığı belirterek : ‘’Üniversitemiz aracılığı ile kısa süreli eğitimlerle nitelikli eleman probleminin önüne geçilebilecek akademiler kurulmalı. Geniş bir perspektiften bakacak olursak da iklim krizi ile mücadele edebilmek için tarımın desteklenmesi ve bölgenin ihtiyacı olan gıdanın bu bölgede maksimum seviyede üretilmesi gerekir’’ ifadelerini kullandı.
Çalışta konuşan TSO Başkanı Fatih Çapraz ise “Sayın valim, sayın vekillerim, kıymetli üyelerimiz, değerli basın mensupları ve saygıdeğer hazırun; emeğin kenti Karabük’ün 100. yılında sosyal, ekonomik, kültürel, eğitim, çevre, kentleşme, ulaşım, turizm konularında ulaşmak istediği vizyonu ortaya koymak amacıyla Karabük Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen “KARABÜK KENT VİZYONU 2037″ adlı çalıştayımıza hoş geldiniz.” diyerek başladı ve şu ifadelere yer verdi;
“Çalıştayımızın gerçekleşeceği bugün aynı zamanda Karabük’ümüzün il oluşunun da 29. Yılıdır. Bu vesile ile Karabük’ümüzün kuruluş yıldönümünü de kutluyoruz.
Kentlerin geleceklerinin kurgulanmasında yol haritalarının belirlenmesi ve buna yönelik çalıştayların gerçekleştirilmesinin önemi artmaktadır. Bu nedenle, ortak değerlerin bir vizyon etrafında ele alınması, ortaya konulan stratejik hedeflerin taraflarca benimsenmesi ve stratejik iletişim yönetiminin doğru yapılması gerekmektedir. Bu düşüncelerle Odamız tarafından düzenlenen çalıştayımızda kent vizyonunu ortaya koyabilmek amacı ile;
- Karabük’ümüzün 100. Yılında, Nasıl Bir Karabük Görmek İstiyoruz?
- İlimizde Ekonomik Gelişmeyi Sürdürülebilir Kılmak Amacı ile Neler Yapmalıyız?
- Karabük’ümüzün Kalkınması Amacı ile Hangi Konulara Öncelik Vermeliyiz? sorularına cevap aramaktır.
Karabük’ümüzün gelecek vizyonu için “ben” ve “geçmiş” kelimeleri yerine “biz” ve “gelecek” kelimelerinin kullanımı önceliğimizdir. Bu kapsamda ilgili her paydaşımız tarafından mevcut durum analiz yapılarak geleceğe yönelik düşüncelerin, çözüm önerileri ile birlikte, ifade edilmesi önem arz etmektedir. Belirtilen düşüncelerin ve çözüm önerilerinin hedefe ulaşmasında toplumsal düzeyde farklılık ve farkındalık yaratması, bu amaçla ilin potansiyellerinin harekete geçirilmesi, kişiler ve ilgili paydaşlar arasında iletişim ve iş birliği ağının güçlendirilmesi ve sonucunda eylem planlarının uygulamaya alınması Karabük’ümüzün geleceği açısından değer taşımaktadır.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Karabük’ümüzüm 100. Yıl Vizyonu kapsamındaki öncelikli konularını;
- 3 Nisan Günü’nün ülkemizde “Sanayi Günü” olarak tescil edilmesi,
- Kent imajı kapsamında yerel kültürel değerlerin mutlaka korunması ve kent simgesinin belirlenmesi,
- Filyos Limanı’nın konteyner limanı olarak hizmete alınması,
- Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi’nin sürdürülebilir yeşil ekonomi kapsamında faaliyete geçmesi,
- Lojistik Merkezi’nin açılması ve demiryolu ulaşımı ile Filyos Limanı’na bağlanması,
- Çevre yolunun inşa edilmesi,
- Endüstri Melek Lisesi’nin çağın gerektirdiği şekilde modernleştirilerek kent ekonomisinin ihtiyaç duyduğu ara eleman sıkıntısının karşılanmasında öncü rol oynaması,
- Deprem riski gerçeği sebebiyle Karabük’ümüzün akıllı kent kapsamında depreme hazırlanması oluşturmaktadır.
Karabük’ümüzün geleceğine ışık tutma ve yön verme konusunda gerçekleştirilen çalıştayımıza katılımlarından ve desteklerinden dolayı Sayın Mustafa YAVUZ Valimize ve siz çok kıymetli katılımcılara teşekkür ederiz. Yerelde Karabük’ümüz ve genelde bölgemiz ve ülkemiz adına hayırlara vesile olması dileğiyle çalıştayımızı başlatıyoruz.”